Jump to content
Sign in to follow this  
neversoft

Ekstrakt słodowy - jako dodać

Recommended Posts

Witam,

 

czy ekstrakt słodowy rozpuścić np w wodzie w kuflu i wlać do fermentatora? trochę zamieszać? czy po prostu wsypać zawartość saszetki?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

czy ekstrakt słodowy rozpuścić np w wodzie w kuflu i wlać do fermentatora? trochę zamieszać? czy po prostu wsypać zawartość saszetki?

W jakim celu dodajesz ten ekstrakt?

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, płynny ekstrakt lepiej się rozprowadzi w brzeczce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do refermentacji IPA zamiast cukru.

Suchy ekstrakt trudno się rozpuszcza( odradzam wsypywanie bezpośrednio do fermentora- zrobi się klucha) Ja wsypuję go garnka z wodą, intensywnie mieszam, zagotowuję i wlewam na dno pojemnika do rozlewu io dekantuje do niego piwo

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Reaktywuję trochę temat.

Jak długo można trzymać otwarte opakowanie suchego ekstraktu słodowego (jasny Muntons)?

Dodawałem go do refermentacji IRA, a następny rozlew najwcześniej za miesiąc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suchy jest bardzo

Reaktywuję trochę temat.

Jak długo można trzymać otwarte opakowanie suchego ekstraktu słodowego (jasny Muntons)?

Dodawałem go do refermentacji IRA, a następny rozlew najwcześniej za miesiąc.

Suchy ekstrakt jest bardzo trwały, możesz śmiało używać.

A tu sie z kolegą nie zgodzę, suchy jest bardzo higroskopijny i otwarte opakowanie szybko zamieni się w kamień

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tu sie z kolegą nie zgodzę, suchy jest bardzo higroskopijny i otwarte opakowanie szybko zamieni się w kamień

 

Jest bardzo higroskopijny to fakt, wystarczyło trochę pary żeby się zbrylał.

Włożę jednak opakowanie do jakiegoś hermetycznego pojemnika i za miesiąc się przekonam jaki jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest bardzo higroskopijny to fakt, wystarczyło trochę pary żeby się zbrylał.

Włożę jednak opakowanie do jakiegoś hermetycznego pojemnika i za miesiąc się przekonam jaki jest.

Chyba że zapakujesz próżniowo,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.