Jump to content
korek

Patenty na dodanie glukozy do refermentacji: prośba o pomoc.

Recommended Posts

Witam szanowne grono piwowarów :(.

Tak jak w temacie, szukem sprawdzonych patentów na dodanie glukozy do refermentacji brzeczki. Jak Wy to robicie??.. Czy można po prostu wsypać o każdej butelki po płaskiej łyżeczce proszku?? Nie chcę po raz kolejny przelewać brzeczki do innego pojemnika (mam tylko jeden fermentator.. na razie :( ) i mieszać z rozcieńczoną glukozą.. Nie mam też strzykawki.. Czekam na wskazówki i dore rady :(.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To, że nie masz kolejnego pojemnika, to mogę zrozumieć, ale strzykawkę kupisz w każdej aptece.

Z drugiej strony lejek i łyżeczka od herbaty to też jest sposób i pewnie szybszy niż bawienie się strzykawką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jednak pobawił bym się strzykawką, i nie bawił w glukozę :(. Cukier też dobrze się sprawuje do tego etapu. Łatwiej dostać i tańszy. Różnice w smaku raczej brak, choć pewnie wpływ na to miało że glukozy używałem przy pierwszych warkach. Miarkę sobie darowałem już po pierwszej. Efekt był taki że jedne butelki były szampańskie, drugie 0 gazu. Od tego czasu używam syropu i są nagazowane w miarę równo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie chcę po raz kolejny przelewać brzeczki do innego pojemnika (mam tylko jeden fermentator.. na razie :( ) i mieszać z rozcieńczoną glukozą...

Na przyszłość kup sobie dodatkowe wiadro z kranem, dedykowane specjalnie do rozlewu. Jak zaczniesz zacierać, to przyda się też do filtracji.

Kiedyś sypałem cukier wprost do butelek, ale trudno było odmierzać równe dawki. Nie wiem jak z glukozą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyj gara do warzenia jako dodatkowy pojemnik do rozlewania. Możesz to łatwo wysterelizować, po prostu zagotuj w nim 1-2L wody i przykryj na kilka minut. Para i temperatura dokładnie ci wysterelizuje garnek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, w takim razie jakie powinno być stężenie roztworu i ile ml dozować do każdej butelki?? swoją drogą, już widzę skwaszoną minę pani magister w apteca, jak poproszę o strzykawkę :P..

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam szanowne grono piwowarów :P.

Tak jak w temacie, szukem sprawdzonych patentów na dodanie glukozy do refermentacji brzeczki. Jak Wy to robicie??.. Czy można po prostu wsypać o każdej butelki po płaskiej łyżeczce proszku?? Nie chcę po raz kolejny przelewać brzeczki do innego pojemnika (mam tylko jeden fermentator.. na razie :/ ) i mieszać z rozcieńczoną glukozą.. Nie mam też strzykawki.. Czekam na wskazówki i dore rady :/.

Generalnie czas na inwestycje. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak jak w temacie, szukem sprawdzonych patentów na dodanie glukozy do refermentacji brzeczki.

Jeszcze w kwestii formalnej: szukasz sprawdzonych patentów na dodanie glukozy do refermentacji młodego piwa, a nie brzeczki. O brzeczce mówimy przed rozpoczęciem fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
OK, w takim razie jakie powinno być stężenie roztworu i ile ml dozować do każdej butelki?? swoją drogą, już widzę skwaszoną minę pani magister w apteca, jak poproszę o strzykawkę :P..

Zależy jakie masz piwo, jak chcesz je nagazować itp. Wylicz odpowiednim kalkulatorem ile ci jest potrzebne cukru na daną objętość piwa do odpowiedniego nagazowania a potem podziel na ile i jakich butelek ci potrzeba. Trochę samodzielnego myślenia w piwowarstwie to dobra cecha :/

Edited by Marmur

Share this post


Link to post
Share on other sites

taaa.. samodzielnego myslenia.. problem w tym, że Wy operujecie swoim "branżowym" slangiem, co może być niezbyt zrozumiałe dla "świeżaków" :P. A propo inwestycji: nowy fermentator będzie już czekał na mnie w Polsce pod choinką :/.. Nie od razu Kraków zbudowano, ale już wiem, co jeszcze mi potrzeba do mojego domowego browaru :/...

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Wyliczasz ile cukru potrzeba:

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html

np. 150 g

 

2. Patrzysz na objętość w fermentorze, powiedzmy 20L, mnożysz przez dwa, i wiesz ile butelek potrzeba np. 40.

 

3. Mnożysz ilośc butelek przez okrągą liczbę np. 5 albo 10 i wiesz ile w sumie potrzebujesz syropu np. 40*5 = 200 ml.

 

4. Wsypujesz 150g cukru do naczynka z miarką, dolewasz wody do kreski 200 ml, przegotowujesz.

 

5. Robisz rozlew piwa do butelek

 

6. Nabierasz strzykawką 25 ml syropu i rozdzielasz po 5ml na butelkę, do wszystkich butelek

 

7. Kapslujesz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robię dokładnie tak samo, ale zwracam uwagę na dwie rzeczy:

- pewne odparowanie wody podczas gotowania syropu

- dodawanie wody do glukozy w tej samej temperaturze co rozlew strzykawką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego łatwiej chyba jest po prostu dodać wody na oko i zagotować, przelać do czegoś z miarką, dać temu wystygnąć i odparować po czym zobaczyć jaką ilością roztworu dysponujemy, podzielić przez liczbę piw i po tyle aplikować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ korek

 

trzymam kciuki bo zdaję się że idziemy łeb w łeb z pierwszą warką.

