Jump to content
kol4

Ekstarakt = ilosc słodu

Recommended Posts

Witam

 

Czy ktoś może wie jakiej ilości słodu dopowiada 1,2 kg estraktu słodowego jasnego WES ?

 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie da się tego przeliczyć tak łatwo. To zależy od Twojej wydajności przy zacieraniu. Mniej więcej możesz przyjąć, że z 1kg słodu uzyskasz 5l brzeczki 12°Blg. Może napisz do czego jest ci potrzebny taki przelicznik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myslałem o częściowym zacieraniu. Nie mam mozliwości technicznych na płene zacieranie więc sobie wykombinowałem że bede zacierał tak powiedzmy z 50 % surowca a drugie 50 % zapodam w postaci ekstraktu płynnego 1,2 kg lub 1,7 kg. I teraz mam problem np ile dac słodu na powiedzmy 1,2 kg płynnego ekstraktru jasnego wes aby uzyskac ok 20 L gotowej brzeczk do fermentacji o powiedzmy ok 12 BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy dodasz do 1,2kg ekstraktu 10l wody to będziesz miał ok 11-11,5Blg. Do tego potrzebujesz 10l brzeczki 12blg czyli używasz 2, a bezpieczniej będzie gdy użyjesz 2,5kg słodu. Mam tylko jedno pytanie - jak chcesz chmielić?

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do chmielenia to teoretyzowałem w nastepujący sposób :

 

1. robie powiedzmy zacieranie w ok 10 L

2 dodatje do tak przygotowanej brzeczki 1,2 kg ekstraktu ( czyli taki brzeczkowy koncentrat mi powstaje)

3 Cmiele te 10 L koncentratu i w fermentatorze uzipełniam pozostałymi 10 litrami wody

 

czy i ewentualnie gdzie tkwi błąd w planie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość browarów przemysłowych robi podobnie ;) . Spokojnie powinno wyjść w miarę dobre piwo, choć pewnie nie będzie to bez wpływu na jego walory. Nie myślałeś może o mniejszych warkach jeśli już naprawdę nie masz warunków? Np. 10 l?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Myslałem o częściowym zacieraniu. Nie mam mozliwości technicznych na płene zacieranie więc sobie wykombinowałem że bede zacierał tak powiedzmy z 50 % surowca a drugie 50 % zapodam w postaci ekstraktu płynnego 1,2 kg lub 1,7 kg.

Trochę nie rozumiem co cię ogranicza ? rozmiar garnka, sprzęt ? możesz zrobić 2 małe warki a nie kombinować jak koń pod górkę ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy ktoś może wie jakiej ilości słodu dopowiada 1,2 kg estraktu słodowego jasnego WES ?

Kiedyś w jakimś pdf z BA, znalazłem takie info:

1kg ekstraktu w proszku odpowiada 1,6kg slodu.

a że 1kg ekstraktu płynnego to 0,8kg ekstaktu w proszku tzn, że 1kg ekstraktu to ok 1,28kg słodu.

 

Czyli 1,2kg ekstraktu to tak jakby użyć ok 1,5kg słodu.

 

Ale pytanie czy warto się tak bawić? Rozumiem dodatek ekstraktu żeby zagęścić przy jakimś porterze czy RIS, ale tak "normalnie" to może lepiej, jeśli rzeczywiście nie masz warunków, się pobawić w mniejsze warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.