Jump to content
Sign in to follow this  
Harasim

Witam

Recommended Posts

Witam wszystkich, jestem na forum już od niedawna i znalazłem tu sporo interesujących wiadomości.

Na swoim koncie mam 3 warki wszystkie w 100% z własnoręcznie przygotowanych/ nazbieranych surowców.

Pierwsze było strasznie gorzkie.

Drugie dawało starą skarpetą.

Trzecie natomiast jest trochę za gorzkie ale nie jest tak strasznie jak przy pierwszym, obecnie dojrzewa w keg-u i mam nadzieje ze trochę straci na gorycze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj, powodzenia i wytrwałości życzę. Proponuję zainstalować sobie program: BeerSmith, Brewtarget lub Qbrew, będziesz mógł określić blg, goryczkę , barwę itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy dotychczasowych piwach raczej bym nie mógł ponieważ jęczmień był własnoręcznie słodowany a chmiel dziki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam i powodzenia życzę. Na chmiel proponuję wydać te parę złotych a na pewno będziesz zadowolony z efektu. Będziesz w stanie zaplanować sobie odpowiednią goryczkę czy też aromat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak teraz planuje większe zakupy na ok. 7 warek i w chmiel też postanowiłem zainwestować.

Ale nie odstawiam na bok własnego słodu i chmielu dzikusa będę z nich robił małe próbki po 5l i sprawdzał wydajność, smak i aromat a jak wyjdzie coś ciekawego to przeliczę na większe warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, że kolega zaczął hardcorowo, nie dość że od zacierania to jeszcze z własnych surowców. A drożdże to jakiego pochodzenia były? Witaj i powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmiel dziki podaruj sobie, lepiej załóż swój chmielnik z szlachetnymi odmianami ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże były ze skórek od białych winogron, albo gruszek. A co do chmielu to nie będzie miało na niego wpływu dość duża ilości dzikiego chmielu który rośnie w pobliżu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drożdże były ze skórek od białych winogron, albo gruszek. A co do chmielu to nie będzie miało na niego wpływu dość duża ilości dzikiego chmielu który rośnie w pobliżu ?

 

Cześć

Ta skarpeta to prawdopodobnie od chmielu właśnie, jeśli tego dzikusa użyłeś :(

Chmielnik, możesz spokojnie założyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Widzę, że kolega ma naprawdę zacięcie... Drożdże z winogron chmiel z pola słód własnej produkcji... Nie znam drugiej osoby która tak zaczynała by przygodę z piwowarstwem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też odradzam chmiel dziki. Lepiej zamówić coś w ciemno z alledrogo.pl (tak ja to zrobiłem :| ) ale szlachetnego, no i drożdże też odpowiednie trzeba mieć, bo wyjdą przeważające posmaki owocowe, a to nie każdemu pasuje. Słody wszelakie można spokojnie w warunkach domowych otrzymać tylko trzeba poczytać. Ja słodowałem już chyba wszystkie zboża w różnych wariancjach (a'la pilzneńskie - monachijskie, karmelowe, palone) pytanie tylko czy jest to opłacalne, bo proces czasochłonny :(

EDIT: zamówiłem chmiel na allegro tylko dlatego, że przesyłka wynosiła mnie 1,5 zł, no i chmiel był niedrogi, ale NN. Pozostałe składniki miałem to nie miałem powodu składania zamówienia w specjalistycznym sklepie, ale to jednorazowy przypadek na początku drogi :|

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.