Dać koniecznie znać jak sobie poradziłeś.

 

Co do zakupu strzykawek w aptece ... nie wstydź się :)

Ja korzystam z nich notorycznie i na kilogramy (nawozy lubią je zaklejać) w akwa.

Z akwarystyki mam także zamiar zaadoptować narzędzie zwane odmulaczem (z małym tuningiem) do przelewania, jakoś zasysanie mi nie leży ;) mam nadzieję że nie napowietrzę przesadnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki wszystkim za cenne rady :smilies:.

 

Co do zakupu strzykawek w aptece ... nie wstydź się :beer:

problem w tym, ze w Anglii strzykawki są na recepte ;).. ale cos sie wymysli, jakiś lejek, czy coś.. Gottri: a Ty co warzysz?? i na kiedy planujesz rozlew??Ja myślę, że we wtorek, jeśli będę miał chwilę..

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

o kurde nie doczytałem że w dzikim kraju rezydujesz :smilies:

 

Ja warzę Pilsner - Lager samograja, ale z drożdżami górnymi (już o ten wybryk natury pytałem starszyznę).

Rozlew planuję na sobotę i jak dotąd nie zdecydowałem czy sypać czy jednak podać roztwór, dlatego Twoja decyzja mnie interesuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm.. ja z racji tego że nie mam strzykawki będę chyba sypał.. poczekam na strzykawke i poeksperymentuje z wtryskiwaniem nastepnym razem :smilies:. zastanawiam sie jeszcze tylko jeszcze, czy sypać cukier, czy glukozę...

 

A co do tego dzikiego kraju, to bym polemizował :beer:.. różne rzeczy można mu zarzucić, ale czy dzikość??.. hmm..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś zrobiłem porównanie między cukrem a glukoza, jakoś nie wyczułem różnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a opcja z wlewaniem roztworu do fermentora (rozlewowego) - jaki robicie syropek ???

Planuję 100g glukozy na 200ml wody, nie chcę rozwadniać dodatkowo zielonego - za duże stężenie może być ?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

podepnę się,

 

swoja drogą czy przy dodawaniu cukru na refermentację za pomocą syropu nie mieliście problemów z różnym nagazowaniem?

 

ja od kilku warek zauważylem, że mimo iż do pustego wiadra najpierw wlewam syrop a później młode piwo, po czym jeszcze staram się delikatnie wymieszać żeby nie napowietrzyć, to zdarzają się butelki przegazowane/niedogazowane.

Spotkal sie ktos z taka obserwacją? Bo chyba nie mieszacie co kilka butelek tego co zostało w wiadrze?

Share this post


Link to post
Share on other sites
podepnę się,

 

swoja drogą czy przy dodawaniu cukru na refermentację za pomocą syropu nie mieliście problemów z różnym nagazowaniem?

 

ja od kilku warek zauważylem, że mimo iż do pustego wiadra najpierw wlewam syrop a później młode piwo, po czym jeszcze staram się delikatnie wymieszać żeby nie napowietrzyć, to zdarzają się butelki przegazowane/niedogazowane.

Spotkal sie ktos z taka obserwacją? Bo chyba nie mieszacie co kilka butelek tego co zostało w wiadrze?

Jak rozcieńczasz, może za gęsty syrop robisz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

josefiku - złociutki

 

...powtórzę poniekąd pytanko sprzed trzech postów. Co to oznacza za gęsty syrop???

 

Wiki podaje że w 300ml dobrze zrobić, ale ile gramów mniej więcej dla 300ml to nie jest za gęsto???

Edited by gottri

Share this post


Link to post
Share on other sites
josefiku - złociutki

 

...powtórzę poniekąd pytanko sprzed trzech postów. Co to oznacza za gęsty syrop???

 

Wiki podaje że w 300ml dobrze zrobić, ale ile gramów mniej więcej dla 300ml to nie jest za gęsto???

Myślę ze tak standardowo coś 130g na 20l piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites
podepnę się' date='

 

swoja drogą czy przy dodawaniu cukru na refermentację za pomocą syropu nie mieliście problemów z różnym nagazowaniem?

 

ja od kilku warek zauważylem, że mimo iż do pustego wiadra najpierw wlewam syrop a później młode piwo, po czym jeszcze staram się delikatnie wymieszać żeby nie napowietrzyć, to zdarzają się butelki przegazowane/niedogazowane.

Spotkal sie ktos z taka obserwacją? Bo chyba nie mieszacie co kilka butelek tego co zostało w wiadrze?[/quote']

Jak rozcieńczasz, może za gęsty syrop robisz?

o ile cukier odmierzam z dokladnoscia do 1g, to wody biore tak na oko 200-300ml

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.