Jump to content
elroy

Jak zmienić? Gdzie jest ta opcja ? Mam problemy!

Recommended Posts

Zauważyłem, że od czasu przejściu na nowy program naszego formu, bardzo wolno wczytują mi się strony oraz jeszcze wolniej z nich wychodzę na poziom wyżej. Czy to jest sprawa nowego programu, czy dużego obciążenia serwera czy też mojego (nie najmłodszego już) komputera. Różnica na tyle jest wyraźna, że chwilami utrudnia korzystanie z forym :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Serwera na pewno nie, bo przez większość czas się nudzi. Jakie łącze, przeglądarka ? Komputer też ma co nieco do rzeczy (ram procesor), bo ładuje się trochę javascriptu.

Prosiłbym o wejście na http://test.watchscript.pl/ wpisanie w pole http://www.piwo.org/index i skopiowanie do wątku szczegóły i Nagłówki serwera www

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczegóły testu:

Sprawdzany adres www: http://www.piwo.org/index

Data testu: 2012-01-04 19:36:15

Tytuł strony: piwo.org

Status: OK

 

 

Nagłówki serwera www:

Server: nginx/1.0.10

X-Powered-By: PHP/5.3.8-1~dotdeb.2

Transfer-Encoding: chunked

Content-Encoding: gzip

 

 

Czas odp. DNS: 0.001 sekundy

Czas połączenia: 0.730 sekundy

Czas zapytania: 0.754 sekundy

Czas odpowiedzi: 0.636 sekundy

 

 

Ilość pobranych danych: 288.1 kB

Prędkość pobierania: 326.15 kB/s

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję, że o to chodziło:

Szczegóły testu:

 

Sprawdzany adres www: http://www.piwo.org/index

Data testu: 2012-01-04 20:46:47

Tytuł strony: piwo.org

Status: OK

 

Nagłówki serwera www:

 

Server: nginx/1.0.10

X-Powered-By: PHP/5.3.8-1~dotdeb.2

Transfer-Encoding: chunked

Content-Encoding: gzip

 

Czas odp. DNS: 0.001 sekundy

Czas połączenia: 0.809 sekundy

Czas zapytania: 0.862 sekundy

Czas odpowiedzi: 0.756 sekundy

 

Ilość pobranych danych: 306.78 kB

Prędkość pobierania: 314.9 kB/s

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem szczerze, że jak tylko forum ruszyło od razu zauważyłem, że nie działa tak szybko jak stare. Jednakże używam dość niszowej przeglądarki - Maxthon więc stwierdziłem że tu leży problem. Fakt faktem forum działa mi o wiele wolniej niż poprzednia wersja.

 

W Maxthon:

Szczegóły testu: Sprawdzany adres www: http://www.piwo.org/index Data testu: 2012-01-04 20:49:33 Tytuł strony: piwo.org Status: OK Nagłówki serwera www: Server: nginx/1.0.10 X-Powered-By: PHP/5.3.8-1~dotdeb.2 Transfer-Encoding: chunked Content-Encoding: gzip Czas odp. DNS: 0.001 sekundy Czas połączenia: 0.762 sekundy Czas zapytania: 0.792 sekundy Czas odpowiedzi: 0.735 sekundy Ilość pobranych danych: 306.82 kB Prędkość pobierania: 281.11 kB/s

 

W Chrome:

Szczegóły testu: Sprawdzany adres www: http://www.piwo.org/index Data testu: 2012-01-04 20:52:51 Tytuł strony: piwo.org Status: OK Nagłówki serwera www: Server: nginx/1.0.10 X-Powered-By: PHP/5.3.8-1~dotdeb.2 Transfer-Encoding: chunked Content-Encoding: gzip Czas odp. DNS: 0.001 sekundy Czas połączenia: 0.820 sekundy Czas zapytania: 0.784 sekundy Czas odpowiedzi: 0.728 sekundy Ilość pobranych danych: 296.13 kB Prędkość pobierania: 316.41 kB/s

 

Sprawdzłem na kilku łączach internetowych - w pracy mam dwa osobne łącze biznesowe, w domu CP. Praca jest taka sama na wszystkich łączach.

