Jump to content
Makaron

Drożdże Brewlabs.

Recommended Posts

Właśnie wynalazłem ciekawostkę.

Laboratorium Brewlabs sprzedaje gotowe skosy z drożdżami piwowarskimi. Właściwie w ofercie są tylko drożdże brytyjskie plus dwa szczepy lagerowe. Ta forma, i cena jest bardzo kusząca. Właściwie tego typu skos można potraktować jednorazowo. Czyli nalać do środka troszkę sterylnej brzeczki potrząść buteleczką zostawić na 24h i przelać do startera.

A dla osób z podstawowym sprzętem laboratoryjnym, może to być pół roczne źródło drożdży! Z całą pewnością ja odpuszczam sobie robienie skosów dla drożdży brytyjskich, zachowam sobie jedynie te do pszenicy i belgów.

 

http://www.brewlab.co.uk/analysisandresearch.asp#homebrew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakupiłem dwa szczepy Themes Valley 2 i Yorkshire 2. Pierwsze ponoć dają dużo estrów, prawdziwe drożdże górnej fermentacji. Natomiast Yorki dają piwo czyste w smaku i drożdże opadają szybko. Dzisiaj przygotowuje pierwszy starter z York2. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakupiłem dwa szczepy Themes Valley 2 i Yorkshire 2. Pierwsze ponoć dają dużo estrów, prawdziwe drożdże górnej fermentacji. Natomiast Yorki dają piwo czyste w smaku i drożdże opadają szybko. Dzisiaj przygotowuje pierwszy starter z York2. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Cześć

Do jakiego piwa te drożdże i moje 2 pytanie ile takie skosy kosztują?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

Do jakiego piwa te drożdże i moje 2 pytanie ile takie skosy kosztują?

 

Skosik kosztuje 4GBP u źródła z przesyłką w UK.

 

Drożdże w 99% są typowymi drożdżami brytyjskimi. Themes Valley, Yorkshire, Scottish ...

Co do styli to każdy angielski, szkocki, irlandzki i na niektórych kilka amerykańskich ale'i by wyszło. Do tego mają dwa szczepy dolnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

te drożdże są do kupienia w twojbrowar.pl http://twojbrowar.pl/sklep/pl/40-drozdze-angielskie - cena bardzo kusząca w porównaniu z Wyeastami, ok 16 zł

 

zastanawiam się tylko co znaczy wyprzedaż? - koniec terminu ważności????

 

czy ktoś już coś na tych drożdżach zrobił? zaciekawiły mnie szczególnie Thames Valley 3 podobno używane w Fuller's

 

czy z nich trzeba robić starter czy jedna fiolka obsłuży 20L piwa 12*?

 

przem

Share this post


Link to post
Share on other sites

te drożdże są do kupienia w twojbrowar.pl http://twojbrowar.pl...zdze-angielskie - cena bardzo kusząca w porównaniu z Wyeastami, ok 16 zł

 

zastanawiam się tylko co znaczy wyprzedaż? - koniec terminu ważności????

 

czy ktoś już coś na tych drożdżach zrobił? zaciekawiły mnie szczególnie Thames Valley 3 podobno używane w Fuller's

 

czy z nich trzeba robić starter czy jedna fiolka obsłuży 20L piwa 12*?

 

przem

 

Akurat używałem TV3 ciekawy profil, ale strasznie ciężko opadają na dno i nie tworzą zwartego osadu. Trzeba się przyłożyć i zabutelkować piwo z minimaną ilością drożdży, albo wręcz do refermentacji użyć innego szczepu.

 

Co do używania tych skosów, to starter trzeba przygotować w minimum dwóch krokach. Najpierw w do 300ml, później docelowy jakieś 1 - 2L.

Starter się przygotowuje w ten sposób, że troszeczkę brzeczki wlewa się do buteleczki i sterylną ezą poddważa (miesza) się drożdże i przelewa się to do startera, oczywiście zachowując wszystkie.

 

Ale jeśli ktoś chce używać tego skosu wielokrotnie to oczywiście można (w czasie do 6mc od daty produkcji), ale wtedy pobiera się ze skosu odrobinę drożdży ezą i przenosi się do małego startera najlepiej coś ok 10ml ,ale ja przenosze od razu do 30ml i po 24 przenosze do od 250ml i po kolejnych 24-48h (zależy jak pracują) przenosze do 1,5L w ciągu 3-4 dni mam gotowe drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

najlepiej coś ok 10ml ,ale ja przenosze od razu do 30ml

Troszeczkę OT, ale mnie zaintrygowałeś: w czym przygotowujesz taki malutki starter i jak go natleniasz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwne...ja jak wygrzewam skosy żeby się chłopaki rozmnożyły przed włożeniem ich do lodówki to czasami tak pracują, ze wygląda to jakby agar się gotował.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę nieco temat. Ja użyłem ostatnio całego skosu (najpierw zalany w probówce, później 150ml i na koniec 1,5l - w ok 70h łącznie). Mam pytanie jak wygląda sprawa przy pobieraniu tylko części ezą ze skosu i robieniu starterka ~10ml. Czy z probówką ze skosem nic się nie dzieje po rozszczelnieniu a później normalnym zamknięciu? W jakich warunkach ją później przechowywać i jak długo (datę przydatności liczy się raczej dla hermetycznie zamkniętej probówki).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Probowka uzywana przez Brewlab to uniwersalny plastikowy pojemnik. Na 99% nie jest on zamykany hermetycznie. Jesli jestes w stanie zapewnic odpowiedni poziom czystości to mozesz uzywac skosu spokojnie przez pół roku.

 

Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.