Jump to content
Sign in to follow this  
raffe

Czy taki kocioł będzie działał?

Recommended Posts

WYNALAZLEM W SIECI TAKI GAR PODAJE LINKA -WYKONANY JEST Z ALU DO TEGO POKRYWKA I TO WIADRO Z DZIRKAMI(MOZE PRZYDALO BY SIE DO ODCADZENIA) GARNEK POJ 25L WIADRO JEST TROSZKE MIEJSZE...

SCENA JAKIES 80 PLN

GENERALNIE JEST TO GAR DO GOTOWANIA RAKOW...

CO WY NA TO CZY MOZE SIE PRZYDAC Z ZUPELNOSCIA W DOMOWYM BROWARZE???

 

http://www.jula.se/e-Sales/esa/default.jsp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gar będzie dobry a to wiadro raczej się nie przyda.Tylko z odkażaniem może być problem bo aluminium reaguje z jakimiś substancjami.Niech wypowiedzą się bardziej doświadczeni piwowarzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gar ok, wiadro tylko dlaczego aluminium... Nie lepiej poszukać czegoś z "kwaśnej" ?

Aluminum reaguje w mniejszym lub większym stopniu absolutnie ze wszystkim,nawet z wodą.Zasada sodowa,rozpuszcza (roztwarza) aluminum dokumentnie (oczywiście przy większych stężeniach,natomiast w przy mały reakcja zachodzi mniej widowiskowo :) ).

Co do kwasów to w przypadku tych, w których jedynym utleniaczem jest jon H+ są tzw. kwasami nieutleniającymi i reagują z metalami o potencjale niższym od potencjału redukcji jonu H+ czyli mniejszym od 0V,do takich kwasów zaliczmy np. HCl, rozcienczony H2SO4 czy kwasy oragniczne.Produktami reakcji takich kwasów z metalami są odpowiednie sole i wodór. Aluminum ma potencjał wynoszący mnije więcej -1,75 co świadczy o tym,iż reaguje ono z kwasami organicznymi.

 

Konkludując przy długi wywód prędzej czy później po kontakcie z żywnością zacznie niszczeć,jedynym środkiem zapobiegawczym jest anodowanie,ale nie wiem jak to się ma do kontaktu z żywnością.

Edited by BaronVonZuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Temat aluminiowych garnków, był poruszany w paru miejscach. Konkluzja jest taka, że aluminium reaguje ze wszystkimi środkami myjącymi, co jest szkodliwe dla tego co się w nim gotuje. Jeżeli jest możliwość utrzymania czystości garnka przy pomocy samej wody i miękkiej gąbki nic złego się nie dzieje. Spotkałem się nawet z taką opinią, że aluminiowy garnek jest lepszy z uwagi na bardzo dobrą przewodność cieplną, przez co można gotować szybciej i taniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiadomo,na zdorwie nie udowdniono,ale wpływ substancji zawartych w żywności na samo aluminum (czyli jego degradacja) owszem... :)

Ale chyba to postepuje latami ,wiec nie ma co sie za bardzo przejmowac.

Moim zdaniem dlatego ,ze w przemysle uzywa sie sprzetu ciagle to degradacja postepowala by relatywnie szybko. Ale w warunkach domowych przy nawet średniej intesywności warzenia piwa (co 2 tyg) chyba nie powinno mieć to aż tak dużego znaczenia. Prawda jest taka, ze lepsza jest kwasowka... ale z braku laku dobry kit :)

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdy warzy w tym co ma i co chce pić. RAFFE ma AL więc jego wybór. Kiedyś było wiele garnków z aluminium i ludzie jeszcze żyją. Kiedyś w Chorzowie było wiele zakładów azoty, zakł. chemiczne, 2 huty, 4 kopalnie, elektrownia i wiele mniejszych. Zlatywało na nas dziesiątki ton pyłów i udało nam się przeżyć, wręcz chyba się uodporniliśmy na to. Więc taki garnuszek chyba nikomu w tym pokoleniu nie zaszkodzi.JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popieram WENE w 100%...Co wy tu BaronVonZuk czarujecie. Przez wieki garki aluminiowe były używane w kuchniach przemysłowych a także w domach naszych babci. Ja mam kilka garów aluminiowych które odkupiłem z likwidowanej stołówki dosłownie za grosze - za garnek 80L zapłaciłem 20zł !!! taki sam z nierdzewki kosztował by pewnie ponad 500. Piwko wychodzi wyśmienite. BaronVonZuk obawiasz się kwasu w swojej brzeczce - no chyba że z kapusty kwaszonej pędzisz :-).

 

Typowy skład chemiczny brzeczki :

 

-maltoza, glukoza, fruktoza 60-69%

-sacharoza 5-8%

-pentozany 2-4%

-dekstryny 18-26%

-związki azotowe 4-6%

-popiół 2%

 

ja tu nic kwaśnego nie widzę co by gryzło AL... jedynie użyta woda

Edited by thobeta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczka piwna w zależności od rodzaju słodu charakteryzuje się pH poniżej 7 z reguły w okolicach 4,5 czyli ma pH kawśne,czyli utlenia bo jak wiemy z podstawówki im niższe pH tym wyższa zdolność utleniania,tym bardziej aluminum...

Poza tym radzę poczytać zanim będziesz wypisywać skład brzeczki,który generalnie w miarę się zgadza,ale jak wiemy z podstawówki (o zgrozo znowu) nie tylko kwasy obniżają ujemny logarytm dziesiętny aktywności jonów hydroniowych wyrażonych w molach na decymetr sześcienny, jak ktos woli pH.

