Jump to content
Sign in to follow this  
Dzidek64

Pils-wydajność baardzo duża?!

Recommended Posts

Witam!!! właśnie skończyłem warzyć pilsa i wyszło mi ok 21, 22litry, ma 13blg, a był to zestaw na 20l 12blg. belingometr mam wyskalowany więc, mam pytanie czy to możliwe? A i mam jeszcze jedno pytanie, w jakiej temp. zadać drożdże? będę zadawał dopiero jutro bo nie posiadam chłodnicy więc, studzę w brodziku a to trwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wymieszałeś brzeczke przed pobraniem próbki do pomiaru?

Czy próbka była gorąca i mocno parowała?

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to dopiero moja druga warka, i stąd to zdziwienie że wyszło lepiej niż w przepisie. a w jakiej temp zadać drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są dwie szkoły tj. w temp. pokojowej, a po pierwszych oznakach fermentacji przestawiamy w docelową temperaturę, lub zadajemy w temp. docelowej. Drugim sposobem możemy uzyskać lepsze piwo, ale pierwszy jest łatwiejszy. Wracając do wydajności, bez wymieszania brzeczki, czy małej parującej próbce, pomiar może być zafałszowany. Ponów pomiar przy napowietrzaniu brzeczki przed zadaniem drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy próbka była gorąca i mocno parowała?

Gęstość maleje wraz ze wzrostem temp. czyli sytuacja była by odwrotna :D

Mała gorąca próbka "traci" wodę zwiększając gęstość, jest to szczególnie widoczne przy bardzo małych próbkach takich jak do refraktometru, tu różnica może wynieść nawet 1Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno jeszcze sprawdzę przed zadaniem drożdży. Jak dalej będzie wskazywać 13blg to może dolać wody, żeby było12 blg? będzie więcej piwa :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczka to jeszcze nie piwo, ale przed wiekami za dodawanie wody do piwa można było wylądować w lochu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy próbka była gorąca i mocno parowała?

Gęstość maleje wraz ze wzrostem temp. czyli sytuacja była by odwrotna :D

Mała gorąca próbka "traci" wodę zwiększając gęstość' date=' jest to szczególnie widoczne przy bardzo małych próbkach takich jak do refraktometru, tu różnica może wynieść nawet 1Blg.[/quote']

Racja! Ale Kolega Dzidek64 korzysta z balingometru. Odparowanie ma znaczenie przy kropli ale nie przy ~50ml jakie wlewamy do probówki :/

A z tym zafałszowaniem to chodziło raczej o rozwadnianie piwa przy sprzedaży a nie brzeczki przy produkcji :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale ja nie chce dodać żeby rozcieńczyć, tylko żeby uzyskać blg zgodne z przepisem, więc moje działanie nie ma na celu uzyskanie większej ilości piwa kosztem jakości :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Są dwie szkoły tj. w temp. pokojowej, a po pierwszych oznakach fermentacji przestawiamy w docelową temperaturę, lub zadajemy w temp. docelowej. Drugim sposobem możemy uzyskać lepsze piwo, ale pierwszy jest łatwiejszy. Wracając do wydajności, bez wymieszania brzeczki, czy małej parującej próbce, pomiar może być zafałszowany. Ponów pomiar przy napowietrzaniu brzeczki przed zadaniem drożdży.

