suenio 0 Posted December 13, 2011 Witam. Jak w temacie Potrzebny mi schemat jakiegoś sprawdzonego śrutownika. Wzbraniałem się przed zakupem własnego zakładając, że przygoda z warzeniem mi przejdzie po jakimś czasie, dodatkowo mam na podorędziu piwowara który chętnie użycza mi tak sprzętu jak i surowców. Głupio tak w nieskończoność, więc postanowiłem zainwestować w swój sprzęt, a że śrutowniki ostatnio niedostępne na necie to poleciałem z grubej rury. Trafił mi się na zaprzyjaźnionym szrocie przedwojenny żeliwny młynek ręczny wielkości ok 0,5m z mechanicznymi przełożeniami (jeden obrót korbą a śruba zasuwa jak głupia, do tego elementy są ciężkie więc po pierwszym ruchu całość napędza się jakby sama) napęd i ogólna konstrukcja już jest (trzeba powymieniać łożyska) do tego napędu planuję dorobić żarna i jakiś podajnik - tzn śrubę + obudowa. Porketem śrutowałem, żarna dostępne na necie więc myślałem o zmontowaniu czegoś na tych podzespołach, ale jestem w stanie wyrzeźbić wszystko ze stali więc wszelki schemat czegokolwiek co działa i się sprawdza mile widziany:) pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites