Jump to content
Sign in to follow this  
Afghan

Pale Ale - pierwsza warka.

Recommended Posts

Witam. Słody i akcesoria przyszły, także przyszedł czas na pierwsze zacieranie, a że nie miałem jeszcze kontaktu z warzeniem piwa będę miał pewnie sporo pytań zanim zacznę. Jeszcze muszę kilka rzeczy zrobić tkj. filtrator z oplotu i kranik ( którego zapomnieli włożyć do paczki, ale mają dosłać ;) ) zamontować w fermentatorze. Także pewnie w ten weekend ewentualnie następny będę warzył. Na pierwsze piwo wybrałem Pale Ale.

 

Myślę taki zasyp:

 

4kg - Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann

300 g - Carahell ® 20-30 EBC Weyermann

 

Drożdże:

Safale - US-05

 

I teraz sprawa chmielu, nie chce zbyt mocno goryczkowego piwa, mi ogólnie pewnie by smakowało, ale chce żeby też żonie smakowało ;) ( bo jak nie to będzie mi łeb suszyć o moje nowe hobby :smilies: ) Nie wiem jak to opisać ale żeby było coś o goryczce Żubra. Czy takie ilości i czas chmielenie będzie OK?

 

Marynka 25 g - 60 min

Lubelski 30 g - 10 min

 

EDIT: W recepturach Pale Ale zalecają zacieranie infuzyjne w 67-68°C. Powiedzcie mi , oczywiście jeśli wiecie, jaka będzie różnica w piwie jak zastosuję, 62* - przerwa scukrzająca (maltozowa) - 30 min i 72* - przerwa scukrzająca (dekstrynująca) - 30 min ?

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam. Słody i akcesoria przyszły, także przyszedł czas na pierwsze zacieranie, a że nie miałem jeszcze kontaktu z warzeniem piwa będę miał pewnie sporo pytań zanim zacznę. Jeszcze muszę kilka rzeczy zrobić tkj. filtrator z oplotu i kranik ( którego zapomnieli włożyć do paczki, ale mają dosłać :smilies: ) zamontować w fermentatorze. Także pewnie ten weekend ewentualnie następny. Na pierwsze piwo wybrałem Pale Ale.

 

Myślę taki zasyp:

 

4kg - Pale Ale 5,5-7,5 EBC Weyermann

300 g - Carahell ® 20-30 EBC Weyermann

 

Drożdże:

Safale - US-05

 

I teraz sprawa chmielu, nie chce zbyt mocno goryczkowego piwa, mi ogólnie pewnie by smakowało, ale chce żeby też żonie smakowało ;) ( bo jak nie to będzie mi łeb suszyć o moje nowe hobby ;) ) Nie wiem jak to opisać ale żeby było coś o goryczce Żubra. Czy takie ilości i czas chmielenie będzie OK?

 

Marynka 25 g - 60 min

Lubelski 30 g - 10 min

nie podales ile chmiele maja alfa kwasow, zakladajac ze z browamatora - 8.5% a.k i lubelski 3.6% a.k, wychodzi w programie beersmith (na 20 litrow piwka) 32.4 IBU, nie chce byc prorokiem, ale moze byc dla zony za gorzkie. Celowalbym w 20-25 IBU.

 

Lubelski zostaw, a Marynke jak zmniejszysz do 15g bedziesz mial 21.5 IBU, powinno byc ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites
EDIT: W recepturach Pale Ale zalecają zacieranie infuzyjne w 67-68°C. Powiedzcie mi , oczywiście jeśli wiecie, jaka będzie różnica w piwie jak zastosuję, 62* - przerwa scukrzająca (maltozowa) - 30 min i 72* - przerwa scukrzająca (dekstrynująca) - 30 min ?

jak zrobisz w 62°C 30 min i 72°C 30 min, to strzelam ze bedzie bardziej wytrawne, mniej tresciwe niz tylko 67-68. Strzelam ze przez 30 min cala skrobia sie scukrzy w 62°C i 72°C tylko piane poprawi

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 Czy jest to Twoja dziewicza warka?

2 Filtrator z wężyka jest na wiki i nie zapomnij o drucie bo ułatwia życie.

3 Na początek polecam do wyliczania IBU (goryczki) i całej receptury darmowy program Brewtarget . Z czasem dojdziesz do wprawy.

