Jump to content
Sign in to follow this  
jaszon

Belgian Pale Ale-problem

Recommended Posts

Witam, zestaw z CP uwarzyłem wg. instrukcji. Burzliwa tydzień,

cicha 2 tygodnie. Po tygodniu cichej zerknąłem w fermentor -

piwko klarowne, żadnych farfocli na powierzchni.

Po tygodniu otwieram do rozlewu a tu jakiś biały kożuch, tak jakbym

wrzucił kawałek folii. Kożuch zdjąłem, zdekantowałem do fermentora

z kranikiem i syropem z glukozy i zabutelkowałem.

Ale to młode piwo nie było już klarowne, raczej wyglądało jak pszeniczniak.

Aczkolwiek w smaku było bez zarzutu. Teraz po zabutelkowaniu minęło już 3

tygodnie i piwo kwasem nie jest, ale słabo się nagazowało. Piana słaba i

szybko znika, piwo metne jak pszeniczniak. Najgorsze jest to, że to piwo

zrobiłem swojej mamie. I teraz pytanie, czy szybko to wypić czy czekać aż

się lepiej nagazuje i może smak się zrównoważy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja bym poczekał, jeszcze z 2 tygodnie. A dobrze odmierzyłeś proporcje do refermentacji ?

 

Dałem 135 g glukozy. To moje 5 piwko i jak dotąd wszystko było w klasie i po 2 tygodniach piwa były

już dość dobrze nagazowane. Piwo trzymam w temp. około 22 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
(...)piwo kwasem nie jest(...)

Ale najwidoczniej masz infekcje, która nie objawiała się wzrostem kwasowości a mętnością. Tak to już jest, niektóre infekcje są pijalne :) A jak jest temperatura leżakowania ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak u mnie trafiała się błona to był problem z nagazowaniem i piwo było kiepskie. Nie zawsze tak było, ale się przydarzało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.