Jump to content
Sign in to follow this  
czilajn

Mamy Chillout!

Recommended Posts

Po pierwszym zacieraniu więc zaczynamy! :smilies:

 

Warka #1 Milk Stout z lekko przerobinej receptury weny z wiki.

 

Składniki:

 

Słody:

- Pale Ale - 5kg,

- Caramunich II - 0,3kg,

- Carafa I - 0,2kg,

- Jęczmień Palony - 0,4kg,

 

Chmiel:

- Marynka - 30g,

 

Drożdże:

- Safale s-04,

 

Dodatki:

- Laktoza - 0,5kg,

- Płatki Jęczmienne - 0,4kg,

 

Procesy:

 

Zacieranie

- 60°C: 0' - Pale ale + płatki jęczmienne,

- 67°C: 60',

- wsyp Caramunich II, Carafa I i Jęczmienia Palonego,

- 76°C: 10'

- filtracja,

 

Wysładzanie:

- 3 x 5L,

 

Gotowanie/Chmielenie:

- gotowanie 60',

- 60' Marynka 30g

- 15' Laktoza - 500g,

 

Warzone dnia: 9.12.2011r

Początek fermentacji: 10.12.2011r

Ilość brzeczki: 27L

Gęstość początkowa: 16°Blg

 

Problemy:

- Miał być garnek 50L z nierdzewki ale nie było,

- Problemy z utrzymaniem temp. w garnku emaliowanym podczas zacierania,

- Podczas chmielenia strasznie duży ubytek wody,

- Chłodzenie w wannie to masakra jest (z 80°C do 25°C w 3h (2x zmieniana woda)),

- Zamiast końcowych 29L i 14,5°Blg wyszło 27L o 16°Blg.

 

Samo warzenie przyjemne tylko trzeba parę procesów usprawnić. :okey:

 

chmiel.png

 

 

Fermentacja:

- początkowa gęstość - 16°Blg,

- gęstość po 24h - 11°Blg,

- gęstość po 48h - 8,5°Blg,

- gęstość po 72h - 7°Blg,

- gęstość po 96h - 7°Blg.

Edited by czilajn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zamiast końcowych 29L i 14,5°Blg wyszło 27L o 16°Blg.

Trzeba było dolać wody do pożądanej objętości. Przegotowaną, ostudzoną, bądź mineralną.

 

Gratulacje po pierwszym zacieraniu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba było dolać wody do pożądanej objętości. Przegotowaną, ostudzoną, bądź mineralną.

 

Gratulacje po pierwszym zacieraniu :smilies:

 

Obawiałem się zalać te 29L, bo fermentatory z HB mają ~31L pod sam dekiel. Kto wie jak pójdzie fermentacja a to by były z 2cm miejsca. :beer: (Nawet teraz się boje, że wykipi a stoi w piwnicy :okey: )

Edited by czilajn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po pierwszym zacieraniu więc zaczynamy! :)

Witamy po właściwej stronie Piwowarstwa Domowego :)

 

Problemy:

[...]

- Chłodzenie w wannie to masakra jest (z 80°C do 25°C w 3h (2x zmieniana woda))

Też to przechodziłem ;) Następnym razem pisz na PW - pożyczę chłodnicę zanurzeniową. Zdrowie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po pierwszym zacieraniu więc zaczynamy! :)

Witamy po właściwej stronie Piwowarstwa Domowego :)

 

Problemy:

[...]

- Chłodzenie w wannie to masakra jest (z 80°C do 25°C w 3h (2x zmieniana woda))

Też to przechodziłem :) Następnym razem pisz na PW - pożyczę chłodnicę zanurzeniową. Zdrowie :)

Wiadomo, że człowiek się uczy na błędach. Pierwsza warka za sobą więc i lepsze pomysły na następne już są. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wiadomo, że człowiek się uczy na błędach. Pierwsza warka za sobą więc i lepsze pomysły na następne już są. :)

I o to chodzi! Chłodnica to dobra inwestycja - no bo przecież nie wydatek :) - 3h -> ~25 - 30min :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam nadzieję, że nie utłukłem drożdży bo zadałem je w 26°C. Zobaczymy poczekamy na razie za wcześnie na osąd bo zadane byly o godzinie 5.45 więc mineło dopiero 13,5h. :)

Edited by czilajn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie utłukłeś :) Ostatnio zadałem drożdże w ok. 40°C. Czułem, że termometr mnie oszukuje, ale ryzyk-fizyk. Miały się dobrze :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

11 grudnia Godz: 14.10 Wyszło z piwnicy niestety. Miejmy nadzieje, że ostatni raz to był. :smilies: Oby bez zakażenia...

 

11 grudnia Godz: 19.30 Wyszło po raz drugi, zlałem litr i sprawdziłem gęstość: 11°Blg Czy aby nie za szybko?

 

12 grudnia Godz: 6:45 Wszystko ucichło. W piwnicy czuć teraz taką pustkę i chłód. Nawet zapach piwa się gdzieś rozwiał.

Edited by czilajn

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fermentacja:

- początkowa gęstość - 16°Blg,

- gęstość po 24h - 11°Blg,

- gęstość po 48h - 8,5°Blg,

- gęstość po 72h - 7°Blg,

- gęstość po 96h - 7°Blg.

Wygląda, że już po burzliwej. Brak zbiornika na cichą, zostawić dłużej na bużliwej w 20°C? 7°Blg to nie za dużo jak na butelkowanie? (500g laktozy na 27L brzeczki)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Minęło 5 dni... chyba trochę za szybko :smilies: Jak nie będziesz przelewał na cichą to zostaw jeszcze na tydzień lub dwa w tym samym pojemniku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #2 Pils Poznański z receptury 2artur2 z wiki.

 

Składniki:

 

Słody:

- Pilzeński - 5kg,

 

Chmiel:

- Marynka - 50g,

- Lubelski - 30g.

 

Drożdże:

- Fermentis Saflager W-34/70,

 

Procesy:

 

Zacieranie

- 64°C: 0' - Pilzeński

- 64°C: 15',

- 72°C: 45'

- 78°C - filtracja,

 

Wysładzanie:

- 2 x 5L,

 

Gotowanie/Chmielenie:

- gotowanie 75',

- 75' Marynka 25g

- 45' Marynka - 25g,

- 15' Lubelski - 30g.

 

Warzone dnia: 16.02.2012r

Początek fermentacji: 17.02.2012r

Ilość brzeczki: 22L

Gęstość początkowa: 12°Blg

 

gar.png

Edited by czilajn

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co to za baba jaga na zdjęciu? Pyzy gotowałeś na parze czy co? ;):beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3 Pils Poznański z receptury 2artur2 z wiki.

 

Składniki:

 

Słody:

- Pilzeński - 5kg,

 

Chmiel:

- Marynka - 50g,

- Lubelski - 30g.

 

Drożdże:

- Fermentis Saflager W-34/70,

 

Procesy:

 

Zacieranie

- 64°C: 0' - Pilzeński

- 64°C: 15',

- 72°C: 45'

- 78°C - filtracja,

 

Wysładzanie:

- 2 x 5L,

 

Gotowanie/Chmielenie:

- gotowanie 75',

- 75' Marynka 25g

- 45' Marynka - 25g,

- 15' Lubelski - 30g.

 

Warzone dnia: 12.08.2012r

Początek fermentacji: 13.08.2012r

Ilość brzeczki: 20L

Gęstość początkowa: 12°Blg

 

Przepis identyczny co druga warka, jedyna różnica w chmieleniu które odbyło się w gazie a nie 'luzem' do gara. :)

 

Slod.png

Edited by czilajn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.