Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

09A. Scottish Light 60/-

Recommended Posts

9A. Scottish Light 60/-

 

Aroma: Low to medium malty sweetness, sometimes accentuated by low to moderate kettle caramelization. Some examples have a low hop aroma, light fruitiness, low diacetyl, and/or a low to moderate peaty aroma (all are optional). The peaty aroma is sometimes perceived as earthy, smoky or very lightly roasted.

 

Appearance: Deep amber to dark copper. Usually very clear due to long, cool fermentations. Low to moderate, creamy off-white to light tan-colored head.

 

Flavor: Malt is the primary flavor, but isn?t overly strong. The initial malty sweetness is usually accentuated by a low to moderate kettle caramelization, and is sometimes accompanied by a low diacetyl component. Fruity esters may be moderate to none. Hop bitterness is low to moderate, but the balance will always be towards the malt (although not always by much). Hop flavor is low to none. A low to moderate peaty character is optional, and may be perceived as earthy or smoky. Generally has a grainy, dry finish due to small amounts of unmalted roasted barley.

Mouthfeel: Medium-low to medium body. Low to moderate carbonation. Sometimes a bit creamy, but often quite dry due to use of roasted barley.

Overall Impression: Cleanly malty with a drying finish, perhaps a few esters, and on occasion a faint bit of peaty earthiness (smoke). Most beers finish fairly dry considering their relatively sweet palate, and as such have a different balance than strong Scotch ales.

Comments: The malt-hop balance is slightly to moderately tilted towards the malt side. Any caramelization comes from kettle caramelization and not caramel malt (and is sometimes confused with diacetyl). Although unusual, any smoked character is yeast- or water-derived and not from the use of peat-smoked malts. Use of peat-smoked malt to replicate the peaty character should be restrained; overly smoky beers should be entered in the Other Smoked Beer category (22B) rather than here.

History: Traditional Scottish session beers reflecting the indigenous ingredients (water, malt), with less hops than their English counterparts (due to the need to import them). Long, cool fermentations are traditionally used in Scottish brewing.

Ingredients: Scottish or English pale base malt. Small amounts of roasted barley add color and flavor, and lend a dry, slightly roasty finish. English hops. Clean, relatively un-attenuative ale yeast. Some commercial brewers add small amounts of crystal, amber, or wheat malts, and adjuncts such as sugar. The optional peaty, earthy and/or smoky character comes from the traditional yeast and from the local malt and water rather than using smoked malts.

 

Vital Statistics:

OG: 1.030 ? 1.035

IBUs: 10 ? 20

FG: 1.010 ? 1.013

SRM: 9 ? 17

ABV: 2.5 ? 3.2%

 

Commercial Examples: Belhaven 60/-, McEwan?s 60/-, Maclay 60/- Light (all are cask-only products not exported to the US)

 

 

9A. Scottish Light 60/-

 

Aromat: Od lekkich do średnich aromatów słodowej słodkości, uwydatnione przez lekkie do umiarkowane aromaty karmelizacji powstałe podczas chmielenia (kettle carmelization) Większość przykładów posiada lekki aromat chmielowy, delikatne aromaty owocowe. Niski diacetyl i/albo niski do średni aromat torfowy (wszystkie aromaty są opcjonalne). Aromat torfowy może wydawać się ziemiasty, wędzony, albo bardzo delikatnie pieczony.

 

Wygląd: Kolor od głęboki bursztyn do ciemno miedziany. Przeważnie bardzo klarowne, jako wynik bardzo długiej prowadzonej w niksich temperaturach fermentacji. Niska do umiarkowana, kremowa od złamano biała do zółtobrązowa piana.

 

Smak: Słodowość jest podstawowym smakiem, ale nie jest całkowicie mocny. Wstępna słodycz jest przeważnie uwydatniona przez iska do umiarkowaną karmelizacje podczas chmielenia (kettle carmelization), jak również jest uwydatniona przez niski dodatek diacetylu. Estry owocowe mogą być od umiarkowanych do braku. Goryczka chmielowa może być od niskiej po umiarkowaną, ale balans chmielowo-slodowy jest zawsze po stronie słodowej. Smak chmielowy jest od słabego po niewyczuwalny. Niski do umiarkoany charakter torfu, jest opcjonalny i może wydawać się jako ziemiasty albo wędony. Przeważnie ma zbożowy, wytrawny finisz, jako wynik dodania małych ilości niesłodowanego palonego jęczmienia.

 

Tekstura: Średnio niska do średnia treściwość. Niskie do umiarkowane nagazowanie. Czasami troszeczkę kremowe,ale przeważnie wytrawne w wyniku dodatku palonego jęczmienia.

 

Ogólne wrażenia: Czysto słodowe wraz z wytrawnym finiszem, prawdopodobne troszeczkę estrów i okazjonalnie mała nutka torfowej ziemistości (dymu). Większość piw mają całkiem wytrawny finisz biorą pod uwage relatywnie słodki smak na podniebieniu i jako taki posiada inny balans chmielowo-słodowy jak Strong Scotch ale.

 

Komentarz: Balans chmielowo-slodowy jest delikatnie jest umiarkowanie po stronie słodowej. Jakiekolwiek smaki karmelowe wynikają z karmelizacji podczas chmielenia, a nie od słodu karmelowego (czasmi mylona jest z diacetylem). Jakiekolwiek wędzone smaki pochodzą od drożdży, albo wody, a nie od wędzonych torfem słodów. Używanie słodów wędzonych torfem by otrzymać torfowy charakter powinno być ograniczane. Bardzo wędzone piwa raczej powinny być ujęte w kategorii Other Smoked Beer (22B) niż w tej kategorii.

