Jump to content

Recommended Posts

Spróbuj tak, że wieczorem schładzasz ile się da wodą i wystaw garnek na balkon na całą noc. Oczywiście, wszystko pod przykryciem.

 

Rano poza okresem największych upałów będziesz miał 19-20°C i można dawać drożdże.

Tak też już myślałem, trudno mi się tylko przestawić na popołudniowe warzenie. Najbardziej mi pasuję zaczynać warzenie z rana, ale jak nic innego nie wymyślę to tak będę musiał robić. Rok temu w lato się w ogóle tym nie przejmowałem i zadawałem drożdże w powyżej 20-tu°C raz nawet w 28°C zadałem, ale dopiero wtedy pół roku warzyłem piwo, ale teraz to już jest dla mnie karygodne :)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...
  • Replies 98
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

W końcu się doczekałem pewnej automatyzacji w moim browarze. Śrutownik z wirników od silników i silnika od pralki. Jest REWELACYJNY. Wcześniej śrutowałem takim małym ręcznym młynkiem produkcji CCCP Ś

Posted Images

Wczorajsza warka, Milk Stout. Przy problemach z chłodzeniem i za sugestią zgody zacząłem warzenie popołudniu, schłodziłem brzeczkę chłodnicą do jakichś 40°C, zlałem do fermentora i na noc na balkon. Dziś rano brzeczka miała 20°C. Brzeczkę zadałem rozruszanym drożdżami o 6:30 i już bulkadełko pracuję pełną parą.

 

Warka #28

Milk Stout

14oBlg

27 L

 

Słody:

4,5 kg - Pale Strzegom (6,0 EBC)

0,75 kg - Płatki jęczmienne

0,2 kg - Karmelowy 150 (136,0 EBC)

0,2 kg - Jęczmień Palony (1300 EBC)

0,2 kg - Pszeniczny Czekoladowy (1500 EBC)

0,1 kg - Słód Barwiący (1500 EBC)

 

 

Chmiel:

20 g - Target [11,00 %],60,0 min

 

Dodatki:

0,5 kg - laktoza, 15 min

 

Drożdże:

Gęstwa Irish Ale 1084

 

Zacieranie:

55°C przez 15 min

63oC przez 30 min

72°C przez 35 min

po negatywnej próbie jodowej dodanie słodów i jęczmienia palonego

76o przez 10 min i filtracja

Edited by Afghan
Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Warka #29

 

Belgian Pale Ale 12,5oBlg #3

25 L

 

Słody:

3,5 kg - Pale Strzegom (6 EBC)

1 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC)

300 g - Karmelowy 150 (136 EBC)

250 g - Karmelowy 30 (39 EBC)

 

 

Chmiel:

22 g - Brewer's Gold [7,00 %], 60 min

20 g - Willamette [5,50 %], 30 min

10 g - Styrian Goldings [5,20 %], 5 min

 

Drożdże:

Starter z Wyeast Labs 3522 Belgian Ardennes odzyskane z butelki Belgian Dubbel 17°Blg - warka #19

 

 

Zacieranie:

63o przez 20 min

72o przez 40 min

po negatywnej próbie jodowej

76o przez 15 min i filtracja

 

Wysładzanie ciągłe

 

Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Warka #30

 

a`la Witbier 11oBlg

26 L

 

Słody:

2,5 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC)

300 g - Monachijski Strzegom (14 EBC)

 

Surowce niesłodowane:

2 kg - Pszenica

0,5 kg - Owies

 

Chmiel:

15 g - Hallertau Tradition [5,40 %], 60 min

15 g - Hallertau Tradition [5,40 %], 20 min

8 g - Hallertau Hersbrucker [4,30 %], 10 min

 

Dodatki:

Kolendra - 7g na 10 min + 7g na 3 min

Skórka pomarańczy - 13g na 10 min + 27g na 3 min

Skórka grejpfrut - 7g na 10 min + 13g na 3 min

 

Drożdże:

Safbrew S-33 (miała być gęstwa Belgian Ardennes ale była coś podejrzana)

 

 

Zacieranie:

Kleikowanie surowców niesłodowanych.

Połączenie składników.

