Jump to content
Lusterko87

Browar Śląski Emigrant

Recommended Posts

Zapraszam do czytania mojego skromnego dziennika z Browaru Śląski Emigrant zlokalizowanego na terenie powiatu Lubaczowskiego i okazjonalnie w Katowicach.

 

Warka #1

Pierwsza warka popełniona z brewkita z BA Yorkshire Bitter. Wyszło około 21 litrów podobno dobrego piwa.

 

Po światach i nowym roku biorę na kuchenkę "Prawdziwe Ciemne" zestaw surowców.

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2

Jest zrobiony na zamówienie słynny i popularny w dawniejszych czasach Podpiwek Kujawski. Fakt że wykonany opakowania Delekty, ale zamiast drożdży piekarskich użyłem piwowarskich. Po 3 dniach od zadania drożdży całość ładnie pracuje w butelkach :P Butelek też użyłem "historycznych" bo około 40 letnich z ceramicznym korkiem.

Opakowanie było na 10 litrów, lecz z braku sprzętu wyszło mi około 8 litrów smakołyku :) Fotorelacja z warzenia podpiwka pod adresem https://picasaweb.go...feat=directlink :)

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zmęczony po sylwestrowej nocnej zabawie, postanowiłem się napić mojego podpiwka...lecz niestety musiałem obejść się smakiem - 2 ostatnie butelki eksplodowały mi w ręce..cała piwnica w podpiwku... Mało ze 2 butelki podpiwka to fala uderzeniowa zniszczyła 2 słoiki ogórków od teściowej...kiepski początek nowego roku ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

2 ostatnie butelki eksplodowały mi w ręce..cała piwnica w podpiwku... Mało ze 2 butelki podpiwka to fala uderzeniowa zniszczyła 2 słoiki ogórków od teściowej...kiepski początek nowego roku ;)

Ogórki zwłaszcza od teściowej to małe "piwo", stało Ci się coś? co z rękami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogórki zwłaszcza od teściowej to małe "piwo", stało Ci się coś? co z rękami?

Skoro pisze na klawiaturze to chyba w porządku z rękoma...Tak czytam te zapiski i mam pytanie, czy ty fermentacje prowadziłeś w butelkach?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

masz nauczkę że lać podpiwek należy do petów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

masz nauczkę że lać podpiwek należy do petów.

A no właśnie ;) Pamiętam jak na wsi u rodziny robiło się podpiwek. Zawsze używaliśmy petów, ale mimo to czasami zdarzało się, że połowa zawartości butelki wyjechała :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cała akcja wyglądała tak że zauważyłem leżącą butelkę..to drugą chciałem przełożyć...i w tym momencie zdąrzyłem tylko zamknąć oczy...w ułamku sekundy zobaczyłem podpiwkową pianę pędzącą w moim kierunku...Generalnie mi się nic nie stało - tylko koszulka do prania ;)

Skoro pisze na klawiaturze to chyba w porządku z rękoma...Tak czytam te zapiski i mam pytanie, czy ty fermentacje prowadziłeś w butelkach?

Tak w butelkach fermentowało - zgodnie z przepisem na opakowaniu 3 dni w ciepłym - reszta w chłodnym - i instrukcjami taty :P Paradoksalnie jak oglądaliście fotorelacje to użyłem starych (30 letnie butelki) patentowych butelek...lecz te które eksplodowały to były "nowe" butelki po piwie kompanijnym chyba nawet po tatrze... W sumie na ta warkę 8 litrów wyszło 16 butelek i tylko 2 eksplodowały.

Po analizie z teściową (chemiczka i fizyczka ) powiedziała że mogła być wada butelek - mikro pęknięcia i nie wytrzymały ciśnienia, oraz zbyt duża kombinacja przy przepisie - za dużo drożdży... Na forum widziałem już zdjęcia "wybuchowych" butelek - mam nauczkę ;)

Nie zrażony tym incydentem idę do piwnicy robić coś z puszki - Muntons Wheat (pszeniczne) 1,8 kg Klasa Connoisseurs i opcja warzenia Scottisch Haevy Ale ;]

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cała akcja wyglądała tak że zauważyłem leżącą butelkę..to drugą chciałem przełożyć...i w tym momencie zdąrzyłem tylko zamknąć oczy...w ułamku sekundy zobaczyłem podpiwkową pianę pędzącą w moim kierunku...Generalnie mi się nic nie stało - tylko koszulka do prania ;)

 

Tak w butelkach fermentowało - zgodnie z przepisem na opakowaniu 3 dni w ciepłym - reszta w chłodnym - i instrukcjami taty :P Paradoksalnie jak oglądaliście fotorelacje to użyłem starych (30 letnie butelki) patentowych butelek...lecz te które eksplodowały to były "nowe" butelki po piwie kompanijnym chyba nawet po tatrze... W sumie na ta warkę 8 litrów wyszło 16 butelek i tylko 2 eksplodowały.

