Jump to content
Sign in to follow this  
Pitervader

Fermentacja a kolor piwa

Recommended Posts

Na wstępie chcę wszystkich bardzo serdecznie powitać. Jestem tu nowy. To znaczy piszę pierwszy raz, ale czytam was od dawna.

 

Nastawiłem swoje pierwsze w życiu piwo. Z brew-kitu oczywiście. Jest to Cooper's Australian Lager. Zainspirowany poradami ekspertów zamiast cukru użyłem puszki ekstraktu słodowego Brewferm jasnego. No i tu moje zaniepokojenie. Otóż kolor uzyskanego płynu jest mocno bursztynowy, a nie jasny, jakiego spodziewał bym się po Lagerze. Czy powodem ciemnego koloru jest dodatkowa puszka słodu?? Czy też w trakcie fermentacji piwo zjaśnieje?? Bardzo proszę o informacje, gdyż temat mnie ciekawi.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodatek ekstraktu słodowego w większości przypadków przyciemni piwo. Niestety podczas fermentacji nic nie zjaśnienie. Ale nie przejmuj się, wyjdzie lepsze niż jasne z dodatkiem cukru :)

Witaj na forum!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie przypominam sobie, żeby mi kiedykolwiek piwo zrobiło się jaśniejsze podczas fermentacji, ale może po prostu się zgapiłem. Wydaje mi się, że gdzieś widziałem, że w koncentracie ciężko uzyskać jasne kolory ze względu na proces technologiczny. No i w końcu: jeżeli producent planował kolor po dodaniu cukru, a Ty dodałeś czegoś ciemniejszego niż cukier (Brewferm jasny ma ok 8-10 EBC z tego co widzę), to siłą rzeczy wychodzi ciemniejsze niż miało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodajmy jeszcze subiektywne postrzeganie- piwo (czy brzeczka) w szklance wydaje się o wiele jaśniejsze niż to samo piwo (brzeczka) w garnku czy fermentatorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuję za szybkie i rzeczowe odpowiedzi. Już teraz wiem że będę do was często zaglądał z mocą pytań :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie tego tematu. Posiadam jeszcze jedną puszkę takiego samego Lagera. Kupiłem do niego kilogram ekstraktu słodowego w proszku. Tak żeby zobaczyć jaka będzie różnica smakowa między słodem w puszce a słodem w proszku. Czy po dodaniu takowego ekstraktu kolor również będzie ciemniejszy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolor również będzie ciemniejszy, w porównaniu z cukrem, a czy ciemniejszy od tego w płynie to zależy czy ma większy EBC od tamtej puszki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje pierwsze piwko fermentuje już 7 dni. Cały czas bąbluje. Jak pobieram próbki do sprawdzenia Blg to są ładnie nagazowane. Blg spadło do 2. W przepisie napisane było że ma fermentować 5 do 7 dni. Moje jednak wygląda jak by potrzebowało jeszcze troszkę czasu. Temperatura fermentacji to 21°C. Czy przelać piwo na cichą fermentację, czy też dać mu jeszcze trochę czasu??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.