55° przez 20 min

63o przez 80 min

72o przez 40 min

po negatywnej próbie jodowej

76o przez 15 min i filtracja

 

Wysładzanie ciągłe

 

Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

A jednak udało się wcześniej coś uwarzyć :) Trochę spartańskie warunki, ale mus było już warzyć - zapasy się mocno skurczyły przez tą przeprowadzkę, poza tym piwowarstwo muszę jakoś godzić z wędkarstwem ;) Na razie mała wareczka, żeby zobaczyć jak będzie się gotowało na nowej płycie gazowej. Ale było wszystko OK, także następnym razem się zrobi kilka litrów więcej.

 

Warka #31

 

Mild 9,5oBlg

22 L

 

Słody:

2,5 kg - Pale Strzegom (6 EBC)

500 g - Monachijski Strzegom (14 EBC)

200 g - Czekoladowy Jasny (400 EBC)

100 g - Karmelowy 150 (136 EBC)

100 g - Karmelowy 30 (39 EBC)

 

Chmiel:

25 g - Willamette [5,50 %], 60 min

 

Drożdże:

Danstar Notthingam

 

Zacieranie:

67o przez 60 min

76o przez 15 min i filtracja

 

Wysładzanie ciągłe

 

Chłodzenie - Chłodnica zanurzeniowa

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Ostatnio coś mam tylko ochotę na piwa lekkie, także znów coś sesyjnego.

 

Warka #32

 

Bitter 12oBlg

25 L

 

Słody:

4,5 kg - Pale Strzegom (6 EBC)

200 g - Karmelowy 30 (39 EBC)

 

Chmiel:

15 g - Target [11,4 %], 60 min

15 g - EKG [6,9 %], 30 min

15 g - EKG [6,9 %], 0 min

 

Dodatki:

4 g - Gips

 

Drożdże:

Danstar Notthingam

 

Zacieranie:

67o przez 70 min

76o przez 15 min i filtracja

 

Wysładzanie ciągłe

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Warka #33

 

Northern English Brown 12,5oBlg

26 L

 

Słody:

3,5 kg - Pale Strzegom (6 EBC)

1 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC)

300 g - Carared (39 EBC)

200 g - Czekoladowy jasny (400 EBC)

200 g - Karmelowy 600 (600 EBC)

 

Chmiel:

20 g - Target [11,4 %], 60 min

20 g - EKG [6,9 %], 5 min

 

 

Drożdże:

SafAle S-04

 

Zacieranie:

65o przez 70 min

76o przez 10 min i filtracja

 

Wysładzanie ciągłe

Edited by Afghan
Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...

Warka #34

 

Stout owsiany 14oBlg #2

26 L

 

Zasyp:

3,8 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC)

1 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC)

0,66 kg - Owies niesłodowany (wietrzenie magazynu :) )

250 g - Carared (39 EBC)

200 g - Czekoladowy ciemny (1200 EBC)

175 g - Pszeniczny czekoladowy (900 EBC) (też wietrzenie magazynu ;) )

150 g - Jęczmień palony (1200 EBC)

 

Chmiel:

35 g - Marynka [8,4 %], 60 min

 

 

Drożdże:

SafAle S-04

 

Zacieranie:

Kleikowanie owsa

Dodanie reszty słodów

55o przez 15 min

62o przez 30 min

72o przez 30 min

Dodanie słodów palonych i jęczmienia palonego

76o przez 15 min i filtracja

 

Wysładzanie ciągłe

Edited by Afghan
Link to post
Share on other sites
  • 2 months later...

Warka #35

 

Stout 14oBlg

26 L

 

Zasyp:

3,2 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC)

2 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC)

200 g - Carared (39 EBC)

250 g - Czekoladowy ciemny (1200 EBC)

200 g - Karmelowy 150 (136 EBC)

150 g - Karmelowy 30 (39 EBC)

250 g - Jęczmień palony (1200 EBC)

 

Chmiel:

20 g - Marynka [8,4 %], 60 min

20 g - EKG [6,9 %], 30 min

 

 

Drożdże:

SafAle S-04

 

Zacieranie:

Ciemne słody od początku zacierania. Oprócz jęczmienia palonego.

