Jump to content
Sign in to follow this  
boogies

Zacieranie, filtracja i chmielenie grodzisza - trzy pytania

Recommended Posts

Witam,

 

to mój pierwszy post na tym forum - ale od razu wielkie podziękowania dla forumowiczów, bo wiedza którą do tej pory tu zdobyłem jest nie do przecenienia.

 

Właśnie zabieram się za pierwszą moją warkę z zacieraniem (do tej pory popełniłem 3 z ekstraktów). Na debiut wybrałem A'la Grodziskie z BA i tutaj mam trzy pytania dot. kolejno procesu zacierania, filtracji i chmielenia:

1. Zacieranie: Z instrukcji wynika, że powinienem wykonać w trakcie zacierania aż 4 postoje: 37'; 50'; 70'; 75 kolejno dolewając po 2-3 L gorącej wody. I tutaj pytanie: Czy dobrze rozumiem, że gorąca woda którą dolewam, może być cieplejsza niż zacier? Tzn. po pierwszym postoju, kiedy zacier ma temp. 37 mogę dolać 2 L wody o temp.75' aby podnieść jej temp do 50'?

 

2. Filtracja: Mam kadź filtracyjną z BA z nawierconymi otworami w dnie. Czy zabierając się za filtrację powinienem wlać do wiadra ok. 3 L gorącej wody na "podbicie" aby wypełniło przestrzeń pomiędzy kadzią filtracyjną a wiadrem i po ułożeniu się młóta zacząć spuszczanie przedniej brzeczki (razem z podbiciem, które tam ciągle jest) czy może wystarczy przelać kadź filtracyjną 3 litrami gorącej wody, spuścić ją z wiadra i dopiero wtedy zacząć nakładać zacier? Pytam, bo we wszelkich instrukcjach nie jest to jasno napisane, a wiem, że jak prawidłowo nie wykonam podbicia, to mi będzie się sączyć przez całą noc...

 

3. Chmielenie Grodzisza - W instrukcji BA jest napisane, żeby wykorzystać 50g granulatu lubelskiego, a gdzieś spotkałem się z opinią, że zawartość alfa kwasów w Lubelskim poszła w górę ostatnimi laty i kilka osób wspomniało, że po dodaniu 50g granulatu do grodziskiego musiało piwo wylać do kanału. To ile w końcu powinienem dodać aby nie przesadzić?

 

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

 

Pozdrawiam

Krystian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć

Z zacieraniem dobrze wydedukowałeś.

Przy filtracji robisz podbicie następnie cofasz to co zleci /łącznie z ta wodą/ z powrotem do kadzi filtracyjnej, az do momentu uzyskania klarownej brzeczki. Przy tym możesz mieć tak czy siak kłopot z filtracją przy tej metodzie. proponuje Ci dowiercenie dodatkowych otworów w dnie kadzi, przyda się na przyszłość.

Jak dla mnie to takie chmielenie mogłoby zostać, jeśli masz obawy możesz zredukować porcje chmielu sypaną na początku, a dodać więcej do aromatu 30-20 min przed zakończeniem gotowania.

Nie wiem kto wylewał ale to chyba nie przez chmiel. :beer:

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi! Niestety najpierw zamówiłem kadź filtracyjną a dopiero później przeczytałem o trudnościach z jej używaniem. Na razie pójdę za Twoją radą i dowiercę otworów, a z czasem pewnie wyprodukuję "wężyk"

 

Pozdrawiam

Krystian

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki za podpowiedzi! Niestety najpierw zamówiłem kadź filtracyjną a dopiero później przeczytałem o trudnościach z jej używaniem. Na razie pójdę za Twoją radą i dowiercę otworów, a z czasem pewnie wyprodukuję "wężyk"

 

Pozdrawiam

Krystian

póki nie robisz żytnich, witów itp to kadź daje rade, ja zrobiłem w swojej dodatkowe otwory wiertarkom i cały proces jest szybki i wydajny, więc się nie bój:)

 

grodzisz z chmielem dołączonym do zestawu, na pewno nie będzie do wylania w kanał, w smaku będzie wydawał Ci się dziwny, ale potrzymaj go kilka miesięcy to ujrzysz piękno tego smaku, mniam!

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

he,he Jak dobrze pójdzie to mój grodzisz /ten sam/ trzeci konkurs zaliczy :)

Ale żeby oddać Anteksowi jednak tendencja zniżkowa ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Grodzisz to nie porter żeby go miesiącami trzymać

ale też nie hefe weizen żeby pić po 2 tygodniach

po pół roku smakował bardzo dobrze, później się skończył, może później smakowałby jeszcze lepiej

Share this post


Link to post
Share on other sites
póki nie robisz żytnich, witów itp to kadź daje rade

:)

A to cenna uwaga, bo następny w kolejce jest właśnie Wit ;)

 

Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.