4 Pale Ale jest dobrze rozluźniony, więc zacieraj jak w przepisie.

EDIT

Chyba się spóźniłem. Tak jak pisze sebpa zmniejsz marynkę, program Ci podpowie do ilu g.

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 Czy jest to Twoja dziewicza warka?

2 Filtrator z wężyka jest na wiki i nie zapomnij o drucie bo ułatwia życie.

3 Na początek polecam do wyliczania IBU (goryczki) i całej receptury darmowy program Brewtarget . Z czasem dojdziesz do wprawy.

4 Pale Ale jest dobrze rozluźniony, więc zacieraj jak w przepisie.

1. Tak, studiuje forum od jakiegoś miesiąca, no i myślę, że jakoś dam radę :smilies:

2. Opis już jakiś czas temu czytałem i taki zrobię ;)

3. Od kilku dni działam w tym programie i coś tam powoli mi w nim wychodzi ale jeszcze nie do końca. Co do IBU to jeszcze nie mam rzadnej miary ile IBU to jaka goryczka. Może

wy mi powiedzcie na ile IBU oceniacie Żubra?

4. Aha OK ;)

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Wszystko zakupione w CP

Lubelski - zawartość alfa-kwasów: 3,9 %

Marynka - zawartość alfa-kwasów: 9,0%

to nawet mozesz dac 13-14g marynki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja również zaczynałem od EPA. Mimo wszystko dałbym 25g Marynki na 40 min i 25g Lubelskiego na 15 min. Wychodzi wtedy ok 32 IBU ale mieścisz się jeszcze niejako w stylu. Moja żona, która też odnosiła wszystko do Żubra, stwierdziła, że jest lepsze. Jak będzie zbyt nachmielone dla Twojej żony, to zawsze możesz powiedzieć, że "zobacz jak koncerny oszukują nawet na chmielu" :smilies: Dodam tylko, że ja swoje chmieliłem na ok 40 IBU i tylko siostra pijąca tyskie stwierdziła, że jest mocno goryczkowe

Przygotuj się jedynie na fakt, że piwo na US-05 bardzo długo się klaruje

Edited by polter

Share this post


Link to post
Share on other sites
A powiedzcie mi czy podczas chłodzenia brzeczki, nakrywacie pokrywką garnek czy chłodzicie przy zdjętej pokrywce?

Ja nie nakrywam. Zresztą chłodnica mi trochę wystaje z garnka i od czasu do czasu "mieszam" nią, żeby wspomóc proces chłodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak w sytuacji chłodzenia w wannie? Bo może mi się uda zrobić chłodnicę z rurki, a może nie, to na wszelki wypadek chciałbym też wiedzieć jak to jest z przykrywaniem gdy chłodzi się w wannie? Aaa i ile czasu w wannie chłodzi się brzeczka?

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Garnek koniecznie musi być przykryty w czasie chłodzenia, jeżeli się nie da całkowicie, to chociaż częściowo.

Coś przegapiłem? Dlaczego? Czy jest jakieś zagrożenie, po za oczywiście dostępem niepożądanych ciał? Zawsze studziłem w otwartym garnku bo tak szybciej stygnie, a przecież o czas w tym momencie chodzi najbardziej. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak , o jak najszybszy. Ale brzeczka podczas chłodzenia przechodzi przez zakresy temperatur idealne dla rozwoju bakterii. W wannie przykrywałem zawsze .W łazience jest spora wilgoć i mnóstwo miejsc jak ręczniki , bielizna gąbki itp. które są też idealnym miejscem do rozwoju bakterii. Przy chłodnicy częściowo zakrywam , ale chce zamontować specjalną pokrywę , w której wylot i wlot chłodnicy będzie wystawał przez pokrywkę. Przy chłodzeniu w wannie ( z pokrywą ) trwa to kilka godzin - 3 , 4 , 5 zależy od temperatury i objętości. Chłodnicą 20 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak , o jak najszybszy. Ale brzeczka podczas chłodzenia przechodzi przez zakresy temperatur idealne dla rozwoju bakterii. W wannie przykrywałem zawsze .W łazience jest spora wilgoć i mnóstwo miejsc jak ręczniki , bielizna gąbki itp. które są też idealnym miejscem do rozwoju bakterii. Przy chłodnicy częściowo zakrywam , ale chce zamontować specjalną pokrywę , w której wylot i wlot chłodnicy będzie wystawał przez pokrywkę. Przy chłodzeniu w wannie ( z pokrywą ) trwa to kilka godzin - 3 , 4 , 5 zależy od temperatury i objętości. Chłodnicą 20 minut.

