Jump to content
Sign in to follow this  
Lukas

Sumaryczna gęstość brzeczki

Recommended Posts

Pytanie techniczne: Mamy brzeczkę (o różnej zawartości cukru) w dwóch osobnych pojemnikach. Czy jest sposób na skalkulowanie jaka bedzie docelowa gęstość brzeczki po zmieszaniu obydwu??? Pewnie było w podstawówce, ale to tak dawno temu...:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie to tak:

 

(m1*°Blg1/100+m2*°Blg2/100)/(m1+m2)

lub

(V1*ro1*°Blg1/100+V2*ro2*°Blg2/100)/(V1*ro1+V2*ro2)

 

ale dużego błędu nie popełnisz zakładając, że ro1=ro2

wówczas upraszcza się do postaci:

 

(V1*°Blg1/100+V2*°Blg2/100)/(V1+V2)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki wielkie. Pomocne przy warzeniu wiekszych warek, kiedy wysładzasz i filtrujesz do dwóch pojemników, z racji braku jednego duzego wolnego (mój przypadek). W jednym masz gęstszą brzeczkę, w drugim logicznie lurę zlewana pd koniec wysładzania. I wtedy trzeba kalkulowac co bedzie jak połącze jedno z drugim. Jeszcze raz thanx

 

Podpowiedzcie tylko co znaczą symbole "m" i "ro"

Edited by Lukas

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dokładnie to tak:

 

(m1*°Blg1/100+m2*°Blg2/100)/(m1+m2)

lub

(V1*ro1*°Blg1/100+V2*ro2*°Blg2/100)/(V1*ro1+V2*ro2)

 

ale dużego błędu nie popełnisz zakładając, że ro1=ro2

wówczas upraszcza się do postaci:

 

(V1*°Blg1/100+V2*°Blg2/100)/(V1+V2)

:)

Jezeli jedna brzeczka ma 10 blg a druga 12 blg to po wymieszaniu masz 11 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jezeli jedna brzeczka ma 10 blg a druga 12 blg to po wymieszaniu masz 11 blg.

Tak, ale pod warunkiem że obie brzeczki mają taką samą objętość. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dzięki wielkie. Pomocne przy warzeniu wiekszych warek, kiedy wysładzasz i filtrujesz do dwóch pojemników, z racji braku jednego duzego wolnego (mój przypadek). W jednym masz gęstszą brzeczkę, w drugim logicznie lurę zlewana pd koniec wysładzania. I wtedy trzeba kalkulowac co bedzie jak połącze jedno z drugim. Jeszcze raz thanx

 

Podpowiedzcie tylko co znaczą symbole "m" i "ro"

m to masa brzeczki, V jej objętość. ro to gęstość brzeczki (względna SG lub bezwzględna)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dokładnie to tak:

 

(m1*°Blg1/100+m2*°Blg2/100)/(m1+m2)

lub

(V1*ro1*°Blg1/100+V2*ro2*°Blg2/100)/(V1*ro1+V2*ro2)

 

ale dużego błędu nie popełnisz zakładając, że ro1=ro2

wówczas upraszcza się do postaci:

 

(V1*°Blg1/100+V2*°Blg2/100)/(V1+V2)

czy wzór przypadkiem nie powinien być zapisany w takiej postaci?:

 

(V1*°Blg1+V2*°Blg2)/(V1+V2)

Share this post


Link to post
Share on other sites
(V1*°Blg1+V2*°Blg2)/(V1+V2)

Nie. °Blg to procentowa zawartość ekstraktu więc trzeba podzielić przez 100, żeby uzyskać udział masowy ekstraktu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale jak dzielę przez 100 to wychodzi mi wynik po przecinku i tak muszę wtedy pomnożyć przez 100 żeby otrzymać liczbę całkowitą(°Blg )

Share this post


Link to post
Share on other sites
No ale jak dzielę przez 100 to wychodzi mi wynik po przecinku i tak muszę wtedy pomnożyć przez 100 żeby otrzymać liczbę całkowitą(°Blg )

Ach, no też prawda :( Jakieś zaćmienie, koniecznie chciałem mieć udział ekstraktu a nie Balling.

Share this post


Link to post
Share on other sites
czy wzór przypadkiem nie powinien być zapisany w takiej postaci?:

 

(V1*°Blg1+V2*°Blg2)/(V1+V2)

Z tym bym się zgodził, to jest proste i logiczne. Pomnóż Blg pierwszej brzeczki razy ilość litrów, plus Blg drugiej brzeczki razy jej litry (+ trzeciej itp), podziel wszystko przez ilość końcową w litrach.

 

Kiedy masz 10L brzeczki o 20 Blg, 6L o 10 Blg i 4L 5 Blg, po wymieszaniu masz 20L 14 Blg. :(

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trochę mnie jkocurek tym wzorem skołował :(, już myślałem że coś nie tak z moją logiką :(.

Share this post


Link to post
Share on other sites

skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:

20 blg * 10 litrów * 1,080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody.

Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy:

Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra.

 

A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.

Share this post


Link to post
Share on other sites
skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:

20 blg * 10 litrów * 1,080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody.

Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy:

Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra.

 

A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.

Wiktor uspokój się, nie używaj wyrazów i zwróć uwagę na mój pierwszy post oraz czego się tyczy cały wątek. Wiadomo, że mieszanie brzeczki 20°Blg i wody da już zauważalny błąd (aż 4% :P ) jednak zmieszanie brzeczki np. 14°Blg i 8°Blg da już zapewne błąd mniejszy od 1%. Pomiary objętości brzeczki w fermentorach są obarczone znacznie większym błędem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:

20 blg * 10 litrów * 1,080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody.

Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy:

Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra.

 

A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.

Tzn jak zmieszasz 10L brzeczki i 10L wody to otrzymasz mniej niz 20L? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
skala ballinga jest masowa a nie objętościowa!! nie można jej stosować do litrów tylko do kilgramów. Po zmieszaniu równych objętości wody i brzeczki nie będzie równo w połowie:

20 blg * 10 litrów * 1' date='080 = 2,16 kg ekstraktu i 8,64 kg wody.

Po zmieszaniu z 10 kg wody otrzymamy:

Ekstrakt: 2,16/(10,8+10) = 10,4 °Blg a objętość = 19,96 litra.

 

A potem są krzyki, że jak to się stało że się się zesrało że wyszło nie tyle co miało wyjść.[/quote']

Tzn jak zmieszasz 10L brzeczki i 10L wody to otrzymasz mniej niz 20L? :)

Klasyczny błąd zaokrąglenia. Wiktor policzył objętość brzeczki z jej masy zamiast dodać 10 do 10.

Zawartość ekstraktu, mieszanie brzeczek i ich gęstości to chyba temat na artykuł :). Wiele tu nieporozumień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.