Skocz do zawartości

Kiszony czosnek


jacer

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio podczas imprez warzelniczych zasmakował mi kiszony czosnek jako przegryzka do piwa.

 

Czosnek kisimy tak samo jak ogórki.

Na litrowy słoik potrzeba 8 główek, ziele, gorczyca i teraz przyprawy z torebki do kiszenia ogórków.

 

Czosnek obieramy do ząbków, do słoja wkładamy przyprawy, czosnek i zalewamy woda z solą. Po kilku tygodniach zajadamy chrupiące ząbki czosnku bez charakterystycznej ostrości i zapachu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a marynowany?

 

Czosnek pól na pół z malutką cebulką (taką wielkości dwóch-trzech ząbków czosnku) a zalewa jak do opieniek.

 

Pasuje raczej do destylatów niż do piwa.

Ewentualnie do golonki z piwa...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.