Jump to content
Sign in to follow this  
BrewDogFan

Pilnie Potrzebna Pomoc !!!!

Recommended Posts

Na leniucha. ;-) 68 st.C do negatywnej próby lodowej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytanie w tytule też wielce mówiące.

Krótko jestem na tym forum ale... czy Was stałych bywalców nie drażnią nic nie mówiące tytuły tematów? Później ciężej coś wyszukać itp. Może warto trzymać się zsady żeby tytuły dość precyzyjnie określały temat wątku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

68°C to trochę za wysoko na IPA, ja zacieram IPAs w 152F, czyli 66.7°C. Chodzi o to żeby uzyskać piwo wytrawne a nie słodowe. 68°C bardziej pasuje do Brown Ale albo Sweet Stout. Jeżeli używasz Maris Otter tak jak planowałeś to zacieraj w 149F (65°C).

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytanie w tytule też wielce mówiące.

Pytanie? Ja widzę krzyk rozpaczy i paniki :) A poważnie, przydało by się może małe FAQ co do formułowania tytułów wątków.

Share this post


Link to post
Share on other sites
68°C to trochę za wysoko na IPA, ja zacieram IPAs w 152F, czyli 66.7°C. Chodzi o to żeby uzyskać piwo wytrawne a nie słodowe. 68°C bardziej pasuje do Brown Ale albo Stouta. Jeżeli używasz Maris Otter tak jak planowałeś to zacieraj w 149F (65°C).

Bez jaj, 1,3 °C ma zrobić tak wielką różnicę? Nie dajmy się zwariować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
hmmm, pytający pracował w Brew Dogu i zadaje takie podstawowe pytania? :)

BrewDogFan nigdy nie powiedział że był tam piwowarem. Może był kierowcą? Co wcale nie znaczy, że będzie lepszym lub gorszym piwowarem domowym. W/g mnie zawawsze dobrze jest widzieć nowego entuzjastę piwa domowego i mikrobrowarów.

:)

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do wypowiedzi kolegi pracowałem w tym browarze przy butelkowaniu i ogólnie pakowaniu piwa z warzeniem nie miałem niestety nic wspólnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
68°C to trochę za wysoko na IPA, ja zacieram IPAs w 152F, czyli 66.7°C. Chodzi o to żeby uzyskać piwo wytrawne a nie słodowe. 68°C bardziej pasuje do Brown Ale albo Stouta. Jeżeli używasz Maris Otter tak jak planowałeś to zacieraj w 149F (65°C).

Wielki szacun za utrzymanie dokładnie 66,7°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie jest takie trudne Anteks, jak się do tego przyzwyczajisz. Pomaga używanie programu na właściwą temperaturę początkową wody (strike water). Pomaga też MTL (kadz zacierna) z dobrego coolera, np Coleman Xtreme. Po pierwsze utrzymuje temperaturę, po drugie nie ma różnicy temperatur na dnie i na powierzchni tak jak w garze. Cooler zawsze podgrzewam przed użyciem. Potem robię tak, żeby strike water była o ok. 2F wyższa niż powinna być, potem pomieszam żeby temperatura spadła i była dokładnie taka jaka ma być. Zawsze używam taki sam stosunek słodu/wodę, to też pomaga. Pomaga też doświadczenie, np. wiem że zimą temp. w coolerze spadnie mi o 1-2F (0.5-1°C) przez pierwsze 30 min zacierania i wiem że muszę dolać 2qt wrzątku i pomieszać. Latem po prostu zostawię cooler na słońcu i nie ma żadnego spadku temperatury.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, że te 66,7 °C wynikło z pracy na innych jednostkach. Pewnie gdyby się przyzwyczaić do stosowania °F w swoim browarze to okazało by się, że widełki które mamy wychodzą po suchym przeliczeniu na °C wyjdą z sporymi liczbami po przecinku. A wiadomo 1-2°C , może różnicę zrobią, ale 0,1-0,2°C to już wariactwo :monster:. Ważne, że efekt jest dobry. A czy ktoś waży surowce w uncjach i funtach czy gramach i kilogramach to drobiazg. Nie dajmy się zwariować ;)

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myślę, że te 66,7 °C wynikło z pracy na innych jednostkach. Pewnie gdyby się przyzwyczaić do stosowania °F w swoim browarze to okazało by się, że widełki które mamy wychodzą po suchym przeliczeniu na °C wyjdą z sporymi liczbami po przecinku. A wiadomo 1-2°C , może różnicę zrobią, ale 0,1-0,2°C to już wariactwo :monster:. Ważne, że efekt jest dobry. A czy ktoś waży surowce w uncjach i funtach czy gramach i kilogramach to drobiazg. Nie dajmy się zwariować ;)

O tym godka! :) Swoją drogą, ciekawe, czy jednostki wielkości jakoś wpływają na efekty piwowarstwa (np. że 66,7°C-w przeliczeniu na °F daje ciutkę lepszy efekt niż 66°C), jest to możliwe ze względu na specyfikę Wysp. Ale w jakim stopniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

152F = 66.7°C.

 

Przy zacieraniu jednostopniowym infuzyjnym jest tak, że zaciera się w temp. 149-153F (65-67.2°C) dla piw wytrawnych, np. pale ale, IPA, american wheat albo dry stout. Dla piw o smaku bardziej słodowym, np. porter, brown ale albo oatmeal stout, chcesz zacierać w 154-158F (68-70°C). Piwa o wyższej temp. zacierania (68-70°C) mają smak bardziej pełny, słodki i "chlebowy". Gęstość początkowa jest nieco niższa, gęstość końcowa w tych piwach będzie wyższa. Odwornie jest w temp. zacierania niższej 149-153F (65-67.2°C). Oczywiście dużo zależy też od drożdży, słodów, składu wody itp.

 

Chodzi o to, że Alfa i Beta amalyzy pracują trochę inaczej w różnych temperaturach.

 

Dla IPA bardziej pasuje 152F (66.7°C) niż 154F (68°C), bo chcesz, żeby to piwo było wytrawne a nie słodowe i żeby smak i aromat chmieli nie gryzł się ze smakiem słodów.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tak wszystko bierze w łeb, jak termometr jest niewystarczająco dokładny. A to zaskakująco częsty przypadek z termometrami analogowymi (alkoholowymi).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość termometrów kuchennych (ile by nie kosztowały) ma dokładność do 1°C. W kuchni po prostu większa dokładność nie jest potrzebna. :monster:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.