Po analizie z teściową (chemiczka i fizyczka ) powiedziała że mogła być wada butelek - mikro pęknięcia i nie wytrzymały ciśnienia, oraz zbyt duża kombinacja przy przepisie - za dużo drożdży... Na forum widziałem już zdjęcia "wybuchowych" butelek - mam nauczkę ;)

Nie zrażony tym incydentem idę do piwnicy robić coś z puszki - Muntons Wheat (pszeniczne) 1,8 kg Klasa Connoisseurs i opcja warzenia Scottisch Haevy Ale ;]

Co do wad butelek - na początku mojej przygody z piwem, umyłem butelki i wieczorem miałem się brać do dezynfekcji przy pomocy OXI - i szwagier pyta jak będę to robił, a ja wziąłem butelkę za szyjkę i "na sucho" nią zamieszałem... została mi sama szyjka, a reszta poleciała nad głową szwagra i uderzyła w ścianę. Od tego momentu unikam tych butelek ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3

Muntons Wheat (pszeniczne) 1,8 kg Klasa Connoisseurs + 1Kg Ekstrakt słodowy jasny Muntons Jasny i opcja warzenia Scottisch Haevy Ale 12Blg i wyszło 17 litrów piwa. Do wtórnej fermentacji użyłem czeskich cukierków do refermentacji.

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj po dwóch tygodniach od butelkowania próbowałem mojej warki nr 3 (puszka

Muntons Wheat (pszeniczne) 1,8 kg Klasa Connoisseurs + 1Kg Ekstrakt słodowy i opcja warzenia Scottisch Haevy Ale)

Dobre, bez kwasu i apteki, choć jeszcze troszkę mało gazowane, piana znika baardzo szybko :( w Sumie to po puszcze nie ma co się spodziewać. Teraz czekam na przesyłkę z Pale Ale zestaw do zacierania :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #4 Prawdziwe Ciemne - zestaw surowców - suche ekstrakty słodowe. drożdże safale-s-04 Blg 10 objętość 20 litrów.

Jest to moja pierwsza warka z suchego ekstraktu i już wiem co należy poprawić. Najwięcej trudności sprawiło mi..filtrowanie chmielin... Chmiele w postaci granulatu. W instrukcji pisało aby przefiltrować przez bardzo gęste sito... i tak zacząłem...sito bardzo szybko się zatkało chmielinami...bieżące usuwanie z sita chmielin nie praktyczne i używając sita przy fermentatorze 30 l łatwo można niepotrzebnie napowietrzyć brzeczkę. Wiec postanowiłem spróbować sposób drugi - czyli siateczka muślinowa na lejek. Metoda o tyle lepsza co ułatwia szybkie filtrowanie i usuwanie chmielin z woreczka. Wada ? można się poparzyć i/lub sitko bądź lejek może wpaść do brzeczki... Z drożdżami zrobiłem nowy myk - starter ; nabrałem ciepłej brzeczki do kufelka, dolałem troszkę chłodnej wody odczekałem aż temperatura spadnie poniżej 25 st.C i wsypałem drożdże bez mieszania. Po 20 minutkach powstała bardzo ładna gęstwa. Gęstwę tę zadałem do ochłodzonej do 25 st.C brzeczki w fermentatorze i odstawiam na tydzień burzliwej pracy :)

Za nie długo wrzucę linka do fotorelacji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zlałem "Prawdziwe ciemne" na cichą, poziom Blg na poziomie 2 st. piwo dość klarowne, ładnie pachnie, teraz tydzień cichej i do butelek.

Następne na warsztat to Pale ale - zacieranie. A kolejne to AIPA,BPA,Koźlak majowy, Żytnie,Stout Owsiany, trochę dużo jak na początek, ale na wakacje coś trzeba mieć :) W sumie to na tych zestawach będę się uczyć...a jakie będą efekty - to się okaże :]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozpocznij od koźlaka póki jeszcze nad temperaturą fermentacji można łatwo zapanować

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://picasaweb.go...feat=directlink Moja chłodnica - nie jest to możne jakiś super wypas,efektywność też nie będzie maksymalna, - ale jest - sam zrobiłem i na swoje potrzeby :)

A tu pozostała galeria https://picasaweb.go....com/ajerkuchy

 

A Jutro zacieranie - Pale Ale - trzymajcie kciuki !

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponieważ przyłącza chłodnicy nie wystają za garnek sprawdź przed warzeniem czy nie przecieka na przyłączach (łączenie wąż z rurką miedzianą). Jeśli tak to w trakcie chłodzenia będzie woda ciekła do brzeczki!

 

Ogólnie lepiej jak końcówki rurek miedzianych wystają za garnek - w razie "w" woda cieknie na podłogę. Czasem takie łączenie będzie szczelne na 2-3 warki a nagle przy którejś zacznie niespodziewanie cieknąć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj moje pierwsze zacierane piwo spoczęło w fermentatorze ! :D Było - jest Pale Ale z BA. Już w trakcie widzę jakie błędy popełniam. Na pewno zawiodło u mnie wysładzania...za mało wody użyłem... w Trakcie warzenia sporo odparowało i straciłem sporo gotowej brzeczki... na początku filtracja szła gorzej niż krew z nosa.... musiałem na prawie godzinę wyjść, wróciłem to dopiero stwierdziłem że idzie jak powinno...

 

Wnioski : kadź filtracyjna chyba nie trafiony zakup... Następnym razem wykorzystam filtr z oplotu, jeśli i on zawiedzie moje oczekiwania - inwestycja będzie w worek zacierny.(chyba ze ma ktoś pożyczyć??? :D ) Oraz 3 worki do chmielenia - jeden nie zdaje egzaminu.

 

Efekty po zacieraniu ? 17 litrów Brzeczki nastawnej... Następnym razem będzie lepiej.

 

WIHURA powiem tak na dzień dzisiejszy chłodnica przeszła pierwszy bój pozytywnie. teraz na foto nie widać ale dodatkowo uszczelniłem silikonem wysokotemperaturowym i taśma izolacyjna. No i mój kociołek z ojczyzny BMW chrzest bojowy przeszedł celująco - bez wyłączania grzałki i przeróbek - ciągłe gotowanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.