Jump to content
Sign in to follow this  
Afghan

Kalibracja balingometru

Recommended Posts

Witam. Mój balingometr oszukuje o pół stopnia, tj. przy 20 stopniach C temperatury 0 jest lekko zatopione. Czy jakbym znalazł temperaturę w której balingometr pokazuje prawidłowo 0 st. Blg i później w takiej temperaturze mierzył zawartość cukru w piwie, pomiar był by dobry?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najpierw sprawdź, czy w roztworze 10 Blg (100g cukru + 900g wody) błąd jest taki sam jak w czystej wodzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorki, za archeologię, ale mam podobną sytuację. Spławik pokazuje mi ca 1 °Blg mniej niż wypadałoby z roztworów (czysta woda i woda z cukrem 5% oraz 10% wszystko przy 20 °C). Świeżo po zakupie w wodzie 20 °C pokazywał 0 °Blg (wszystko czytane znad menisku).

 

Myślałem, że mi wydajność spadłą w ostatnich paru warkach, ale tłumaczyłem to faktem, że sam zacząłem śrutować. Fakt wyszedł na jaw przy badaniu refraktometru, który kupiłem na Allegro. Myślałem, że to on zawyża i należy się mu kalibracja. (Swoją drogą może wie ktoś jak lub czy w ogóle potrzeba kalibrować refraktometr PZO RR-13. Nie mam do niego manuala.)

 

Czy jest możliwe, żeby pomimo pilnowania by spławik nie miał kontaktu z cieczami powyżej 30 °C rozkalibrował się?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam trzy balingomierze, wszystkie 3 przekłamują, ten najnowszy o 0,5 stopnia, te starsze o więcej, nigdy nie mierzyłem nimi w temp. pow. 30 stopni.

 

Co do refraktometru, to wydaje mi się, że każdy trzeba skalibrować śrubą przed użyciem. Mój kalibrowałem na wodzie destylowanej.

Edited by Usiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jest możliwe, żeby pomimo pilnowania by spławik nie miał kontaktu z cieczami powyżej 30 °C rozkalibrował się?

 

Mimo kilku uwag przeczytanych na forum o tym, że balingometr może się rozstroić po kontakcie z wysoką temperaturą, przed pomiarem zanurzam go na chwilę we wrzątku (nieszczęśliwie probówka którą miałem została nadepnięta i zniszczona przez domownikia przy ostatnim przelewaniu). Po kilku pomiarach sprawdziłem skalibrowanie i okazało się, że w czystej wodzie wskazuje 0 BLG, a w roztworze 100gram cukru + 900gram wody 10blg. Żadnego rozkalibrowania nie stwierdzono...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, wiem, wątek stary jak świat ale może komuś się przyda.

Zaobserwowałem, że w tanich balingometrach kartka ze skalą jest po prostu włożona do tej wąskiej części przyrządu, przed jej zasklepieniem. Nie jest w żaden sposób przyklejana. Wystarczy puknąć balingometrem o cokolwiek i może się przesunąć w górę lub w dół, fałszując wskazanie. Ja przed każdym pomiarem sprawdzam w czystej wodzie czy jest OK. Jeżeli nie, to pukając delikatnie odpowiednią stroną balingometru w blat, metodą prób i błędów ustawiam skalę na właściwym miejscu.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

To akurat jest wiadome od dawna, jest to przypadłość najtańszego przyrządu z Biowinu. Dlatego kupiłem droższy model, z Alla France, w którym skala się nie rusza, a raczej nie słyszałem o tym, żeby się ruszyła, bo jest jakoś trzymana od dołu.  ;)

 

@edit

Przy czym trzeba pamiętać, że może on być kalibrowany w innej temperaturze, około 15,5°C (60F), więc trzeba odpowiednią poprawkę brać na odczyt.

Edited by kowdi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy Alla France jest szerszy od tego z Biowinu? Chodzi mi o to, czy wejdzie do menzurki po balingometrze z Biowinu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tej szklanej wąskiej 1-częściowej? Nie wiem, nie mam jej, korzystam od zawsze z dwuczęściowego plastikowego cylindra 200 ml, ale faktycznie AlleFranca jest szersza, więc może być problem z tym szklanym, jednoczęsciowym.

 

@down

Poprawiłem, bo chodziło mi faktycznie, że nie zmieści się do tego małego szklanego. Ja sam mam dokładnie ten, do którego link dałeś i oczywiście Franca pasuje.

Edited by kowdi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć,

Chciałem skalibrować swój balingometr. Możecie spojrzęć na poniższe fotki, ponieważ wydaje mi się, że mój balingometr zaniża o 2blg. 

