Jump to content
Sign in to follow this  
chomiczon

Brown Ale - pierwsze zacieranie

Recommended Posts

Witam :)

 

Pierwsza warka za mną. Dla przełamania lodów zrobiona z brewkita (Lager). Zabutelkowana leżakuje od 1,5 tygodnia.

Zgromadziłem sprzęt potrzebny do zacierania i w piątek zabieram się za robotę.

 

Zestaw słodów zamówiony z BA.

 

Mam nadzieję, że informacje z forum, wiki i bloga Pejotowego pozwolą mi poprawnie uwarzyć pierwsze z zacieraniem.

 

Jak dobrze pójdzie kolejny będzie Porter Angielski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedyny problem mogę mieć na początku przy doborze ilości wody do wysładzania, żeby uzyskać odpowiednią ilość z odpowiednim Blg. Ale z warki na warkę myślę, że dojdę do wprawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedyny problem mogę mieć na początku przy doborze ilości wody do wysładzania, żeby uzyskać odpowiednią ilość z odpowiednim Blg. Ale z warki na warkę myślę, że dojdę do wprawy.

Ja to robię w ten sposób:

Podgrzewam wodę mniej więcej do 75°C, nalewam na młóto tak aby zawsze było pod wodą. Gdy wysłodziny osiągną jakieś 4°Blg, przerywam wysładzanie. Nie liczę ile wody na to potrzebuję, wysładzam do tego poziomu, a brzeczka ma zazwyczaj gęstość większą niż zakładałem. Po chmieleniu rozcieńczam wodą brzeczkę do zakładanej gęstości i zadaję drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy podczas pomiaru przerywasz na chwilę wysładzanie, żeby mieć czas na schłodzenie brzeczki "pomiarowej"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedyny problem mogę mieć na początku przy doborze ilości wody do wysładzania, żeby uzyskać odpowiednią ilość z odpowiednim Blg. Ale z warki na warkę myślę, że dojdę do wprawy.

 

Na 20 litrów piwa w wiadrze będzie 30 litrów wody do zacierania i wysładzania. Cirka ebałt, jak więcej słodu to więcej wody, mniej słodu to mniej wody. Ale w bezpiecznym uproszczeniu to będzie mniej-więcej właśnie tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy podczas pomiaru przerywasz na chwilę wysładzanie, żeby mieć czas na schłodzenie brzeczki "pomiarowej"?

Odradzam przerywanie wysładzania, dlatego, że możesz mieć problem z jej wznowieniem. Nie spiesz się z wysładzaniem, niech brzeczka powoli przepływa przez kranik.

Jakiś czas temu kupiłem sobie kubek nierdzewny, do którego nabieram około 200 ml brzeczki do pomiaru. Kubek zostawiam na 2 minuty w zimnej wodzie i już mam temp. do pomiaru. Zauważ, że na tym etapie brzeczka nie musi mieć dokładnie 20°C, 25 też może być. W tej temp. będziesz miał niewielki błąd odczytu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuszna uwaga. Mam nadzieję, że w sobotę napiszę jakąś małą relację z warzenia :)

 

Dzięki za sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze możesz po prostu zacierać do specyficznej objętości brzeczki a nie do gęstości. Tzn. zacieraj aby uzyskać 20L brzeczki, i jeżeli pod koniec będziesz miał +-1blg różnicy to czy to jest naprawdę takie ważne? Nie musisz wtedy sprawdzać blg tak często podczas wysładzania.

Jeżeli po kilku warkach zauważysz że np. gęstość wychodzi ci za niska, (niska wydajność), po prostu zacznij dodawać trochę więcej słodu podstawowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jeszcze pytanie przed warzeniem. Mam w zestawie 3 słody:

- słód pilzneński Weyermann 3,4 kg

- słód karmelowy jasny 0,4 kg

- słód Carafa® Special Typ II 0,2 kg

 

Ilość wody do zacierania dobieram na podstawie wagi wszystkich słodów, czy tylko pizneńskiego?

