Jump to content

09D. Irish Red Ale


Makaron
 Share

Recommended Posts

9D. Irish Red Ale

 

Aroma: Low to moderate malt aroma, generally caramel-like but occasionally toasty or toffee-like in nature. May have a light buttery character (although this is not required). Hop aroma is low to none (usually not present). Quite clean.

Appearance: Amber to deep reddish copper color (most examples have a deep reddish hue). Clear. Low off-white to tan colored head.

 

Flavor: Moderate caramel malt flavor and sweetness, occasionally with a buttered toast or toffee-like quality. Finishes with a light taste of roasted grain, which lends a characteristic dryness to the finish. Generally no flavor hops, although some examples may have a light English hop flavor. Medium-low hop bitterness, although light use of roasted grains may increase the perception of bitterness to the medium range. Medium-dry to dry finish. Clean and smooth (lager versions can be very smooth). No esters.

 

Mouthfeel: Medium-light to medium body, although examples containing low levels of diacetyl may have a slightly slick mouthfeel. Moderate carbonation. Smooth. Moderately attenuated (more so than Scottish ales). May have a slight alcohol warmth in stronger versions.

 

Overall Impression: An easy-drinking pint. Malt-focused with an initial sweetness and a roasted dryness in the finish.

 

Comments: Sometimes brewed as a lager (if so, generally will not exhibit a diacetyl character). When served too cold, the roasted character and bitterness may seem more elevated.

Ingredients: May contain some adjuncts (corn, rice, or sugar), although excessive adjunct use will harm the character of the beer. Generally has a bit of roasted barley to provide reddish color and dry roasted finish. UK/Irish malts, hops, yeast.

 

Vital Statistics:

OG: 1.044 ? 1.060

IBUs: 17 ? 28

FG: 1.010 ? 1.014

SRM: 9 ? 18

ABV: 4.0 ? 6.0%

 

Commercial Examples: Three Floyds Brian Boru Old Irish Ale, Great Lakes Conway?s Irish Ale (a bit strong at 6.5%), Kilkenny Irish Beer, O?Hara?s Irish Red Ale, Smithwick?s Irish Ale, Beamish Red Ale, Caffrey?s Irish Ale, Goose Island Kilgubbin Red Ale, Murphy?s Irish Red (lager), Boulevard Irish Ale, Harpoon Hibernian Ale

 

 

9D. Irish Red Ale

 

Aromat: Lekki do umiarkowany aromat słodowy, generalnie karmelowe, okazjonalnie aromaty tostowe, albo toffi. Może mieć lekki maślany charakter (ale nie jest wymagany). Aromat chmielowy jest niski do brak (przeważnie nie występuje). Prawie czysty aromat.

 

Wygląd: Kolor od bursztynowy do ciemno czerwono miedziany (większość przykładów posiada ciemno czerwony cień). Klarowne. Niska złamanie biała do żółtobrązowa piana.

 

Smak: Umiarkowanie karmelowy smak i słodkość, okazjonalnie wraz z maślano-tostowym albo smakiem toffi, które kończy się lekkim smakiem palonego zboża, które pozostawia charakterystyczną wytrawność na finiszu. Generalnie brak smaków chmielowych, aczkolwiek niektóre przykłady mogą mieć lekki smak chmieli angielskich. Średnio niska goryczka chmielowa, ale użycie palonego zboża może wzmocnić odczucia goryczy do średniego poziomu. Średnio wytrawny do wytrawny finisz. Czyste gładkie (wersje dolnofermentacyjne mogą być bardzo gładkie). Brak estrów.

Tekstura: Średnio lekka do średnia treściwość, ale przykłady zawierające niski poziom diacetylu mogą mieć delikatnie oleistą treściwość. Umiarkowanie nagazowanie. Gładkie. Umiarkowanie odfermetnowane (mocniej niż scottish ale). Może posiadać ździebko alkoholowego ciepła w wersjach mocniejszych.

 

Ogólne wrażenia: Piwo lekkie do wypicia. Skoncentrowane na słodowość wraz z początkową słodkością i wytrawnym finiszem.

