Jump to content
coder

Projektowanie wentylacji

Recommended Posts

Czy jest na sali ktoś, kto zna się na projektowaniu wentylacji?

 

Potrzebuję wiedzy do dobrania wentylatora do warzelni i instalacji do wyciągania CO2 z fermentowni minibrowaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spytałem, z ciekawości, o radę strażaka i bhp-owca w jednym, jak oddzwoni i powie coś ciekawego to, to Ci napisze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W warzelni potrzebna będzie chyba wentylacja nawiewowo-wywiewowa - nawiew z zetki pod palnik i wywiew wentylatorem u góry. Chodzi o dobranie mocy wentylatorów, żeby nie było pod/nadciśnienia

 

Warzelnia ma ok, 40 m2 * 2.7 m wysokości, potrzeba ze 4 wymiany na godzinę.

 

W fermentowni chcemy wmontować po 1-2 rury klimatyzacyjne na pomieszczenie (2 pomieszczenia), do podłogi, żeby zbierały CO2, połączyć je w jeden kanał pod sufitem, wyprowadzić na strych i tam kratką wyrzucać na zewnątrz. Wentylator w rurze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zawsze jest potrzebna nawiewowo-wywiewna inaczej nie da rady. Jeżeli gaz to bym bardziej. Kratka nawiewowa musi być po przeciwnej stronie pomieszczenia co wywiew.

 

Nad warzelnią będzie okap? Jeżeli jest dobry komin wentylacyjny (czytaj prawidłowa wentylacja) to podciśnienia nie będzie, nawet bez wentylatora.

 

W fermentowni bym kratki zrobił przy podłodze, po przekątnej i odrazu na zewnątrz. Po co ciągnać to wszystko gdzies do góry?

 

Jak się projektant odezwie na gg, to dopytam więcej.

 

A takiego projektu nie trzeba uzgodnić z fachowcem i dołaczyć do wniosku o zmianę sposobu urzytkowania?

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites

jako kompletny laik powiem że wentylatory (nie wiem czy wszystkie) można zasilać przez potencjometr lub sterownik, tak aby pracował tylko częścią mocy, wyregulowując ciśnienia wchodzące- wychodzące. Nie wiem czy ta wiedza może być do czegoś przydatna i czy czegoś jednak (jako laik) nie pomieszałem :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
zawsze jest potrzebna nawiewowo-wywiewna inaczej nie da rady. Jeżeli gaz to bym bardziej. Kratka nawiewowa musi być po przeciwnej stronie pomieszczenia co wywiew.

 

Nad warzelnią będzie okap? Jeżeli jest dobry komin wentylacyjny (czytaj prawidłowa wentylacja) to podciśnienia nie będzie, nawet bez wentylatora.

To jest parterowy barak, bez normalnego komina, więc wentylacja grawitacyjna de facto nie działa. Za to będzie komin spalinowy do palnika.

 

Z tym "po przeciwnej stronie pomieszczenia" to będzie problem, warzelnia tylko jedną ścianą przylega do podwórza.

 

W fermentowni bym kratki zrobił przy podłodze, po przekątnej i odrazu na zewnątrz. Po co ciągnać to wszystko gdzies do góry?

No, jest to jakiś pomysł

 

A takiego projektu nie trzeba uzgodnić z fachowcem i dołaczyć do wniosku o zmianę sposobu urzytkowania?

A, nikt nie wie co trzeba, Architektura co chwila domaga się jakichś dodatkowych papierków, ale o dziwo wentylacji nie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To jest parterowy barak, bez normalnego komina, więc wentylacja grawitacyjna de facto nie działa. Za to będzie komin spalinowy do palnika.

Komin można "dołożyć" na zewnątrz - przebijasz się przez ścianę i na zewnątrz ciągniesz. O ile pamiętam, powinien mieć min 4m, żeby działał (ale lepiej to sprawdzić)

zew.jpg

Z tym "po przeciwnej stronie pomieszczenia" to będzie problem, warzelnia tylko jedną ścianą przylega do podwórza.

A drugą stronę możecie puścić przez kolejne pomieszczenie "po ścianie". Może wrzucisz szkic budynku i coś wszyscy razem pomyślimy.

