Jump to content
Sign in to follow this  
Rosolis

Prośba o pomoc

Recommended Posts

Nieśmiało chciałbym prosić o pomoc:)

Otóż dostałem w prezencie kilka przypadkowych produktów przydatnych w naszych poczynaniach. Są to:

1. Słód melanoidynowy 80 EBC - 1 kg

2. Słód wędzony 6 EBC - 1 kg

3. Słód barwiący Strzegom 1600 EBC - 250 g

4. Słód Carafa typ II 1200 EBC - 250 g

5. Chmiel SYBILLA granulat a.a.=7% - 200 g

6. Chmiel CHALLENGER szyszki 6% - 200 g

7. Chmiel EAST KENT szyszki 5% - 200 g

8. Drożdże S-04 - 1 opak.

9. Drożdże S-33 - 1 opak.

10. Drożdże T-58 - 2 opak.

Problem w tym, że nie mając doświadczenia nie potrafię tego sensownie zagospodarować.

Czy ktoś z naszej (nie wiem czy tak mogę?), zacnej braci piwowarskiej mógłby mi podpowiedzieć co, w jakiej ilości i gdzie dokupić, aby to wykorzystać, bądź jak najmniej zmarnować.

Jest także wynikający z tego problem receptur i sposobów zacierania dla tych produktów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

surowców masz dość sporo na kilka warek (albo jedną dużą :P) dokup pilzneński i na S-04 zrób ale, możesz kombinować jak chcesz - z samych podanych składników nic raczej nie wyjdzie :/

:smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nieśmiało chciałbym prosić o pomoc... / ...Jest także wynikający z tego problem receptur i sposobów zacierania dla tych produktów.

wędzony, S-33 --> a'la grodziskie, zobacz czego tam potrzebujesz do niego

S-04 + challenger (east kent jest podobny), stosowane do Ale, ergo, zrób coś angielskiego

 

dalej może ktoś Ci doradzi, masz dużo więcej chmielu niż będzie Ci potrzebne nawet do 100L piwa (pomijając IPA)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.