Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

14C. Imperial IPA

Recommended Posts

14C. Imperial IPA

 

Aroma: A prominent to intense hop aroma that can be derived from American, English and/or noble varieties (although a citrusy hop character is almost always present). Most versions are dry hopped and can have an additional resinous or grassy aroma, although this is not absolutely required. Some clean malty sweetness may be found in the background. Fruitiness, either from esters or hops, may also be detected in some versions, although a neutral fermentation character is typical. Some alcohol can usually be noted, but it should not have a ?hot? character.

 

Appearance: Color ranges from golden amber to medium reddish copper; some versions can have an orange-ish tint. Should be clear, although unfiltered dry-hopped versions may be a bit hazy. Good head stand with off-white color should persist.

 

Flavor: Hop flavor is strong and complex, and can reflect the use of American, English and/or noble hop varieties. High to absurdly high hop bitterness, although the malt backbone will generally support the strong hop character and provide the best balance. Malt flavor should be low to medium, and is generally clean and malty although some caramel or toasty flavors are acceptable at low levels. No diacetyl. Low fruitiness is acceptable but not required. A long, lingering bitterness is usually present in the aftertaste but should not be harsh. Medium-dry to dry finish. A clean, smooth alcohol flavor is usually present. Oak is inappropriate in this style. May be slightly sulfury, but most examples do not exhibit this character.

Mouthfeel: Smooth, medium-light to medium body. No harsh hop-derived astringency, although moderate to medium-high carbonation can combine to render an overall dry sensation in the presence of malt sweetness. Smooth alcohol warming.

 

Overall Impression: An intensely hoppy, very strong pale ale without the big maltiness and/or deeper malt flavors of an American barleywine. Strongly hopped, but clean, lacking harshness, and a tribute to historical IPAs. Drinkability is an important characteristic; this should not be a heavy, sipping beer. It should also not have much residual sweetness or a heavy character grain profile.

Comments: Bigger than either an English or American IPA in both alcohol strength and overall hop level (bittering and finish). Less malty, lower body, less rich and a greater overall hop intensity than an American Barleywine. Typically not as high in gravity/alcohol as a barleywine, since high alcohol and malt tend to limit drinkability. A showcase for hops.

 

History: A recent American innovation reflecting the trend of American craft brewers ?pushing the envelope? to satisfy the need of hop aficionados for increasingly intense products. The adjective ?Imperial? is arbitrary and simply implies a stronger version of an IPA; ?double,? ?extra,? ?extreme,? or any other variety of adjectives would be equally valid.

Ingredients: Pale ale malt (well-modified and suitable for single-temperature infusion mashing); can use a complex variety of hops (English, American, noble). American yeast that can give a clean or slightly fruity profile. Generally all-malt, but mashed at lower temperatures for high attenuation. Water character varies from soft to moderately sulfate.

Vital Statistics:

OG: 1.070 ? 1.090

IBUs: 60 ? 120

FG: 1.010 ? 1.020

SRM: 8 ? 15

ABV: 7.5 ? 10%

Commercial Examples: Russian River Pliny the Elder, Three Floyd?s Dreadnaught, Avery Majaraja, Bell?s Hop Slam, Stone Ruination IPA, Great Divide Hercules Double IPA, Surly Furious, Rogue I2PA, Moylan?s Hopsickle Imperial India Pale Ale, Stoudt?s Double IPA, Dogfish Head 90-minute IPA, Victory Hop Wallop

 

 

14C. Imperial IPA

 

Aromat: Od wydatny do intensywnego charakteru chmielowego, któy może być dostarczony przez amerykańskie, angielskie, i/albo szlachetne odmiany chmielu (aczkolwiek cytrusowy charakter jest prawie zawsze obecny). Większość wersji jest chmielone na zimno, więc może mieć dodatkowy żywiczny albo trawiasty aromat, ale nie jest to absolutnie wymagane. Troszeczkę czystej słodowej słodkości może być wyczuwalne w tle. Owocowość zarówno wynikająca z estrów jak i chmieli, może również być wyczuwalna w niektórych wersjach, aczkolwiek neutralny charakter fermetnacji jest typowy dla tego piwa. Przeważnie alkohol może być troszkę wyczuwalny, ale powinien mieć ?ciepły? charakter.

