Jump to content
leech

Szybki starter.

Recommended Posts

Macie prosty i szybki sposób na zrobienie startera od zera ze słodu?

Mam mieszadło magnetyczne, na ile części mogę podzielić drożdże WB-06 na pojemność słoika 1,7l (warka 20l)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A nie lepiej użyć całości bez startera, a do następnej warki użyć gęstwy?

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

suche dodawaj bez startera. Rozpuść najwyżej wcześniej w letniej wodzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłbym tak ale walczę z wyeliminowaniem posmaku jabłkowego, które miałem w dwóch ostatnich warkach pszenicznych na 3068. Myślę, że to jakieś dzikusy mi się przyplątały (niezależnie od zacierania Blg schodziło do 1). Chcę dokładnie zdezynfekować sprzęt, a głównie kranik, który jest u mnie podejrzanym nr 1.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli chcesz wyeliminować posmak jabłkowy, to na początek obniż temp. fermentacji burzliwej.

 

edit

zapodam jeszcze co Kunze pisze na ten temat:

 

Zawartość aldehydu w piwie zwiększają:

 

- intensywna fermentacja

- podwyższona temperatura fermentacji głównej

- zwiększona dawka drożdży

- fermentacja główna pod podwyższonym ciśnieniem

- zbyt słabe natlenienie brzeczki oraz infekcje

 

Usuwanie wytworzonego aldehydu wspierają:

 

- wszystkie zbiegi poprawiające dofermentowanie i dojrzewanie

- podwyższenie temp. dojrzewania

- dobre napowietrzenie brzeczki nastawnej

- zwiększenie ilości komórek drożdżowych w zawiesinie podczas dojrzewania

Edited by mateos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli to jakaś poważniejsza infekcja która przeniosła się z gęstwą to inna bajka, ale może poczytaj Aldehyd octowy - przyczyny ?. Tak wysokie odfermentowanie na tych drożdżach wskazuje jednak na infekcję, ale nie wiem jak zacierałeś i następną przyczyną może być złe wskazanie termometru w przedziale temp. działania enzymów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To chyba jednak ten aldehyd z tymże odpada wysoka temperatura fermentacji, napowietrzenie i chyba infekcje bo piwo jest smaczne. Zostaje zbyt duża ilość drożdży - podczas pierwszej fermentacji wylazły, a przy drugiej zahaczały o dekiel.

Mam jeszcze jedną warkę na burzliwej (9 dzień) z takim samym objawem. Przetrzymać ją dłużej czy dodać jeszcze drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli Twoje piwo osiągnęło 1°Blg to znaczy, że odfermentowało bardzo głęboko i zabiegów, mających na celu dokończenie fermentacji, stosować nie musisz. Gdybyś kiedyś w przyszłości musiał to masz tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczepie się pod temat.

 

Właśnie zacieram RISa

Planuje 18 litrow 24 plato

Gestwa z s04 wygląda mi podejrzane.

Mam torebkę US05 w lodówce.

Myślicie że jednodniowy starter z jednej paczki da radę?

 

 

 

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

Edited by PiotrekU

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczepie się pod temat.

 

Właśnie zacieram RISa

Planuje 18 litrow 24 plato

Gestwa z s04 wygląda mi podejrzane.

Mam torebkę US05 w lodówce.

Myślicie że jednodniowy starter z jednej paczki da radę?

 

 

 

Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka

 

Trochę, krótko ale jak nie masz wyjścia...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Starter z US05 to ostateczność. Jak już napisałem w innym temacie, mam grodziskie na s04. Piwo pachnie ładnie, w smaku ok

Ale niepokoją mnie te skupiska piany.

Co o nich sądzisz?

 

006daf0fdb270255737499a3cd9c1c3d.jpg

 

PS: Zebrałem ten "film" do słoika i postawiłem koło kaloryfera, zobaczę czy coś z tego zacznie rosnąć

Edited by PiotrekU

Share this post


Link to post
Share on other sites

To pewnie pleśń. W słoiku nic nie urośnie bo jest tlenowa. I jak to pleśń to całość do wylania bo jest juz w całości. Mogły się wytworzyć jakieś toksyny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie jest pleśń, ale wygląda niepokojąco. Niestety nie jestem w stanie stwierdzić co to dokładnie - może to resztki piany po drożdżach, a może już zalążek infekcji. Moim zdaniem spokojnie butelkuj, ale gęstwę dla spokoju do kible. Tak jak pisałeś lepiej nie używać takiej gęstwy niż się martwić. 

 

Co do startera na US-05 - może być za mało czasu - dolicz lag itp. Pewnie zadasz te drożdże w fazie wysokich krążków ale jednak RIS 18 litrów -24 blg potrzebuje około 250 ml zdrowej gęstwy czyli około samych 4-5 saszetek drożdży. Zastanów się czy nie przestawić warzenie RIS-a a zrobić jakieś lekkie piwo na rozruch.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To białe to małe skupiska piany. Poruszaj delikatnie wiadrem to zobaczysz że się rozproszą. Jeśli zapach piwa i smak jest ok, gęstwy możesz spokojnie użyć

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mogę znaleźć, ale jeśli to Ty pisałeś, ze to 10 dzień fermentacji, to tym bardziej kierowałbym się ku opcji, że to resztki piany po fermentacji. Jeśli dobrze pachnie i smakuje, to gęstwy też bym użył.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.