 

Intel Core 2 Duo 1,83Ghz

RAM 4GB

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acha jeszcze dane pozostałe:

1. Neostrada 2 Mb

2. IE

3. Procesor Intel Pentium ® 2,80 GHz

4. Pamięć 2 GB

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem szczerze, że jak tylko forum ruszyło od razu zauważyłem, że nie działa tak szybko jak stare. Jednakże używam dość niszowej przeglądarki - Maxthon więc stwierdziłem że tu leży problem. Fakt faktem forum działa mi o wiele wolniej niż poprzednia wersja.

 

Tak, to bez dwóch zdań, IPB jest cięższe niż punbb. Stare oprogramowanie należało do jednych z najszybszych na rynku, ale jak widać nie jest to wystarczający parametr, żeby przeżyło:) Co do prędkości działania dużo zależy od przeglądarki.

 

Andrzeju: pozostaje pytanie który IE, bo reszta jest ok. Sprawdź proszę jeszcze na firefoxie, albo chrome czy występuje taki sam efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. IE8

2. Na Chrome śmiga z b. dużą prędkością, Firefox nieco wolniej, ale też rewelacyjnie.

Tyle tylko, że forum nie widzi mnie jako użytkownika. Czy muszę się za każdym razem logować?

Nie wiedziałem, że mogą być tak duże różniece w szybkości działania tylko z powodu zmany przeglądarki. DZIĘKUJĘ.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy Wiki może mieć spójną favikonę, teraz trochę się miesza w otwartych kilku zakładkach.

 

Ed. pewnie lepiej by było w wątku o Wiki, ale już poszło.

Edited by rubezahl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy Wiki może mieć spójną favikonę, teraz trochę się miesza w otwartych kilku zakładkach.

 

Ed. pewnie lepiej by było w wątku o Wiki, ale już poszło.

 

Miejsce dobre na te tematy :) Faviconka dodana, dobrze zrobić CTRL+F5 na głównej stronie wiki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyle tylko, że forum nie widzi mnie jako użytkownika. Czy muszę się za każdym razem logować?

 

W oknie logowania masz na dole opcję "Zapamiętaj mnie" - zaznacz i nie będziesz się musiał za każdym razem logować. W poprzednim forum ta opcja była domyślnie włączona (a nie powinna)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czy na nowym forum jest gdzieś opcja - notatek?

ot taki podręczny schowek luźnych tekstów... dostępny tylko dla usera

wcześniej rozwiązałem to na zasadzie msg skierowanym do siebie :)

teraz niestety wywala że nie można wysłać wiadomość jeżeli jesteś zarazem adresatem i odbiorcą :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elroy, coś mi się wydaję że dziwnie jest wyświetlany czas na forum. Inaczej wyświetlany jest czas gdy jest się niezalogowanym a inaczej po zalogowaniu.

Np. ostatni Twój post pokazuje że napisałeś 10.55 a po zalogowaniu 11.55. Tak ma być?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a czy na nowym forum jest gdzieś opcja - notatek?

ot taki podręczny schowek luźnych tekstów... dostępny tylko dla usera

wcześniej rozwiązałem to na zasadzie msg skierowanym do siebie :)

teraz niestety wywala że nie można wysłać wiadomość jeżeli jesteś zarazem adresatem i odbiorcą :/

Poszukam, nie obiecuję :) Domyślnie takiej funkcjonalności nie ma.

 

Czy słowo "Miasto" można zamienić na "Miejscowość"?

Coś krótszego musi być, bo w niektórych miejscach nie jest przewidziana taka ilość znaków przy tłumaczeniu i może się coś "rozjeżdżać".

 

Elroy, coś mi się wydaję że dziwnie jest wyświetlany czas na forum. Inaczej wyświetlany jest czas gdy jest się niezalogowanym a inaczej po zalogowaniu.