Słod karmelowy i Carafa dodaję po negatywnej próbie jodowej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobierz wody na wszystkie słody (3L/kg).

Ja bym wrzucił wszystkie słody na raz (tak się zwykle robi w angielskich ales).

Zacieraj jednostopniowo, na Brown Ale najlepiej w 68°C/60min.

Kalkulator temperatury początkowej wody: http://rackers.org/calcs.shtml/

 

W tym wypadku masz 4kg słodów, podgrzejesz 12L wody do 76°C, wrzuć słód (zakładam że temp słodu jest 22°C), po wymieszaniu i 10 min ustabilizowania temp. dostaniesz temp. zacieru 68°C. Utrzymaj tą temp. przez 60 min, potem podnieś do 78°C na "mash-out" i zacznij wysładzanie.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobierz wody na wszystkie słody (3L/kg).

Ja bym wrzucił wszystkie słody na raz (tak się zwykle robi w angielskich ales).

Zacieraj jednostopniowo, na Brown Ale najlepiej w 68°C/60min.

Kalkulator temperatury początkowej wody: http://rackers.org/calcs.shtml/

 

W tym wypadku masz 4kg słodów, podgrzejesz 12L wody do 76°C, wrzuć słód (zakładam że temp słodu jest 22°C), po wymieszaniu i 10 min ustabilizowania temp. dostaniesz temp. zacieru 68°C. Utrzymaj tą temp. przez 60 min, potem podnieś do 78°C na "mash-out" i zacznij wysładzanie.

Ta temperatura początkowa 76°C chyba uwzględnia wygrzanie lodówki? Jeżeli kolega zaciera w garnku, to myślę, że powinien podgrzać do około 73°C, by po wsypaniu i wymieszani słodów mieć 68°C. Co do ilości wody to na początek proponuję 15 l do zacierania i 15 do wysładzania - co powinno finalnie dać około 20 l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to po pierwszym zacieraniu :)

 

podgrzałem 14l filtrowanej wody do 65°C

wsypałem słody: pizneński i karmelowy jasny, temperatura ustaliła się na 62°C, przetrzymałem 30min

podniosłem temp do 72°C i przetrzymałem 30min

w sumie po 45min zrobiłem próbę jodową (wyszła negatywnie) dodałem słód Carafa.

podniosłem temp do 78°C i rozpocząłem filtrowanie i wysładzanie.

Do wysładzania dodałem 16l wody o temp. 78°C

 

Otrzymałem 24l brzeczki 10°Blg

 

Przelałem do garnka i zacząłem podgrzewanie do wrzenia

w 5 minucie dodałęm 20g chmielu goryczkowego

w 50 minucie chmiel aromatyczny.

 

po 60minutach rozpocząłem chłodzenie i przelałęm do fermentora. Uzyskałem 20l brzeczki 11,5°Blg (jak na początek niezły wynik)

 

Drożdze S-04 zadane po uwodnieniu w temp. 22°C, oczekuję na rozpoczęcie fermentacji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i pierwsze koty za płoty. Gratulacje

Może czas pomyśleć o odrębnym wątku w dziale Zapiski piwowarów... ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ta temperatura początkowa 76°C chyba uwzględnia wygrzanie lodówki? Jeżeli kolega zaciera w garnku, to myślę, że powinien podgrzać do około 73°C, by po wsypaniu i wymieszani słodów mieć 68°C. Co do ilości wody to na początek proponuję 15 l do zacierania i 15 do wysładzania - co powinno finalnie dać około 20 l.

Nie, to jest bez zagrzewania lodówki, tak jak do garka. Te kalkulatory naprawdę rzadko się mylą.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak Ci poszła filtracja i wysładzanie ???

 

Przyznam, że w miarę sprawnie. Filtrator z oplotu spełnił swoje zadanie w 100%.

 

http://imageshack.us/photo/my-images/140/filtrator.jpg

 

Ustawiłem mały strumień, żeby nie zeszło za szybko.

W sumie trwało to około 30 minut. Wysładzałem do 24l objętości, końcowa brzeczka miała około 3°Blg.

Edited by chomiczon

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.