22-23 litry w wannie do 25 stopni schłodzę w niecałą godzinę, niżej się nie da bo woda za ciepła. Te ostatnie 10 stopni to na balkon wystawiam. Tylko trzeba w w wannie wodę zabełtać, bo przy ściankach garnka robi się ciepła i z chłodzenia nici.

Edited by Keleris

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak ' date=' o jak najszybszy. Ale brzeczka podczas chłodzenia przechodzi przez zakresy temperatur idealne dla rozwoju bakterii. W wannie przykrywałem zawsze .W łazience jest spora wilgoć i mnóstwo miejsc jak ręczniki , bielizna gąbki itp. które są też idealnym miejscem do rozwoju bakterii. Przy chłodnicy częściowo zakrywam , ale chce zamontować specjalną pokrywę , w której wylot i wlot chłodnicy będzie wystawał przez pokrywkę. Przy chłodzeniu w wannie ( z pokrywą ) trwa to kilka godzin - 3 , 4 , 5 zależy od temperatury i objętości. Chłodnicą 20 minut.[/quote']

22-23 litry w wannie do 25 stopni schłodzę w niecałą godzinę, niżej się nie da bo woda za ciepła. Te ostatnie 10 stopni to na balkon wystawiam. Tylko trzeba w w wannie wodę zabełtać, bo przy ściankach garnka robi się ciepła i z chłodzenia nici.

A ile razy wodę wymieniasz i do jakiej wysokości garnka masz wlaną wodę?

Sorry za ewentualne błędy ale pisze z telefonu

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak ' date=' o jak najszybszy. Ale brzeczka podczas chłodzenia przechodzi przez zakresy temperatur idealne dla rozwoju bakterii. W wannie przykrywałem zawsze .W łazience jest spora wilgoć i mnóstwo miejsc jak ręczniki ' date=' bielizna gąbki itp. które są też idealnym miejscem do rozwoju bakterii. Przy chłodnicy częściowo zakrywam , ale chce zamontować specjalną pokrywę , w której wylot i wlot chłodnicy będzie wystawał przez pokrywkę. Przy chłodzeniu w wannie ( z pokrywą ) trwa to kilka godzin - 3 , 4 , 5 zależy od temperatury i objętości. Chłodnicą 20 minut.[/quote'']

22-23 litry w wannie do 25 stopni schłodzę w niecałą godzinę, niżej się nie da bo woda za ciepła. Te ostatnie 10 stopni to na balkon wystawiam. Tylko trzeba w w wannie wodę zabełtać, bo przy ściankach garnka robi się ciepła i z chłodzenia nici.

A ile razy wodę wymieniasz i do jakiej wysokości garnka masz wlaną wodę?

Sorry za ewentualne błędy ale pisze z telefonu

Mi też chłodzenie w wannie zajmuje do 1h. Wody nie zmieniam, nalewam do wysokości zawartości garnka i co jakiś czas mieszam wodę. Do tej pory chłodziłem w odkrytym garnku (4 warki, doświadczenie niewielkie więc tym się nie sugeruj).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wodę wymieniam raz, i wlewam jej mniej więcej na tą wysokość na jakiej jest lustro brzeczki. Inaczej garnek wypiera w górę. Na pewno chłodnica jest lepsza, ale z braku laku :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jeszcze chciałbym powtórzyć pytanie. Jako, że nie mam żadnej miary co do goryczki piwa powiedzcie mi na ile IBU oceniacie Żubra? :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
A jeszcze chciałbym powtórzyć pytanie. Jako, że nie mam żadnej miary co do goryczki piwa powiedzcie mi na ile IBU oceniacie Żubra? :)

A kto Ci się przyzna że to pije.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak , o jak najszybszy. Ale brzeczka podczas chłodzenia przechodzi przez zakresy temperatur idealne dla rozwoju bakterii. W wannie przykrywałem zawsze .W łazience jest spora wilgoć i mnóstwo miejsc jak ręczniki , bielizna gąbki itp. które są też idealnym miejscem do rozwoju bakterii..

