Jump to content
zgoda

Cukier specjalny w belgijskim dubblu

Recommended Posts

Nie przypuszczałem, że rodzaj cukru może mieć tak duże znaczenie. Tekst wart zapisania w pamięci :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oj nieładnie, że dopiero teraz dałeś ten tekst. Jestem po robieniu saisona. Pewnie wziąłbym inny cukier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciemne piwo z Westvleteren właśnie tak jest robione. Bazą jest słód pale a dodatek to jasny, średni i ciemny cukier kandyzowany. Efekt - bogactwo posmaków owocowych, karmelowych, suszonych owoców (figi, rodzynki, śliwki)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cukier inwertowany nie wnosi nic do smaku piwa, to po prostu wygodniejsza do transportu forma sacharozy.

 

Na czym ta wygoda miałaby polegać, skoro sacharoza jest sypka, a cukier inwertowany w postaci stropu?

 

No i są tacy, którzy twierdzą inaczej. Na rozjaśnienie takich wątpliwości najlepszy jest eksperyment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.