 

Komentarz: Czasami warzone jako piwo dolnej fermentacji (jeśli tak to nie powinno przedstawiać charakteru diacetylu). Gdy podawane jest zbyt zimne smaki palone i goryczkowe mogą wydawać sie zbyt uwydatnione.

 

Surowce: Może zawierać trochę dodatków niesłodowanych (kukurydza, ryż, cukier), ale zbyt duże ilości zniszczą charakter tego piwa. Generalnie zawiera trochę palonego jęczmienia by nadać czerwonego koloru i wytrawnego finiszu. Słody, chmiele i drożdże z Wielkiej Brytanii albo Irlandii.

 

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.044 ? 1.060

IBUs: 17 ? 28

FG: 1.010 ? 1.014

SRM: 9 ? 18

ABV: 4.0 ? 6.0%

 

Komercyjne przykłądy: Three Floyds Brian Boru Old Irish Ale, Great Lakes Conway?s Irish Ale (a bit strong at 6.5%), Kilkenny Irish Beer, O?Hara?s Irish Red Ale, Smithwick?s Irish Ale, Beamish Red Ale, Caffrey?s Irish Ale, Goose Island Kilgubbin Red Ale, Murphy?s Irish Red (lager), Boulevard Irish Ale, Harpoon Hibernian Ale

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

9D. Irish Red Ale

 

Aromat: Lekki do umiarkowany aromat słodowy, najczęściej karmelowy, czasami tostowy, albo toffi. Może mieć lekki maślany charakter (nie wymagany). Aromat chmielowy jest niski do brak (przeważnie nie występuje). Prawie czysty aromat.

 

Wygląd: Kolor od bursztynowy do ciemno czerwono miedziany (większość przykładów posiada ciemno czerwony cień). Klarowne. Niska żółtobiała do żółtobrązowa piana.

 

Smak: Umiarkowanie karmelowy smak i słodkość, czasami wraz z posmakiem maślano-tostowym albo toffi, które kończy się lekką nutą palonego zboża, które pozostawia charakterystyczną wytrawność na finiszu. Generalnie brak smaków chmielowych, aczkolwiek niektóre przykłady mogą mieć lekkie cechy chmieli angielskich. Średnio niska goryczka chmielowa, ale użycie palonego zboża może wzmocnić odczucia goryczy do średniego poziomu. Średnio wytrawny do wytrawny finisz. Czyste gładkie (wersje dolnofermentacyjne mogą być bardzo gładkie). Brak estrów.

Tekstura: Średnio lekka do średnia treściwość, ale wersje zawierające niski poziom diacetylu mogą mieć delikatnie oleistą treściwość. Umiarkowanie nagazowanie. Gładkie. Umiarkowanie odfermetnowane (głębsze niż scottish ale). Może posiadać odrobinę alkoholowego ciepła w mocniejszych wersjach.

 

Ogólne wrażenia: Piwo lekkie do spożycia. Skoncentrowane na słodowość wraz z początkową słodkością i wytrawnym finiszem.

 

Komentarz: Czasami warzone jako piwo dolnej fermentacji (jeśli tak to nie powinno przedstawiać charakteru dwuacetylu). Gdy podawane jest zbyt zimne smaki palone i goryczkowe mogą wydawać się zbyt wyraźne.

 

Surowce: Może zawierać trochę dodatków niesłodowanych (kukurydza, ryż, cukier), ale zbyt duże ilości niszczą charakter tego piwa. Często zawiera trochę palonego jęczmienia by nadać czerwonego koloru i wytrawnego finiszu. Słody, chmiele i drożdże z Wielkiej Brytanii albo Irlandii.

 

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.044 ? 1.060

IBUs: 17 ? 28

FG: 1.010 ? 1.014

SRM: 9 ? 18

ABV: 4.0 ? 6.0%

 

Komercyjne przykłady: Three Floyds Brian Boru Old Irish Ale, Great Lakes Conway?s Irish Ale (troszkę mocniejsze przy 6.5%), Kilkenny Irish Beer, O?Hara?s Irish Red Ale, Smithwick?s Irish Ale, Beamish Red Ale, Caffrey?s Irish Ale, Goose Island Kilgubbin Red Ale, Murphy?s Irish Red (lager), Boulevard Irish Ale, Harpoon Hibernian Ale

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.