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, własnie, dawaj szkic, bo tak to gadanie o niczym.

 

Już złożyliście wniosek o zmianę użytkowania? Wedle mnie chyba powinien klepnąć rzeczoznawca. No jak się samemu robi to co chwila coś wymyślają. Mówiłem, że tak będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Już złożyliście wniosek o zmianę użytkowania? Wedle mnie chyba powinien klepnąć rzeczoznawca. No jak się samemu robi to co chwila coś wymyślają. Mówiłem, że tak będzie.

No właśnie jak sam robiłem, to wiedziałem wszystko: jakie papiery trzeba, gdzie jest sprawa i kiedy będzie gotowa.

 

Odkąd przejął sprawę architekt, straciłem kontrolę, nie wiem jakie papiery sa w obrocie, co będzie potrzebne, co jest załatwione.

 

Podobno rzeczoznawcy klepnęli sprawę, wentylacji wśród nich nie było, papiery leżą w Architekturze i nie wiem co się z nimi dzieje.

A ekipa budowlana wchodzi jutro.

 

W zasadzie już postanowiliśmy, że zrobimy to po kosztach: zetka bez nawiewu dostarczająca powietrze do kotła, a w rogu u góry wentylator wywiewowy, najtańszy jaki dostaniemy i zobaczymy co powie inspektor. Jak znam życie, to każe dołożyć drugą umywalkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak tak dalej pójdzie to będziecie lepszymi weteranami niż Ci, którzy przeszli kampanię wrześniową i poszli z gen. Andersem...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mejlem mi prześlij to wyślę do projektantów.

Nie mam Twojego maila' date=' sciągnij stąd:

 

www.coder.pl/browar.dwg

Kliknąłem z ciekawości, Boże co to :D

"Puszka z Pandorą"

edit: sądząc po rozszerzeniu pewnie brakuje Ci stosownego programu.

Edited by Tomek-Pasieka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam takie pytanie. Na czas zimy muszę zmienić miejsce warzenia. W domu mam piec kaflowy na drzewo i centralne na drzewo (te wszystkie piece używam) i to mam podłączone do jednego komina.

 

I chcę zrobić tak. Odfieram drzwiczki od pieca kaflowego a tam umieszczam wentylator do niego podłączam do rurę i pokrywkę. Czyli parę wtłaczam do pieca a później wychodzi kominem.

 

Robię warki 25l czyli wyparuje mi około 5-6 litrów.

 

Dobry pomysł ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zły... Nie wolno kierować pary do komina dymowego! Jeżeli masz wentylację w łazience to lepiej już pod tamtą kratkę to skieruj albo jak masz możliwość to chmiel na balkonie/dworze lub przy uchylonym oknie... Ale odradzam to podłączenie, po pierwsze będzie się osadzać na kominie i skraplać, potem ściekać do mieszkania, albo wyjdą ci piękne wykwity na ścianie, po drugie na mokrej parze osadza się sadza, która może ci zalepić wylot kominowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja powiem więcej, prawdopodobnie do pieca i tak będzie dostawać się sama woda, bo para w przewodzie zdąży się skroplić, co da Ci niezłe zadymienie. Przewód kominowy w łazience też nie będzie dobrym pomysłem - sam mieszkam w bloku i kiedyś podłączyłem rurę z pochłaniacza do komina wentylacyjnego podczas warzenia. Efekt był taki, że duża część wody wypłynęła z komina na ścianę (oczywiście razem z syfem który tam był). Nie muszę chyba mówić jak moja LP się na to patrzyła...

Share this post


Link to post
Share on other sites

I to jest dobry pomysł, mam tak samo w moim browarze. Wstawiam do otwartego okna ramkę z plexi i zamontowanym wentylatorem.

Czy to jest standardowy wentylator wyciągowy?

Mam w planach podobne rozwiązanie, ale w markecie budowlanym postraszyli mnie, że te wentylatory nie nadają się do wyciągania pary.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taki zwykły do rury 100. Zamierzam go zastosować w nowej warzelni.

Sam jestem ciekaw czy wytrzyma taki poziom pary, jaki powstaje w trakcie chmielenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.