62o przez 45 min

72o przez 25 min

Dodanie jęczmienia palonego

76o przez 15 min i filtracja

 

Wysładzanie ciągłe

Link to post
Share on other sites

Wczoraj zrobiłem pierwsze moje piwo z gotowego zestawu. Jak twórca podaje to Strong Scotch Ale.

 

Warka #36

 

Strong Scotch Ale 17,5oBlg

20 L

 

Zasyp:

6 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC)

150 g - Karmelowy Czerwony (60 EBC)

150 g - Smoked Malt (18 EBC)

100 g - Jęczmień palony (1300 EBC)

50 g - Czekoladowy Jasny (400 EBC)

50 g - Karmelowy 600 (600 EBC)

 

Chmiel:

20 g - Target [11,4 %], 60 min

15 g - EKG [6,9 %], 30 min

 

Dodatki:

50 g - Płatki dębowe na cichą.

 

Drożdże:

Gęstwa SafAle S-04

 

Zacieranie:

65°- 63° przez 70 min

Dodanie jęczmienia palonego

76° przez 15 min i filtracja

 

Wysładzanie ciągłe

Edited by Afghan
Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Wczoraj nie wymagająca jasna pszenica. Znów zapomniałem przy śrutowaniu rozdzielić słody i ferulikową robiłem razem ze słodem jęczmiennym. No nic, trudno :)

 

Warka #37

 

Pszeniczne jasne 12oBlg

26 L

 

Zasyp:

2,2 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC)

3 kg - Pszeniczny Strzegom (3,8 EBC)

200 g - Karmelowy 30 (39 EBC)

 

Chmiel:

20 g - Hallertauer Tradition [5,4 %], 60 min

10 g - Hallertauer Tradition [5,4 %], 30 min

 

 

Drożdże:

Mauribrew Weiss Y1433

 

Zacieranie:

44° - 20 min

62° - 30 min

72° - 40 min

76° przez 15 min i filtracja

 

Wysładzanie ciągłe

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...

W niedzielę powtórzyłem piwo z receptury 37. Wyszło świetne, także póki drożdże są trzeba było jeszcze raz je zrobić

Warka #38

 

Pszeniczne jasne 12oBlg

26 L

 

Zasyp:

2,2 kg - Pilzneński Strzegom (4,5 EBC)

3 kg - Pszeniczny Strzegom (3,8 EBC)

200 g - Karmelowy 30 (39 EBC)

 

Chmiel:

20 g - Hallertauer Tradition [5,4 %], 60 min

10 g - Hallertauer Tradition [5,4 %], 30 min

 

 

Drożdże:

Mauribrew Weiss Y1433

 

Zacieranie:

44° - 20 min

62° - 30 min

72° - 40 min

76° przez 15 min i filtracja

 

Wysładzanie ciągłe

Link to post
Share on other sites
  • 4 weeks later...

Gęstwa po Mauribrew Weiss Y1433 jest także jeszcze ostatnie pszeniczne, tym razem ciemne. Z suchych drożdży na piwo pszeniczne używałem jeszcze WB-06, ale WB się chowają, na kangurach piwo wychodzi zdecydowanie treściwsze, słodsze i bardziej bananowe. Tak mocno też nie od fermentowuje. No po prostu rewelka :) Zobaczymy jak wyjdzie ciemna pszenica.

 

Warka #39

 

Dunkel Weizen 12,5oBlg

26 L

 

Zasyp:

2,2 kg - Monachijski Strzegom (14 EBC)

3 kg - Pszeniczny Strzegom (3,8 EBC)

100 g - Karmelowy 30 (39 EBC)

100 g - Czekoladowy Ciemny (1200 EBC)

100 g - Czekoladowy Jasny (400 EBC)

 

Chmiel:

20 g - Hallertauer Tradition [5,4 %], 60 min

10 g - Hallertauer Tradition [5,4 %], 30 min

 

 

Drożdże:

Mauribrew Weiss Y1433

 

Zacieranie:

44° - 30 min

62° - 40 min

72° - 40 min

76° przez 15 min i filtracja

Link to post
Share on other sites
  • 11 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.