Jump to content
Sign in to follow this  
Artur

Podczas butelkowania piwo zbyt mocno się pieni.

Recommended Posts

Cześć.

 

Jestem nowy na forum i jest to mój pierwszy wątek. Chciałbym prosić o małą radę. Podczas butelkowania swojej pierwszej warki piwa ( Brewkit Coopers - Australian Pale Ale ) a dokładniej podczas dodawania 4g glukozy, piwo zaczyna reagować tak gwałtownie ,że nie jestem w stanie zakapslować go ,bez rozlania. Blg początkowe wynosiło 10,5, fermentacja trwała 5dni. W 5 dniu piwo jeszcze pracowało, tzn zabulgotało raz na 3-4 min. Blg końcowe ( 5 dzień -1,5blg). Jak narazie zabutelkowałem połowę nastawu 20 butelek. I teraz nie wiem czy butelkować następną kratę czy zostawić te 20L jeszcze na 2 dni ,żeby fermentacja ( bulgotanie ;) ) całkowicie ustało. Boję się trochę że wystrzelą mi butelki , albo dojdzie do jakiegoś zakarzenia. Piwo ma lekko kwaśny posmak , ale czytałem na forum że przy brewkitach to normalne i należy poczekać .

Dodam jeszcze że wszystko , cały sprzęt jaki posiadam był dezynfekowany wrzątkiem oraz pirosiarczynem sodu w stężeniu 25g na 1l wody.

 

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

 

Pozdrawiam Artur

( Bydgoszcz )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

Syp glukozę do pustych butelek i potem napełniaj je piwem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, witaj na forum,

Rozpuść cukier w wodzie i dodaj do brzeczki jak radzi Zgoda. Zaoszczedzisz i czasu i nerwów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie.

Tym razem zrobiłem jak radził bielok i rzeczywiście pomogło. Lekka pianka , która po chwili (1,2 min ) opadała i można było dopełnić butelki do końca. Poszło elegancko. Następnym razem spróbuję rozpuścić cukier w wodzie .

Dzięki za pomoc.

Dzisiaj zaczynam warzyć 2 warkę. Tym razem będzie to brewkit Coopers -Dark Ale.

Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodał bym jeszcze rurkę z zaworkiem grawitacyjnym. Używam od drugiej warki i prawie 0 pienienia się. Można bez problemu nalać butelkę bez dolewania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tylko przelej piwo do kolejnego pojemnika i dopiero dodaj cukru

Normalni ludzie wiedzą że lepiej nie mieszać pojemnikiem na cichej, osad nie musi koniecznie iść do butelek

;)

;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W 5 dniu piwo jeszcze pracowało, tzn zabulgotało raz na 3-4 min. Blg końcowe ( 5 dzień -1,5blg)

To dla mnie trochę podejrzane.. Dla świętego spokoju przeprowadziłbym kalibrację balingometru.

Nie ma co się spieszyć bo granaty są mało zabawne :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
W 5 dniu piwo jeszcze pracowało' date=' tzn zabulgotało raz na 3-4 min. Blg końcowe ( 5 dzień -1,5blg)[/quote']

To dla mnie trochę podejrzane.. Dla świętego spokoju przeprowadziłbym kalibrację balingometru.

Nie ma co się spieszyć bo granaty są mało zabawne :beer:

Pytanie jeszcze w jakiej temp. był ten pomiar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.