Np. ostatni Twój post pokazuje że napisałeś 10.55 a po zalogowaniu 11.55. Tak ma być?

Jest dobrze wyświetlany. Po wylogowaniu widzisz czas GMT dopiero po zalogowaniu forum wyświetla taki jak masz ustawiony w profilu (czyli +1)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba coś nie tak się przeniosły posty gdzie był cytat w cytacie i chyba jeszcze °Blg. Oto przykład:

oryginalny tekst wyglądał tak:

W ciągu 5 dni spadło z 24°Blg do 8,5°Blg. Tak więc to piwo ma już teraz prawie 9% alk

Cytat powyższego postu jest jeszcze ok:

Cytat
spadło z 24°Blg do 8,5°Blg. Tak więc to piwo ma już teraz prawie 9% alk.
A jak to obliczyłeś ? Zeszło o 11,5 °Blg
To ile ma piwo, które miało początkowo ok. 32 °Blg i zeszło do 5 ?

 

Ale już przy cytowaniu powyższego się coś rozjechało:

[quote name=Belzebub][quote name='Stasiek]spadło z 24°Blg do 8' date='5°Blg.
Tak więc to piwo ma już teraz prawie 9% alk.[/quote']
A jak to obliczyłeś ? Zeszło o 11,5 °Blg
To ile ma piwo, które miało początkowo ok. 32 °Blg i zeszło do 5 ?[/quote]
24-8,5= 15,5 o tyle zeszło
korzystając z przelicznika 15,5/1,938 = koło 8 %

Myślałem że może to °Blg zamienia na jakieś 'date', ale skąd się pojawił ' przed Stasiek i drugi ' po /quote?

 

Edit: nie wiem co jest powodem tego błędu - na pewno gdy jest cytat w cytacie, ale jednak nie °Blg.

Bo tutaj jest też ten sam błąd, a °Blg nie ma:

[quote name=admiro][quote name='Maryush]Dziś robię pierwszy starter. I pierwszy na mieszadle magnetycznym. Po południu wlałem zawartość napęczniałej saszetki (Munich Lager) do przegotowanej i wystudzonej brzeczki' date=' włączyłem mieszadło i tak sobie pracuje. Minęło 8 godzin i nie ma żadnych oznak fermentacji. Mam się martwić?
Planowałem jutro wieczorem zadać ten starter do fermentora..[/quote']
Właśnie o to chodzi, żeby fermentacja się nie rozpoczęła, brzeczka na się robić coraz bardziej mętna od drożdży [/quote]
I tak właśnie się dzieje. Jeszcze dziś drożdżaki spotkają się z Koźlakiem

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planowana jest jakaś skórka forum kolorystycznie i ogólnie przypominająca poprzednią? Bo szczerze mówiąc tamta była po prostu doskonała i jakoś nie mogę się za nic przyzwyczaić do tych nowych kolorów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stasiek - Konwersja nie została przeprowadzona w 100% poprawnie tam, gdzie cytaty były przynajmniej jednokrotnie zagnieżdżone. Wynika to z faktu znaku apostrofa który IPB nie dodał poprawnie gdzie trzeba. Najgorsze, że nie znalazłem klucza wedle którego to zostało wykonane :/ Jak już wyjdę na prostą, to na pewno się za to zabiorę. Niestety nie na tą chwilę.

 

Oskaliber - z wyglądem to jest tak, że muszę mieć na to wysoki poziom siły i czasu, oraz skontaktować się z jakimś fajnym grafikiem. Z wyglądem starego forum (jak to z tymi sprawami, gdzie gust gra rolę), że jednemu się podobało, innemu nie :) Na pewno jest co szlifować.

 

Dziś (jak znowu tepsa nie pozbawi mnie internetu) powróci prawie cała galeria oraz reszta plików.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cześć,

wpisuję w pole wyszukiwania dms i ... nie ma żadnych wyników... cenzura jakaś? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...