Ja stosuję szkołę "trzecią" można by powiedzieć, że pośrednią. Zadaję w ok 20st. i od razu za drzwi :D Rano (po 6-8godz) mam przy obecnych temperaturach, +/- 11st. w fermentorze i pierwsze oznaki fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak kiedyś pisałem na forum BA że AlaGrodziskie z zestawu zatarłem na 10,5 BLg zamiast na 8 BLg to ktoś napisał że jestem z "Ery" :D Jak pisałem że po amerykańsku licząc, na słodzie z Optimy miałem 93 procent, to sam przez kilkanaście warek nie wierzyłem. Jeden BLg więcej żaden sukces. Czasami tak jest. Przy lagerach skłaniam się do opcji - schłodzenie do ok 20stC, zadanie odpowiedniej ilości drożdży i od razu do temp lagerowej, acz lepiej było by schłodzić do np. 12stC i dopiero dać drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak kiedyś pisałem na forum BA że AlaGrodziskie z zestawu zatarłem na 10,5 BLg zamiast na 8 BLg to ktoś napisał że jestem z "Ery" :D Jak pisałem że po amerykańsku licząc, na słodzie z Optimy miałem 93 procent, to sam przez kilkanaście warek nie wierzyłem. Jeden BLg więcej żaden sukces. Czasami tak jest. Przy lagerach skłaniam się do opcji - schłodzenie do ok 20stC, zadanie odpowiedniej ilości drożdży i od razu do temp lagerowej, acz lepiej było by schłodzić do np. 12stC i dopiero dać drożdże.

 

Też dałem radę przekroczyć próg 90%, a później jak przestałem przejmować się wydajnością to po prostu zacząłem robić lepsze piwo ;)

 

W moim przypadku przy moim zestawie i mojej wiedzy na temat zacierania i filtracji i niestety moich znajomych z SCB wrażliwości na wady piwa, wynika, że podejmowanie pewnych czynności (zbytnie mielenie słodu, czy mocne wysładzanie) by zwiększyć wydajność nie wpływają na jakość piwa zbyt dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze takie pytanie, wyniosłem fermentor do komórki bo mam tam dużo chłodniej jednak temperatura na zewnątrz spadła i w komórce mam teraz 6-10C, owinąłem pojemnik jakimiś szmatami, teraz pokazuje 8-9C, ale w nocy może spaść, czy to nie za niska temp. na burzliwą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruszyła, ale piana jest dość niska. Nie wiem czy taka powinna być, w mojej pierwszej warce (pszeniczne) była większa. Ale to zupełnie inne piwo więc nie jestem pewien, czy po prostu przy pilsie jest mniejsza? A i jeszcze jedno, w instrukcji było żeby trzymać na burzliwej 10-14dni, ja zadałem drożdże 18-ego, a chciałbym 28 uwarzyć stouta (jedyna wolna data) czy jak już blg nie będzie spadać to mogę przelewać na cicha, czy przytrzymać dłużej na burzliwej i jak długo trzymać na cichej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cierpliwości. Natura powoli zrobi swoje.

 

Jeśli fermentacja się skończy (czyli pomiar blg przez kilka dni na stałym poziomie), a blg będzie względnie niskie (czyli nie 8-9 :D), możesz przelać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A po co chcesz przelewać pilsa, żeby uwarzyć stouta? Rób stouta i tyle chyba że ja czegoś nie doczytałem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

O cierpliwość się nie martwię, ale mam ograniczoną ilość fermentorów(nie spodziewałem się że już przy drugiej warce zacznę to odczuwać) a i z czasem wolnym kiepsko, więc chciałby to zgrać 28 przelać pilsa na cichą i uwarzyć stouta. I stąd też drugie pytanie jak długo trzymać pilsa na cichej? bo też by musiało się zgrać z końcem burzliwej stouta (pils do butelek, stot na cichą). No chyba że uda mi się załatwić jakiś fermentor do tego czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup po prostu kilka fermentorów i problem sam się rozwiąże. Na forum zdarzają się akcje zakupowe za nie duże pieniądze. Mi udało się kiedyś na allegro dostać po 5 zł za sztukę. Kupiłem od razu z 15 sztuk i mam spokój na jakiś czas. Zawsze można w fermentorach od biedy przechowywać słód itp gadżety...

 

Co do burzliwej/cichej dolniaków u mnie wygląda to najczęściej 2tyg/2-3tyg minimum

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jak się trafi okazja za 5zł to na pewno dokupię, na razie popytam w ciastkarniach może się coś trafi. Ale okupienie kilku będzie konieczne, tym bardziej że gar zacierny ma 40l więc szkoda żeby go ograniczać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.