Jump to content
Sign in to follow this  
jacer

Kiszony czosnek

Recommended Posts

Ostatnio podczas imprez warzelniczych zasmakował mi kiszony czosnek jako przegryzka do piwa.

 

Czosnek kisimy tak samo jak ogórki.

Na litrowy słoik potrzeba 8 główek, ziele, gorczyca i teraz przyprawy z torebki do kiszenia ogórków.

 

Czosnek obieramy do ząbków, do słoja wkładamy przyprawy, czosnek i zalewamy woda z solą. Po kilku tygodniach zajadamy chrupiące ząbki czosnku bez charakterystycznej ostrości i zapachu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a marynowany?

 

Czosnek pól na pół z malutką cebulką (taką wielkości dwóch-trzech ząbków czosnku) a zalewa jak do opieniek.

 

Pasuje raczej do destylatów niż do piwa.

Ewentualnie do golonki z piwa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.