Jump to content
Sign in to follow this  
Kasanga

IPA mętna

Recommended Posts

Właśnie zaczynam butelkować IPA z zestawu BM i jest mętna jak jak pszenica jak nie bardziej , na pewno nie wzburzyłem osadu. Z 14°Blg zeszło do około 2,5 °Blg . Na fermentacji było około miesiąca na powierzchni jak by pozostałości po pianie takie białe krzaczki. W smaku chyba jest ok na pewno nie kwaśne.

Martwi mnie ta mętność.

 

pozdrawiam

Kasanga

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo nie straci nic na smaku, nie martw się, że mętne.

Swoją drogą, odkąd nie mieszam chłodnicą podczas chłodzenia, piwa są klarowniejsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie mętny jest ESB prawdopodobnie wynik rygorystycznego trzymania sie przepisu - zbyt krótko zacierałem i mimo że próba jodowa wyszła negatywnie przestałem po niecałej godzinie. Cały czas piwko wydawało mi sie nieco mętne ale składałem to na karb fermentacji tego i owego. Teraz po prawie 2miesiącach od butelkowania wyklarowało sie 2cm od góry. Potem robiłem nieco dłużej (1h20min) i pięknie klarowne wyszło. Gdzieś przeczytałem ze słód Pale Ale wymaga nieco dłuższego zacierania z racji słabszej siły diastatycznej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
U mnie mętny jest ESB prawdopodobnie wynik rygorystycznego trzymania sie przepisu - zbyt krótko zacierałem i mimo że próba jodowa wyszła negatywnie przestałem po niecałej godzinie. Cały czas piwko wydawało mi sie nieco mętne ale składałem to na karb fermentacji tego i owego. Teraz po prawie 2miesiącach od butelkowania wyklarowało sie 2cm od góry. Potem robiłem nieco dłużej (1h20min) i pięknie klarowne wyszło. Gdzieś przeczytałem ze słód Pale Ale wymaga nieco dłuższego zacierania z racji słabszej siły diastatycznej.

Ale jak próba jodowa wyszło jak należy to skąd skrobia w piwie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja IPA z BA przy butelkowaniu (23.11) też była mętna, dziś jak otworzyłem na próbę butelkę jest hmm opalizująca ale już na pewno nie mętna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[

Ale jak próba jodowa wyszło jak należy to skąd skrobia w piwie?

ponoć zdarzają się błędy, dave miller radzi trzymać się czasu zacierania a nie jodyny

Share this post


Link to post
Share on other sites
[

Ale jak próba jodowa wyszło jak należy to skąd skrobia w piwie?

ponoć zdarzają się błędy' date= dave miller radzi trzymać się czasu zacierania a nie jodyny[/quote]

no wlasnie o tym tez gdzies czytalem tylko cholera nie pamietam gdzie. Moze sie zdazyc przy mocno modyfikowanym i jednoczesnie zle zesrutowanym slodzie ze jest jeszcze skrobia przy negatywnej próbie. Zreszta zauwazylem ze czesto musi sobie postac probka z tym jodem nim sie wybarwi. Moze sie myle diabli wiedza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kasanga pisze ze jego jest ok w smaku. U mnie po tych 2 miesiacach od butelkowania tez by chyba wyszlo szydlo z worka tzn z butelki gdyby to byla infekcja. Zreszta jak pisalem wczesniej nieco sie klaruje ale przy tym tempie to roku malo;) Ta moja byla metna w zasadzie caly czas; juz podczas filtracji. A nawet w trakcie zacierania nie bylo tego "efektu kiślu". Dlatego pomyslalem ze tej probie jodowej nie nalezy zbyt ufac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Biorę pod uwagę infekcję dlatego jak tylko się nagazuje zostanie w szybkim tempie wypite w samotności .

Share this post


Link to post
Share on other sites
smak chyba ok,nie musi być kwaśne żeby było zainfekowane,jak dla mnie wszystkie mętne piwa są z infekcją.

Pszeniczne też?

 

Dużo też zależy od drożdży. Także sposób zacierania ma wpływ.

Share this post


Link to post
Share on other sites
smak chyba ok' date='nie musi być kwaśne żeby było zainfekowane,jak dla mnie wszystkie mętne piwa są z infekcją.[/quote']

Pszeniczne też?

 

Dużo też zależy od drożdży. Także sposób zacierania ma wpływ.

a miałeś jakieś pszeniczne które się nie sklarowało w miesiąc od butelkowania ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ale przed gotowaniem jeszcze infekcja? zajrzałem do notatek i widze ze dodałem 200g płatków jęczmiennych (diabli wiedzą po co) może to to...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale te płatki to raczej do zacierania a nie gotowania? :) Poza tym raczej nie ma szans byś złapał infekcję przed gotowaniem brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weź no trochę piwa i sprawdź czy nie barwi tzw. jodowego wskaźnika skrobi. To najczęstsza przyczyna trwałego zmętnienia.

Tu jest taka próba gotowego (i całkiem smacznego) piwa

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyjdę do domu to zrobię próbę , hmm nie pomyślałem żeby zrobić na " gotowym " piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.