Jump to content
Sign in to follow this  
Dzidek64

malinowe z pilsa?

Recommended Posts

Witam mam zamiar uwarzyć pilsa i wykorzystać część na piwo malinowe dla żony wg tego przepisu dodanego przez Zbyszka T:

"Po fermentacji burzliwej jasnego lub bursztynowego* piwa (około 12 blg początkowe)

na drożdżach górnej fermentacji ? przy zlewaniu na cichą:

Zostawiamy w fermentorze około 5-7 litrów piwa wraz z całym mułem i osadami drożdżowymi.

Dodajemy do tego:

a) baniak wody źródlanej (najtańszej) 5 litrów + 2 syropy malinowe Herbapol 420 ml (lejemy na zimno)"

 

mam pytanie czy da rade na dolnych drożdżach saflager w 34/70? i jak długo trzymać takie piwko na burzliwej i cichej i czy dodać do tego jeszcze zupki chmielowej? Będzie to dopiero moja druga warka, więc stąd takie banalne pytania ale chciałbym takim ala redsem zyskać trochę przychylność żony na nowe hobby bo strasznie się piekliła jak zawaliłem cała kuchnie (choć piwko jej smakowało)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie ok.sugeruję tylko rozważnie dawkować kompot chmielowy. Mam przykre doświadczenia z intensywnym chmieleniem i intensywnymi smakami owocowymi, "gryzą się". Dominować powinny owoce, a chmiel jedynie w tle, albo odwrotnie.

Fermentacja jak typowego dolniaka.

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok dzięki. A jaki chmiel sugerujesz, czy może w ogóle nie dodawać skoro się gryzie (tzn tylko ten chmiel co użyje do pilsa)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie musi być, gdyż wyjdzie bardziej wino niż piwo, tylko chmiel nie może dominować.

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ile dać i jakiego? mam tylko marynke i lubelski.

Nie potrafie podać dawki chmielu, używałem kompot chmielowy w/g smaku lub połowę dawki chmielu używaną do robionego wcześniej piwa - ilości musimy ustalić indywidualnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok coś tam wymyślę, dzięki za odpowiedzi. Warzenie dopiero za tydzień więc mam czas do namysłu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że 45-50g Lubelskiego(granulat) na 60min będzie dla kobiet w sam raz, ilość chmielu na 20L warkę.

Edited by mateos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z kolei ostatnio kilku kolegów wypowiadało się, że Lubelski na goryczkę daje bardzo agresywną gorzkość. Zatem ja zaryzykowałbym 10-20g Marynki tylko na goryczkę (60'). Ale ja małe doświadczenie mam :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja znów wyczytałem gdzieś, że Marynka zbytnio nie pasuje do piw górnej fermentacji, lepszy Perle lub Challenger. A przy jakim IBU Lubelski daję tą agresywną gorzkość?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.