Jump to content

Fermentacja -dostęp powietrza


jacorregis
 Share

Recommended Posts

Jakie jest wasze zdanie na temat wietrzenia piwa przy fermentacji burzliwej. Spotkałem się z dwiema przeciwstawnymi opiniami, jedni szczelnie zamykają fermentator (oczywiście zaopatrzony w rurkę) drudzy natomiast tylko lekko go przykrywają.

 

 

 

Dori

Edit - zmiana tematu na bardziej adekwatny

Edited by dori
Link to comment
Share on other sites

Jakie jest wasze zdanie na temat wietrzenia piwa przy fermentacji burzliwej. Spotkałem się z dwiema przeciwstawnymi opiniami, jedni szczelnie zamykają fermentator (oczywiście zaopatrzony w rurkę) drudzy natomiast tylko lekko go przykrywają.

ja po prostu zakładam zwykłą pokrywkę (bez rurki). Dociskam, ale oczywiście nie jest to super szczelne zamknięcie, gaz i tak sobie znajdzie ujście :)

Link to comment
Share on other sites

Moje obawy biorą się z faktu iż chyba jak każdy tutaj obecny robiłem też winko domowe a w przypadku wina kontakt z powietrzem w trakcie fermentacji kończy się marną jakością finalnego produktu :)

 

Jednym słowem lekko docisnąć i będzie git.

Link to comment
Share on other sites

Moje obawy biorą się z faktu iż chyba jak każdy tutaj obecny robiłem też winko domowe a w przypadku wina kontakt z powietrzem w trakcie fermentacji kończy się marną jakością finalnego produktu :)

 

Jednym słowem lekko docisnąć i będzie git.

Ja tak robię i jest OK, ale może inni się jeszcze wypowiedzą...

Link to comment
Share on other sites

Balon szerokoszyjkowy zatykam tylko ręcznikiem papierowym. Fermentor w postaci wiadra luźno deklem i czystą ściereczką, aby jakieś owady latające nie dostały się przez szczeliny. Przy fermentacji burzliwej jest wskazany dostęp do powietrza, a zamykanie szczelnie deklem (z rurką) zawsze doprowadza do męczącego hałasu (zwłaszcza jak fermentuje się w pomieszczeniu mieszkalno-sypialnym).

Link to comment
Share on other sites

Zamykanie - ma przede wszystkim ograniczyć i zapobiec dostaniu się bakterii do fermentującego piwa...

 

Stąd, przy burzliwej fermentacji fermentor tylko się zakrywa z tego względu że wydziela się dużo gazu który musi się jakoś wydostać. Można zamknąć szczelnie i dać rurkę, ale jak wspomniano wyżej - będzie hałasowało.

 

Natomiast przy fermentacji cichej, kiedy piwo pracuje baaaardzo wolno i wydziela mało gazy trzeba zamknąć szczelnie i dać rurkę.

 

Powyższego powinno się przestrzegać przede wszystkim kiedy fermentor stoi w pomieszczeniu typu piwnica gdzie stężenie mikrobów może być duże.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.