 

Zatem drogi thobeta zanim będziesz pisac o kapuscie poczytaj trochę o utlenianiu metali i wpływie nań pH.

I abstrahuje tutaj od wpływu aluminum na zdrowie,pisze w tym poscie o wpływie pH brzeczki i zacieru na utlenianie aluminum.

Edited by BaronVonZuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zgadzam się z Tobą :-)

 

Jaki to ma związek z piwem...idąc twoim tokiem myślenia to nie wychodźmy z domu bo kwaśne deszcze padają. Z igły robisz widły. Twój wykład może wystraszyć młodego adepta - pewnie w swoich rozważaniach masz racje ale tylko teoretycznie bo nijak ma się w praktyce. Jeśli ma dostęp do kociołka AL to na początek jak najbardziej polecam zwłaszcza jak portfel jest chudszy.

Edited by thobeta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam bardzo podobny gar z aluminium, w US (poza warzeniem piwa) one uzywane sa do smarzenia indykow. Ok. 2/3 domowych browamatorow (all-grain) uzywa tych zestawow. Pozostala 1/3 uzywa duzych ALUMINOWYCH kegow przerobionych na garnki. Jakos nigdy nie slyszalem, ze aluminium jest niedobre dla zdrowia. Z tego co wiem, aluminum jest uzywane w kuchniach swiata od stuleci.

0508081443hn2.th.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do thobeta

Jakbyś przeczytał dolną część postu,ostatnie zdanie to nie pytałbyś,jaki to ma związek z praktyką...

Poza tym każda teoria,ma przełożenie w praktyce,bo z niej sie wywodzi.

 

A ja po protsu starałem sie "wyprostować" Twój pogląd na temat kwasowości brzeczki,bo napisałeś powyżej taką bzdure,że chce się płakać...

Ponad to nie mam zamiaru dalej prowadzić,tej jałowej dyskusji bo widzę,że nie przyjmujesz jasnych i merytorycznych argumentów...

Powodzenia...

Edited by BaronVonZuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schodząc z tematu wątku,to bardzo fajny wysoki taboret,mam na myśli mniejsze nagrzewanie podłogi,cafekot z forum już w pododbny sposób zmontował sobie podwyższenie ,z kątowniczków,pod taboret.

Edited by BaronVonZuk

Share this post


Link to post
Share on other sites

UUU thobeta teraz myślę,że trochę przesadziłeś,tak jak napisałem powyżej absolutna negacja merytorycznych argumentów i wiedzy ogólnodostępnej i ogólnie przyjętej, a nie moich wymysłów.

No szkoda,niezłe podejście... :|

Edited by BaronVonZuk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do thobeta

Jakbyś przeczytał dolną część postu,ostatnie zdanie to nie pytałbyś,jaki to ma związek z praktyką...

Poza tym każda teoria,ma przełożenie w praktyce,bo z niej sie wywodzi.

 

A ja po protsu starałem sie "wyprostować" Twój pogląd na temat kwasowości brzeczki,bo napisałeś powyżej taką bzdure,że chce się płakać...

Ponad to nie mam zamiaru dalej prowadzić,tej jałowej dyskusji bo widzę,że nie przyjmujesz jasnych i merytorycznych argumentów...

Powodzenia...

BaronVonZuk więcej pokory. Odradzałeś koledze zakup AL namawiajac do INOXa bo twoim zdaniem wchodzi w reakcje itp. itd. zasugerowałeś dosadnie iż jest to złe rozwiązanie. Ja napisałem iż twoje teoretyczne wywody maja się ni jak do rzeczywistości - co nie znaczy że nie są prawdziwe. Wyolbrzymiłeś problem o którym nawet stara gospodyni wie, że w garnku AL nie gotuje się kwaszonej kapusty i mówię tu całkiem serio teraz. Garnki czernieją mówiąc po chłopsku :-)

 

A jeśli nie chcesz prowadzić tej "jałowej dyskusji"...hm...to twoja sprawa. Może i jałowa...powiało brakiem szacunku dla twoich rozmówców. Forum służy do dyskusji, do wyrażania opinii nie konieczne zgodnych z twoim JA. Ale może jestem w błędzie :-)

 

Różnic między naszymi poglądami jest więcej :|

 

ja uważam że prędzej każda praktyka ma przełożenie na teorie...bo głupich teorii nie popartych praktyką jest mnóstwo...ale to też moje subiektywne zdanie

Edited by thobeta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat źle odebrałeś tekst z jałową dyskusją,nie traktuj tego jako brak szacunku.

Ale proszę Cie piszesz,że forum służy do dyskusji a zamiast podać jakiekolwiek argumenty potwierdzające Twoją teze puszczasz teksty w stylu trochę pokory...

Bez komentarza.

Pozdrawiam.Miłego wieczoru.

Edited by BaronVonZuk

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja mam bardzo podobny gar z aluminium, w US (poza warzeniem piwa) one uzywane sa do smarzenia indykow. Ok. 2/3 domowych browamatorow (all-grain) uzywa tych zestawow. Pozostala 1/3 uzywa duzych ALUMINOWYCH kegow przerobionych na garnki. Jakos nigdy nie slyszalem, ze aluminium jest niedobre dla zdrowia. Z tego co wiem, aluminum jest uzywane w kuchniach swiata od stuleci.

http://img143.imageshack.us/img143/8437/0508081443hn2.th.jpg

PS. Argumenty to praktyka jaką przytoczył scooby_brew, moje doświadczenie z AL. Ale sprawa jest prosta INOX zawsze będzie najlepszy pod kątem jakości i neutralności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.