Gdy mierzę blg dla kranówki czy mineralnej z butelki to spławik zatrzymuje się na poziomie litery "C" z opisu ""KONIEC". 

Gdy robię kolejny test 90g wody + 10g glukozy to balingometr wskazuje 8blg. 

Czy to możliwe, aby balingometr zaniżał aż o 2blg? Temperatura wody ma 20C

Z góry dzięki za odpowiedź.

post-15677-0-51225500-1455526693_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam dwa z bowinu (mniejszy i większy) oba zaniżają ok 2Blg.  Musisz teraz pamiętać, aby przy pomiarze zrobić o te 2 stopnie korektę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mam spławik ze skalą co 0,1 Blg do 10 Blg. Przy kalibrowaniu w czystej wodzie o temperaturze 20 °C wskazuje mi 0,7 Blg.

Czy zamiast odejmować taką wartość od realnych pomiarów brzeczki mogę obciążyć czymś balingometr żeby wskazywał 0 Blg ? I jak ma się to do odczytu innej wartości np 6 Blg czy przy obciążeniu dla 0 Blg wskazania dla innych wartości też będą poprawne ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obciąż tak, aby w wodzie przy 20 stopniach pokazywał zero. Zrób roztwór kalibracyjny 10Blg (np. 90ml wody i 10g sacharozy) i sprawdź. Relacja z eksperymentu mile widziana. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już to zrobiłem, skalibrowałem poprzez obciążenie spławika tak żeby w wodzie o temperaturze 20 °C wskazywał 0 Blg. Potem przygotowałem roztwór 5 Blg i niestety spławik nie pokazuje 5 Blg ale zaniża i pokazuje około -0,5 Blg ( podaje orientacyjnie bo skala jest tylko do 0 Blg ). Podsumowując stwierdzam, że obciążenie spławika na stałe nie sprawdza się bo przy róznych zawartościach cukru w roztworze pewnie przez jego gęstość będą inne niemiarodajne wskazania. Po prostu od odczytanego wyniku ze spławika należy odejmować wartość która wyszła podczas kalibrowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj o kalibracji mojego balingometru. Chciałem przeprowadzić kalibrację, aby wiedzieć czy mój balingometr działa prawidłowo. Jest to balingometr, który dołączany jest do zestawu Super Start z Browamatora. Widnieje na nim marka Alla France. Z instrukcji wynika, że jest on wykalibrowany dla temperatury 60 stopni F (15,6 stopni Celsjusza). Próba wody z kranu o temp ok. 15,6 stopni C wynosiła ok. 0 stopni BLG, może minimalnie więcej. Natomiast dla roztworu z cukrem (20g cukru, 180g wody) wynik wynosił 11,5 stopni BLG czyli aż o 1,5 stopnia za dużo. Pomyślałem, że może z wodą jest coś nie tak, więc użyłem wody destylowanej, ale wynik był ten sam. Dla czystej wody ok. 0 stopni BLG, dla roztworu cukru (20g cukru, 180g wody) 11,5 stopni BLG. Pomyślałem, że może moja waga źle mierzy, ale kupiłem specjalny odważnik o wadze 1kg i waga pokazywała dokładnie 1000g. Ktoś ma jakieś pomysły gdzie może być błąd?

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, franko napisał:

Nie chcę zakładać nowego tematu więc napiszę tutaj o kalibracji mojego balingometru. Chciałem przeprowadzić kalibrację, aby wiedzieć czy mój balingometr działa prawidłowo. Jest to balingometr, który dołączany jest do zestawu Super Start z Browamatora. Widnieje na nim marka Alla France. Z instrukcji wynika, że jest on wykalibrowany dla temperatury 60 stopni F (15,6 stopni Celsjusza). Próba wody z kranu o temp ok. 15,6 stopni C wynosiła ok. 0 stopni BLG, może minimalnie więcej. Natomiast dla roztworu z cukrem (20g cukru, 180g wody) wynik wynosił 11,5 stopni BLG czyli aż o 1,5 stopnia za dużo. Pomyślałem, że może z wodą jest coś nie tak, więc użyłem wody destylowanej, ale wynik był ten sam. Dla czystej wody ok. 0 stopni BLG, dla roztworu cukru (20g cukru, 180g wody) 11,5 stopni BLG. Pomyślałem, że może moja waga źle mierzy, ale kupiłem specjalny odważnik o wadze 1kg i waga pokazywała dokładnie 1000g. Ktoś ma jakieś pomysły gdzie może być błąd?

przez 16 lat nie przyszło mi do głowy by sprawdzać spławik czy poprawnie pokazuje blg ( tylko czy w wodzie jest 0 ) Chyba że to do celów skarbowych, to potrzebujesz jeszcze świadectwo wzorcowania

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.