 

Historia: Tradycyjne szkockie piwo sesyjne oparte na lokalnych surowcach (woda, słód) wraz z mniejszą ilością chmielu (jako wynik potrzeby importu z anglii). Długa prowadzona w niskich temperaturach fermentacja jest tradycyjnie używana w szkockim piwowarstwie.

 

Surowce: Szkockie albo angielskie słody pale ale jako baza. Mała ilość palonego jęczmienia dla nadania koloru i smaku i wytworzenia wytrawnego, delikatnego palonego finiszu. Chmiele angielskie. Czyste smakowo, relatywnie nisko odfermetnowujące drożdże górnej fermentacji. Niektóre komercyjne browary dodają małe ilości słodu crystal, amber, albo pszenicznego oraz dodatków niesłodowanych takich jak cukier. Opcjonalny torfowy ziemsiaty i/albo wędzony charakter powinien pochodzić od tradycynych drożdży i lokalnych słodów oraz wody, niż od wędzonych słodów.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.030 ? 1.035

IBUs: 10 ? 20

FG: 1.010 ? 1.013

SRM: 9 ? 17

ABV: 2.5 ? 3.2%

 

Komercyjne przykłady: Belhaven 60/-, McEwan?s 60/-, Maclay 60/- Light (all are cask-only products not exported to the US)

Share this post


Link to post
Share on other sites

9A. Szkockie lekkie 60/-

 

Aromat: Od lekkich do średnich aromatów słodowej słodkości, uwydatnione przez lekkie do umiarkowane aromaty karmelizacji powstałe podczas warzenia (kettle carmelization) Większość przykładów posiada lekki aromat chmielowy, delikatne aromaty owocowe, niski poziom dwuacetylu i/albo niski do średni aromat torfowy (wszystkie aromaty są opcjonalne). Aromat torfowy może wydawać się ziemisty, wędzony, albo bardzo delikatnie palony.

 

Wygląd: Od głębokiego bursztynu do ciemno miedzianego koloru. Przeważnie bardzo klarowne, co wynika z bardzo długiej prowadzonej w niskich temperaturach fermentacji. Niska do umiarkowana, kremowa od żółtobiała do żółtobrązowa piana.

 

Smak: Słodowość jest podstawowym smakiem, ale nie jest zbyt intensywny. Wstępna słodycz jest przeważnie uwydatniona przez niska do umiarkowaną karmelizacje podczas warzenia (kettle carmelization), jak również jest uwydatniona przez niski poziom dwuacetylu. Estry owocowe mogą być od umiarkowanych do braku. Goryczka chmielowa może być od niskiej po umiarkowaną, ale balans chmielowo-słodowy jest zawsze po stronie słodowej. Smak chmielowy jest od słabego do niewyczuwalnego. Niski do umiarkowany charakter torfu, jest opcjonalny i może wydawać się ziemisty albo wędzony. Przeważnie ma zbożowy, wytrawny finisz, jako wynik dodania małych ilości niesłodowanego palonego jęczmienia.

 

Tekstura: Średnio niska do średnia treściwość. Niskie do umiarkowane nagazowanie. Czasami troszeczkę kremowe,ale przeważnie wytrawne w wyniku dodatku palonego jęczmienia.

 

Ogólne wrażenia: Czyste słodowe wraz z wytrawnym finiszem, prawdopodobna odrobina estrów i okazjonalnie mała nutka torfowej ziemistości (dymu). Większość piw mają całkiem wytrawny finisz biorą pod uwagę relatywnie słodki posmak na podniebieniu i jako taki posiada inny balans chmielowo-słodowy jak Strong Scotch ale.

 

Komentarz: Balans chmielowo-słodowy jest od delikatnie do umiarkowanie skierowany w stronę słodu. Jakiekolwiek smaki karmelowe wynikają z karmelizacji podczas chmielenia, a nie od słodu karmelowego (czasami mylone jest z dwuacetylem). Jakiekolwiek wędzone smaki pochodzą od drożdży, albo wody, a nie od wędzonych torfem słodów. Używanie słodów wędzonych torfem by otrzymać torfowy charakter powinno być ograniczane. Bardzo wędzone piwa raczej powinny być ujęte w kategorii Other Smoked Beer (22B) niż w tej kategorii.

 

Historia: Tradycyjne szkockie piwo sesyjne oparte na lokalnych surowcach (woda, słód) wraz z mniejszą ilością chmielu (jako wynik potrzeby importu z Anglii). Długa prowadzona w niskich temperaturach fermentacja jest tradycyjna w szkockim piwowarstwie.

 

Surowce: Szkockie albo angielskie słody pale ale jako baza. Mała ilość palonego jęczmienia dla nadania koloru i smaku i wytworzenia wytrawnego, delikatnego palonego finiszu. Chmiele angielskie. Czyste smakowo, relatywnie nisko odfermetnowujące drożdże górnej fermentacji. Niektóre komercyjne browary dodają małe ilości słodu crystal, amber, albo pszenicznego oraz dodatków niesłodowanych takich jak cukier. Opcjonalny torfowy ziemisty i/albo wędzony charakter powinien pochodzić od tradycyjnych drożdży i lokalnych słodów oraz wody, niż od wędzonych słodów.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.030 ? 1.035

IBUs: 10 ? 20

FG: 1.010 ? 1.013

SRM: 9 ? 17

ABV: 2.5 ? 3.2%

 

Komercyjne przykłady: Belhaven 60/-, McEwan?s 60/-, Maclay 60/- Light (wszystkie piwa są wersjami beczkowymi nie eksportowanymi do USA)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.