Skocz do zawartości

Chmielenie na zimno IPA


BrewDogFan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Robiąc piwo w stylu IPA kiedy należy chmielić na zimno ??

Wyszukiwarka znów nie działa? :smilies:

Za wiki:

Szczególnym przypadkiem chmielenia jest chmielenie na zimno - dorzucenie chmielu do fermentacji cichej.

Jest to często stosowana technika dla dodania aromatu w piwach mocno chmielonych (np. IPA)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hehe przypomnialo mi sie a propos chmielenia na zimno. Robiac IPA wrzuciłem troche fugglesa i EKG do woreczka dodałem jako ciężarek takie jajko z jakiegos minerału zawierającego CaCO3 i zatopilem w piwsku. Po 2 tygodniach cichej okazalo sie ze ciężarek zrobił sie szorstki i miejscami wyraźnie zerodował. :) Spodziewałem sie ze piwo może lekko roztwarzać kalcyt ale nie że aż tak. Teraz mam szklaną kulę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.