Wygląd: Kolorystyka od złotego bursztynu do średnio czerwonawo-miedziany; niektóre wersje mogą mieć pomarańczowaty odcień. Powinno być klarowne, chociaż wersje niefiltrowane, chmielone na zimno mogą być delikatnie mgliste. Przyzwoita piana o złamanym białym (żółtawym lub szarawym) kolorze, która powinna się utrzymywać.

 

Smak: Smak chmielowy powinien być mocny i kompleksowy, co odzwierciedla użycie amerykańskich, angielskich i/albo szlachetnych odmian. Mocna do absurdalnie mocna goryczka, ale słodowa podstawa generalnie wspiera mocny chmielowy charakter i balansuje go. Smaki słodowe powinny być niskie do średnie, i generalnie czyste, aczkolwiek troszkę karmelowy albo tostowy smak na niskim poziomie może być do przyjęcia. Brak diacetylu. Lekkie smaki owocowe są akceprowalne ,ale nie wymagane. Długa, pozostająca goryczka jest przeważnie wyczuwalna w posmaku, ale nie powinna być ostra. Średnio wytrawny do wytrawny finisz. Czysty, głądki smak alkoholu jest przeważnie obecny. Smaki dębowe nie są odpowienie dla tego stylu. Może być troszke siarczanowy, ale większość przykładów tego piwo go nie eksponuje.

 

Tekstura: Gładkie, średnio lekkiej do średniej treściwości. Brak ostrej chmielowej cierpkości, chociaż umiarkowane do średnio wysokie nagazowanie może się łączyć by zapewnić ogólne wytrawne odczucia w obecności słodowej słodkości. Gładkie alkoholowe rozgrzanie.

 

Ogólne wrażenie: Intensywnie chmielowe, bardzo mocne pale ale bez mocnej słodowości i/albo głębokich smaków i zapachów słodowych American barleywine. Mocnop chmielone, ale czyste, bez ostrości, jest to hołd do historycznej wersji IPA. Wypijalność jest istotną charakterystyką, nie powinno być ciężkim piwem, piwem, które ciężko się pije. Nie powinno również zawierać resztkowych słodkości albo mocnego profilu zbożowego.

 

Komentarz: Mocniejsze zarówna od English jak i American IPA w mocy alkoholowej, jak również poziomie nachmielenia (zarówno goryczka jak i finisz).Mniej słodowe, mniej treściwe, mniej bogatych i ogólnie intensywnych wlywów chmielu jak American barleywine.

Przeważnie nie aż tak gęste i alkoholowe jak barleywine. Wysoka zawarość alkoholu jak również słodowość zmniejsza wypijalność tego piwa. Wizytówką tego piwa jest chmiel.

 

Historia: Coraz większa popularność wśród smakoszy mocno chmielonych piw popycha browary lokalne do zmiany trendu produkcji, by zadowolić swoich klientów. Dodatek ?Imperial? po prostu oznacza mocniejszą wersje IPA; ?double?, ?extra?,?extreme?, albo inne dodatki przed IPA byłyby równie dobre.

 

Surowce: Słód Pale ale (dobrze zmodyfikowany i odpowiedni do zacierania jednotemperaturowego.), Można użyć różnych odmian chmieli ( amerykańskich, angielskich, szlachetnych). Amerykańskie drożdże, które nadadzą czystego lekko owocowego profilu. Generalnie pełno słodowe, ale zacierane w niższych temperaturach dla wyższego odfermentowania. Woda od miękkiej do umiarkowanie siarczanowej.

Podstawowe informacje:

OG: 1.070 ? 1.090

IBUs: 60 ? 120

FG: 1.010 ? 1.020

SRM: 8 ? 15

ABV: 7.5 ? 10%

Komercyjne przykłady: Russian River Pliny the Elder, Three Floyd?s Dreadnaught, Avery Majaraja, Bell?s Hop Slam, Stone Ruination IPA, Great Divide Hercules Double IPA, Surly Furious, Rogue I2PA, Moylan?s Hopsickle Imperial India Pale Ale, Stoudt?s Double IPA, Dogfish Head 90-minute IPA, Victory Hop Wallop

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.