Skocz do zawartości

Sumaryczna gęstość brzeczki


Lukas

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie techniczne: Mamy brzeczkę (o różnej zawartości cukru) w dwóch osobnych pojemnikach. Czy jest sposób na skalkulowanie jaka bedzie docelowa gęstość brzeczki po zmieszaniu obydwu??? Pewnie było w podstawówce, ale to tak dawno temu...:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie to tak:

 

(m1*°Blg1/100+m2*°Blg2/100)/(m1+m2)

lub

(V1*ro1*°Blg1/100+V2*ro2*°Blg2/100)/(V1*ro1+V2*ro2)

 

ale dużego błędu nie popełnisz zakładając, że ro1=ro2

wówczas upraszcza się do postaci:

 

(V1*°Blg1/100+V2*°Blg2/100)/(V1+V2)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie. Pomocne przy warzeniu wiekszych warek, kiedy wysładzasz i filtrujesz do dwóch pojemników, z racji braku jednego duzego wolnego (mój przypadek). W jednym masz gęstszą brzeczkę, w drugim logicznie lurę zlewana pd koniec wysładzania. I wtedy trzeba kalkulowac co bedzie jak połącze jedno z drugim. Jeszcze raz thanx

 

Podpowiedzcie tylko co znaczą symbole "m" i "ro"

Edytowane przez Lukas
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie to tak:

 

(m1*°Blg1/100+m2*°Blg2/100)/(m1+m2)

lub

(V1*ro1*°Blg1/100+V2*ro2*°Blg2/100)/(V1*ro1+V2*ro2)

 

ale dużego błędu nie popełnisz zakładając, że ro1=ro2

wówczas upraszcza się do postaci:

 

(V1*°Blg1/100+V2*°Blg2/100)/(V1+V2)

:)

Jezeli jedna brzeczka ma 10 blg a druga 12 blg to po wymieszaniu masz 11 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wielkie. Pomocne przy warzeniu wiekszych warek, kiedy wysładzasz i filtrujesz do dwóch pojemników, z racji braku jednego duzego wolnego (mój przypadek). W jednym masz gęstszą brzeczkę, w drugim logicznie lurę zlewana pd koniec wysładzania. I wtedy trzeba kalkulowac co bedzie jak połącze jedno z drugim. Jeszcze raz thanx

 

Podpowiedzcie tylko co znaczą symbole "m" i "ro"

m to masa brzeczki, V jej objętość. ro to gęstość brzeczki (względna SG lub bezwzględna)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładnie to tak:

 

(m1*°Blg1/100+m2*°Blg2/100)/(m1+m2)

lub

(V1*ro1*°Blg1/100+V2*ro2*°Blg2/100)/(V1*ro1+V2*ro2)

 

ale dużego błędu nie popełnisz zakładając, że ro1=ro2

wówczas upraszcza się do postaci:

 

(V1*°Blg1/100+V2*°Blg2/100)/(V1+V2)

czy wzór przypadkiem nie powinien być zapisany w takiej postaci?:

 

(V1*°Blg1+V2*°Blg2)/(V1+V2)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ale jak dzielę przez 100 to wychodzi mi wynik po przecinku i tak muszę wtedy pomnożyć przez 100 żeby otrzymać liczbę całkowitą(°Blg )

Ach, no też prawda :( Jakieś zaćmienie, koniecznie chciałem mieć udział ekstraktu a nie Balling.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy wzór przypadkiem nie powinien być zapisany w takiej postaci?:

 

(V1*°Blg1+V2*°Blg2)/(V1+V2)

Z tym bym się zgodził, to jest proste i logiczne. Pomnóż Blg pierwszej brzeczki razy ilość litrów, plus Blg drugiej brzeczki razy jej litry (+ trzeciej itp), podziel wszystko przez ilość końcową w litrach.

 

Kiedy masz 10L brzeczki o 20 Blg, 6L o 10 Blg i 4L 5 Blg, po wymieszaniu masz 20L 14 Blg. :(

Edytowane przez scooby_brew
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:

20 blg * 10 litrów * 1,080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody.

Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy:

Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra.

 

A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:

20 blg * 10 litrów * 1,080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody.

Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy:

Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra.

 

A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.

Wiktor uspokój się, nie używaj wyrazów i zwróć uwagę na mój pierwszy post oraz czego się tyczy cały wątek. Wiadomo, że mieszanie brzeczki 20°Blg i wody da już zauważalny błąd (aż 4% :P ) jednak zmieszanie brzeczki np. 14°Blg i 8°Blg da już zapewne błąd mniejszy od 1%. Pomiary objętości brzeczki w fermentorach są obarczone znacznie większym błędem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:

20 blg * 10 litrów * 1,080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody.

Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy:

Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra.

 

A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.

Tzn jak zmieszasz 10L brzeczki i 10L wody to otrzymasz mniej niz 20L? :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:

20 blg * 10 litrów * 1' date='080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody.

Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy:

Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra.

 

A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.[/quote']

Tzn jak zmieszasz 10L brzeczki i 10L wody to otrzymasz mniej niz 20L? :)

Klasyczny błąd zaokrąglenia. Wiktor policzył objętość brzeczki z jej masy zamiast dodać 10 do 10.

Zawartość ekstraktu, mieszanie brzeczek i ich gęstości to chyba temat na artykuł :). Wiele tu nieporozumień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.