"Wraz z cząsteczkami wody spłukującej muszlę w powietrze unosi się tzw. flora kałowa. W toalecie możemy znaleźć bardzo groźne bakterie: almonella, shigela, Escherichia coli, Campylobacter coli, Bacillus cereus - przyczyniają się one do rozwoju takich chorób jak salmonelloza, czerwonka, zatrucie pokarmowe (jego objawy to nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka)... Do tych zaburzeń żołądkowo-jelitowych, dochodzą objawy ogólne jak: osłabienie, bóle głowy, gorączka, zaburzenia w krążeniu krwi itp.

 

Flora bakteryjna osiada na wszystkich przedmiotach w promieniu dwóch metrów - ręcznikach, mydle, kosmetykach...Zjawisko to zwane jest ?bakteriozolem?. Po spłukaniu wody z otwartą klapą na szczoteczkach do zębów znajduje się dwa razy więcej bakterii niż przed tą czynnością. Drobnoustroje z toalety mogą przetrwać w łazience nawet do 4 tygodni, a w tym czasie oczywiście roznoszone są po pozostałych pomieszczeniach. Zamknięcie klapy sedesu chroni w pewnym stopniu przed rozpyleniem wody, lecz bakterie wydostają się także po prostu przez szczelinę pomiędzy deską a muszlą."

Tyle na temat chłodzenia bez przykrycia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tak ' date=' o jak najszybszy. Ale brzeczka podczas chłodzenia przechodzi przez zakresy temperatur idealne dla rozwoju bakterii. W wannie przykrywałem zawsze .W łazience jest spora wilgoć i mnóstwo miejsc jak ręczniki , bielizna gąbki itp. które są też idealnym miejscem do rozwoju bakterii..[/quote']

"Wraz z cząsteczkami wody spłukującej muszlę w powietrze unosi się tzw. flora kałowa. W toalecie możemy znaleźć bardzo groźne bakterie: almonella, shigela, Escherichia coli, Campylobacter coli, Bacillus cereus - przyczyniają się one do rozwoju takich chorób jak salmonelloza, czerwonka, zatrucie pokarmowe (jego objawy to nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka)... Do tych zaburzeń żołądkowo-jelitowych, dochodzą objawy ogólne jak: osłabienie, bóle głowy, gorączka, zaburzenia w krążeniu krwi itp.

 

Flora bakteryjna osiada na wszystkich przedmiotach w promieniu dwóch metrów - ręcznikach, mydle, kosmetykach...Zjawisko to zwane jest ?bakteriozolem?. Po spłukaniu wody z otwartą klapą na szczoteczkach do zębów znajduje się dwa razy więcej bakterii niż przed tą czynnością. Drobnoustroje z toalety mogą przetrwać w łazience nawet do 4 tygodni, a w tym czasie oczywiście roznoszone są po pozostałych pomieszczeniach. Zamknięcie klapy sedesu chroni w pewnym stopniu przed rozpyleniem wody, lecz bakterie wydostają się także po prostu przez szczelinę pomiędzy deską a muszlą."

Tyle na temat chłodzenia bez przykrycia :)

Ja w łazience ubikacji nie mam, a do umywalki i wanny się nie załatwiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

 

"Wraz z cząsteczkami wody spłukującej muszlę w powietrze unosi się tzw. flora kałowa. W toalecie możemy znaleźć bardzo groźne bakterie: almonella, shigela, Escherichia coli, Campylobacter coli, Bacillus cereus - przyczyniają się one do rozwoju takich chorób jak salmonelloza, czerwonka, zatrucie pokarmowe (jego objawy to nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka)... "

 

Tyle na temat chłodzenia bez przykrycia :smilies:

To jeszcze sprawdź ile z nich może przeżyć w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć.

 

"Wraz z cząsteczkami wody spłukującej muszlę w powietrze unosi się tzw. flora kałowa. W toalecie możemy znaleźć bardzo groźne bakterie: almonella, shigela, Escherichia coli, Campylobacter coli, Bacillus cereus - przyczyniają się one do rozwoju takich chorób jak salmonelloza, czerwonka, zatrucie pokarmowe (jego objawy to nudności, wymioty, bóle brzucha, biegunka)... "

 

Tyle na temat chłodzenia bez przykrycia :smilies:

To jeszcze sprawdź ile z nich może przeżyć w piwie.

Może tez sprawdzić ile ma tego na szczoteczce do zębów - pewnie będzie więcej. Tylko co to zmieni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.