Jump to content
PiwoszNiepasteryzowany

Termin przydatności do spożycia.

Recommended Posts

Witam.

18 grudnia zabutelkowałem prawie 40 butelek z dodatkiem glukozy krystalicznej na refermentację. W piwnicy gdzie są butelki jest ok 17oC. Po miesiącu planuje przystąpić do konsumpcji jednak całości nawet z pomocą kumpli nie zdołam wypić.

Stąd pytanie. Jaką ilość czasu piwo w butelkach może leżeć w piwnicy żeby nadawało się do spożycia. Piwo oczywiście niepasteryzowane :)

Edited by elroy
literówka w tytule

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwa posiedzenia z kumplami i zapasów nie będzie :) Piwo spokojnie może czekać na degustację, jeżeli jest prawidłowo dofermentowane i nagazowane to czas liczymy w miesiącach.

 

Poczytaj wiki, warto.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja piłem 7 letnie i dawało radę :)

 

Poczytaj wiki, warto.

 

na razie to może być ciężkie ;)

Edited by Wiktor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

18 grudnia zabutelkowałem prawie 40 butelek z dodatkiem glukozy krystalicznej na refermentację. W piwnicy gdzie są butelki jest ok 17oC. Po miesiącu planuje przystąpić do konsumpcji jednak całości nawet z pomocą kumpli nie zdołam wypić.

Stąd pytanie. Jaką ilość czasu piwo w butelkach może leżeć w piwnicy żeby nadawało się do spożycia. Piwo oczywiście niepasteryzowane :)

 

40 butelek to Ci się tylko tak zdaje że to dużo. Nie czekaj tylko zacieraj następną warkę. :D:beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

40 butelek to Ci się tylko tak zdaje że to dużo. Nie czekaj tylko zacieraj następną warkę. :D:beer:

Popieram. U mnie minimum to ; jedna warka dojrzała, druga dojrzewa, trzecia fermentuje, czwartą przygotowuję do zacierania. Trzeba zachować ciągłość :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje piwa pięcioletnie w smaku są dobre. Terminem się nie musimy przejmować. Ważniejsze mieć odpowiednie zapasy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja staram się wypić w ciągu roku, te mocniejsze, jak "belgi", portery, koźlaki, mogą stać dłużej, ale też nie do przesady. Nie ma co pobijać rekordów przetrzymania w piwnicy, bo pijalne niby jest, ale w smaku pustki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja jak nie mam przynajmniej 150 litrów na fermentacji to czuję się nieswojo :)

 

w rzeczy samej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.