Jump to content
Sign in to follow this  
jacorregis

Fermentacja -dostęp powietrza

Recommended Posts

Jakie jest wasze zdanie na temat wietrzenia piwa przy fermentacji burzliwej. Spotkałem się z dwiema przeciwstawnymi opiniami, jedni szczelnie zamykają fermentator (oczywiście zaopatrzony w rurkę) drudzy natomiast tylko lekko go przykrywają.

 

 

 

Dori

Edit - zmiana tematu na bardziej adekwatny

Edited by dori

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakie jest wasze zdanie na temat wietrzenia piwa przy fermentacji burzliwej. Spotkałem się z dwiema przeciwstawnymi opiniami, jedni szczelnie zamykają fermentator (oczywiście zaopatrzony w rurkę) drudzy natomiast tylko lekko go przykrywają.

ja po prostu zakładam zwykłą pokrywkę (bez rurki). Dociskam, ale oczywiście nie jest to super szczelne zamknięcie, gaz i tak sobie znajdzie ujście :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje obawy biorą się z faktu iż chyba jak każdy tutaj obecny robiłem też winko domowe a w przypadku wina kontakt z powietrzem w trakcie fermentacji kończy się marną jakością finalnego produktu :)

 

Jednym słowem lekko docisnąć i będzie git.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moje obawy biorą się z faktu iż chyba jak każdy tutaj obecny robiłem też winko domowe a w przypadku wina kontakt z powietrzem w trakcie fermentacji kończy się marną jakością finalnego produktu :)

 

Jednym słowem lekko docisnąć i będzie git.

Ja tak robię i jest OK, ale może inni się jeszcze wypowiedzą...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Balon szerokoszyjkowy zatykam tylko ręcznikiem papierowym. Fermentor w postaci wiadra luźno deklem i czystą ściereczką, aby jakieś owady latające nie dostały się przez szczeliny. Przy fermentacji burzliwej jest wskazany dostęp do powietrza, a zamykanie szczelnie deklem (z rurką) zawsze doprowadza do męczącego hałasu (zwłaszcza jak fermentuje się w pomieszczeniu mieszkalno-sypialnym).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlaczego męczącego, bulgotanie np. młodego winka to piękny dźwięk, sam nieraz miałem przy łóżku postawiony balon z winem i o wiele lepiej mi się spało :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest mjd

Zamykanie - ma przede wszystkim ograniczyć i zapobiec dostaniu się bakterii do fermentującego piwa...

 

Stąd, przy burzliwej fermentacji fermentor tylko się zakrywa z tego względu że wydziela się dużo gazu który musi się jakoś wydostać. Można zamknąć szczelnie i dać rurkę, ale jak wspomniano wyżej - będzie hałasowało.

 

Natomiast przy fermentacji cichej, kiedy piwo pracuje baaaardzo wolno i wydziela mało gazy trzeba zamknąć szczelnie i dać rurkę.

 

Powyższego powinno się przestrzegać przede wszystkim kiedy fermentor stoi w pomieszczeniu typu piwnica gdzie stężenie mikrobów może być duże.

Share this post


Link to post
Share on other sites

to tak dla ilustracji:

 

porterek i gotowiec Brewferm Grand Cru.

 

Na temat wątku: fermentacja burzliwa pod luźno założoną pokrywką. Cicha z rurką.

Edited by Wypij

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam! jestem początkujący w temacie warzenia piwa ale pamietam jak mój ojciecm do rurki fermrntacyjnej wlewal trochę wody tak ze gaz musiał "przebić" sie przez wodę... To bylo przy produkcji wina więc nie wiem jakie to ma przełożenie na piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.