Jump to content
Sign in to follow this  
skybert

IBU a gęstość brzeczki

Recommended Posts

W formułach obliczających IBU zawiera się gęstość brzeczki. Im gęstość większa tym IBU mniejsze dla tej samej objętości.

 

Np. wg Tinseth?a:

20L o gęstości 13,2 Plato, chmielenie 60 g 13% przez godzinę daje 94,9 IBU

20L o gęstości 25,2 Plato , chmielenie 60g 13% przez godzine daje 61,8 IBU

 

Zastanawiam się jak to się ma do rzeczywistości. Dlaczego gęstość przy tej samej objętości wpływa na końcowe IBU? Czy utylizacja chmielu zależna jest od BLG? Jeśli tak to dlaczego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, utylizacja chmielu zależy od BLG. Dlatego właśnie cukier (o ile się go dodaje) wrzucamy do kotła pod koniec gotowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większy ekstrakt oznacza mniej wody w brzeczce, a co za tym idzie gorsza ekstrakcja alfa kwasów z chmielu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.