Jump to content

11C. Northern English Brown


Makaron
 Share

Recommended Posts

11C. Northern English Brown

 

Aroma: Light, sweet malt aroma with toffee, nutty and/or caramel notes. A light but appealing fresh hop aroma (UK varieties) may also be noticed. A light fruity ester aroma may be evident in these beers, but should not dominate. Very low to no diacetyl.

 

Appearance: Dark amber to reddish-brown color. Clear. Low to moderate off-white to light tan head.

 

Flavor: Gentle to moderate malt sweetness, with a nutty, lightly caramelly character and a medium-dry to dry finish. Malt may also have a toasted, biscuity, or toffee-like character. Medium to medium-low bitterness. Malt-hop balance is nearly even, with hop flavor low to none (UK varieties). Some fruity esters can be present; low diacetyl (especially butterscotch) is optional but acceptable.

 

Mouthfeel: Medium-light to medium body. Medium to medium-high carbonation.

Overall Impression: Drier and more hop-oriented that southern English brown ale, with a nutty character rather than caramel.

 

Comments: English brown ales are generally split into sub-styles along geographic lines.

 

Ingredients: English mild ale or pale ale malt base with caramel malts. May also have small amounts darker malts (e.g., chocolate) to provide color and the nutty character. English hop varieties are most authentic. Moderate carbonate water.

Vital Statistics:

OG: 1.040 ? 1.052

IBUs: 20 ? 30

FG: 1.008 ? 1.013

SRM: 12 ? 22

ABV: 4.2 ? 5.4%

 

Commercial Examples: Newcastle Brown Ale, Samuel Smith?s Nut Brown Ale, Riggwelter Yorkshire Ale, Wychwood Hobgoblin, Tröegs Rugged Trail Ale, Alesmith Nautical Nut Brown Ale, Avery Ellie?s Brown Ale, Goose Island Nut Brown Ale, Samuel Adams Brown Ale

 

 

11C. Northern English Brown

Aromat: Lekki, słodki słodowy aromat z nutkami toffi, orzechowymi, i/albo karmelowmi. Lekki, ale interesujący aromat chmielu (odmiany z Wielkiej Brytanii) mogą również być zauważalne. Lekki owocowo estrowy aromat może być ewidentnie oczuwalny w tych piwach, ale nie powinny dominować. Bardzo niski do brak diacetylu.

 

Wygląd: Od ciemno bursztynowy do czerwonobrązowego koloru. Klarowne. Piana niska do umiarkowana, złamano biała do jasno zółtobrązowego koloru.

 

Smak: Delikatna do umiarkowana słodkość słodowa, wraz z orzechowymi, lekko karmelowym charakterem oraz średnio wyrtawny do wytrawny finisz. Słodowość może również mieć tostowy, ciasteczkowy, albo charakter toffie. Średnia do średnio niska goryczka. Równomierny balans słodowo chmielowy, wraz z niskim do braku smaku chmielowego (odmiany z Wielkiej Brytanii). Troszeczkę owocowych estrów może być obecnych; niski diacetyl (w szczególności butterscotch ? rodzaj deseru śmietankowo karmelowego) jest nieobowiązkowy, ale akceptowalny.

 

Tekstura: Średnio lekka do średnia treściwość. Średnie do średnio wysokie nagazowanie.

 

Ogólne wrażenie: Bardziej wytrawne i mocniej zorientowane na chmielu niż southern English brown ale, raczej wraz z orzechowym charakterem niż karmelowym.

 

Komentarz: English brown ale`e są generalnie rozbite na kilka podstylów pomiędzy różnymi rejonami goegraficznymi.

 

Surowce: Angielski słód mild albo pale ale jako baza oraz słody karmelowe. Może zawieraćmałe ilości ciemniejszych słodów (na przykład czekoladowych) by zapewnić odpowiedni kolor i orzechowy charakter. Angielskie odmiany chmieli byłyby najbardziej autentyczne. Umiarkowanie węglanowa woda.

 

Podstawowe informacje:

OG: 1.040 ? 1.052

IBUs: 20 ? 30

FG: 1.008 ? 1.013

SRM: 12 ? 22

ABV: 4.2 ? 5.4%

 

Komercyjne przykłady: Newcastle Brown Ale, Samuel Smith?s Nut Brown Ale, Riggwelter Yorkshire Ale, Wychwood Hobgoblin, Tröegs Rugged Trail Ale, Alesmith Nautical Nut Brown Ale, Avery Ellie?s Brown Ale, Goose Island Nut Brown Ale, Samuel Adams Brown Ale

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

11C.Północno angielskie brązowe ale.

 

Aromat: Lekki, słodki słodowy aromat z nutkami toffi, orzechowymi, i/albo nutami karmelowymi. Lekkie, ale interesujące aromaty chmielu (odmiany brytyjskie) mogą również być zauważalne. Lekkie owocowo estrowe aromaty mogą być wyraźnie wyczuwalne, ale nie powinny dominować. Bardzo niski poziom do brak dwuacetylu.

 

Wygląd: Od ciemno bursztynowego do czerwonobrązowego koloru. Klarowne. Niska do umiarkowana, żółtobiała do jasno żółtobrązowa piana.

 

Smak: Delikatna do umiarkowana słodowa słodkość, wraz z orzechowymi, lekkim karmelowym charakterem oraz średnio wytrawny do wytrawny finisz. Słodowość może również mieć cechy prażone, ciasteczkowe, albo toffie. Średnia do średnio niska goryczka. Równomierny balans słodowo chmielowy, wraz z niskim do braku smaku chmielowego (odmiany brytyjskie). Troszeczkę owocowych estrów może być obecnych; niski dwuacetyl nie musi występować, ale jest akceptowalny.

 

Tekstura: Średnio lekka do średnia treściwość. Średnie do średnio wysokie nagazowanie.

 

Ogólne wrażenie: Bardziej wytrawne i mocniej zorientowane chmielowo niż Southern English brown ale. Posiada bardziej orzechowe, niż karmelowe cechy.

 

Komentarz: English brown ale`e są generalnie rozbite na kilka podstylów pomiędzy różnymi rejonami geograficznymi.

 

Surowce: Angielski słód mild albo pale ale jako baza oraz słody karmelowe. Może zawierać małe ilości ciemniejszych słodów (na przykład czekoladowych) by zapewnić odpowiedni kolor i orzechowy charakter. Angielskie odmiany chmieli byłyby najbardziej autentyczne. Umiarkowanie węglanowa woda.

Podstawowe informacje:

Gęstość początkowa: 10 ? 12.9°Blg

Goryczka (IBU): 20 ? 30

Gęstość końcowa: 2 ? 3.3

Kolor (SRM): 12 ? 22

Alkohol objętościowo: 4.2 ? 5.4%

 

Komercyjne przykłady: Newcastle Brown Ale, Samuel Smith?s Nut Brown Ale, Riggwelter Yorkshire Ale, Wychwood Hobgoblin, Tröegs Rugged Trail Ale, Alesmith Nautical Nut Brown Ale, Avery Ellie?s Brown Ale, Goose Island Nut Brown Ale, Samuel Adams Brown Ale.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.