Jump to content
pendzacy_jelen

Pierwsze warzenie Pilsnera z brewkita

Recommended Posts

Zakupiłem brewkity coopersa, chce wrzucić dwa do jednego balona. Moje wcześniejsze doświadczenia to wszelkie destylacje różnych rzeczy, nastawianie cukrówek oraz wino jabłkowe, piwa jeszcze nie warzyłem.

 

Pierwsze pytanie jakie mi się nasuwa to fakt że w instrukcji brewkita temp. fermentacji to 21-27°C jednak pilsner to piwo dolnej fermancji czyli zimnej i teraz nie wiem, chyba będę musiał robić zgodnie z instrukcją bo drożdże są pewnie górnej fermentacji.

 

Nie jest nic wspomniane o fermentacji cichej, tylko od razu po fermentacji burzliwej siup do butelek. Czy robić zgodnie z instrukcją, czy lepiej odstawić na cichą też ?

 

Jak odmierzyć cukier do butelek nie mam miarki, zaopatrzyć się w wagę czy zwykła łyżeczka do herbaty będzie ok ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie drożdże dostałeś?. Od jakiegoś czasu cichej już nie robię, jak fermentacja się zakończy, przenoszę brzeczkę do zimnego pomieszczenia i czekam aż się ładnie sklaruje. Odważam cukier na wadze, rozpuszczam go w wodzie i wlewam do fermentora z kranikiem, następnie przelewam za pomocą wężyka brzeczkę z burzliwej do fermentora z kranikiem i rozlewam do butelek. Można też bezpośrednio za pomocą strzykawki wstrzykiwać rozpuszczony cukier do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

Wypadałoby najpierw na początek w paru słowach się przedstawić i przywitać....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież się przedstawiłem że pędzę mocniejsze trunki (póki co) :lol:

 

Przed:

 

11%252520-%2525201.jpg

 

W trakcie:

 

11%252520-%2525201.jpg

 

11%252520-%2525202.jpg

 

Po:

 

11%252520-%2525201.jpg

 

A jakie drożdże dostałeś?

Nie jest na nich nic napisane oprócz "thomas coopers, yeast 7g" i daty : "19911 P" - 199 dzień 2011

 

Można też bezpośrednio za pomocą strzykawki wstrzykiwać rozpuszczony cukier do butelek.

Ile tego cukru należałoby odmierzyć ? Mam balon 54L i keg 50L niestety żadnego pojemnika z kranikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pisze na saszetce z drożdżami "P" to to są drożdże dolnej fermentacji.

Ale: jest ich 6 gramów i nie wiadomo w jakiej są kondycji - czyli nie jest na 100% zagwarantowane że bez problemu przefermentują brzeczkę w temp. ok 10-11°C

W każdym razie trzeba drożdże przed zadaniem z pewnością uwodnić.

Pisałem o drożdżach Coopersa TU.

(ludzie na homebrewtalk pisali, że drożdże normalnie działają w 11-13°C - o czym w powyżej podlinkowanym poście).

Cicha fermentacja jest wskazana. Ja tak robiłem.

O Pilsenerze Coopersa pisałem TU.

Edited by coelian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki za odpowiedzi :smilies: które zrodziły dodatkowe pytania ;)

 

Który z ekstaktów będzie najlepszy do tej warki ? I w jakiej ilości zastępuje 1kg cukru (1:1 wydaje mi się dość dużo).

 

Nie mam w piwnicy warunków żeby uzyskać niższą temperaturę, czy przenoszenie piwa w trakcie fermentacji nie szkodzi mu ? (chodzi o wystawienie na balkon i ew. przyniesienie do domu).

Edited by pendzacy_jelen

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże nie lubią dużych wahań temp., proponuje kupić gruby styropian i klej. Skleić pudełko o wym. dopasowanych do fermentora, zamrozić kilka butelek PET i używać ich do obniżenia temp. w środku fermentora. Jak masz starą lodówkę to możesz ja przystosować do warzenia piw dolnej fermentacji.

 

edit

nie warzyłem piwa z ekstraktów, więc w tej kwestii zbytnio nie pomogę :smilies:, ale z tego co wiem to dobre ekstrakty produkuje WES http://sklep.wes.pl/?d=katalog.

Edited by mateos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pendzacy Jeleniu widze ze kolumienka destylacyjna nielicha w kiblu stoi.... Jaki maxymalnie "voltaż" jestes w stanie uzyskać na tym sprzęcie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kup ekstrakt JASNY. Może być 500g + 500 g glukozy - taniej a dobrze lub 1000g ekstraktu (ale ja bym wtedy dodał jeszcze ze 100g glukozy Delecty tak dla poprawienia ekstraktywności).

Jak drożdże uwodnisz i zadasz do brzeczki o temp. ok 18°C i fermentor będzie stał w pomieszczeniu o mniej więcej takiej temperaturze to będzie ok.

Uważaj by brzeczka (po uzupełnieniu fermentora wodą) miała taka temperaturę. Po wlaniu wrzątku i np wypłukaniu puszki wodą z czajnika nawet jak dolejesz zimnej z kranu możesz wyjść na np. 27°C i wtedy problem. Miej w lodówce 1,5 litra wody mineralnej niegazowanej (nawet przed warzeniem daj z lodówki na godzinę do zamrażalnika) możesz wtedy tą wodą "zbić" temperaturę brzeczki jak będzie stale zbyt wysoka pomimo dolewania zimnej wody.

Dolać wrzątku zawsze można.... więc nie problem podwyższyć temp. brzeczki. Ale obniżyć to problem ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

Od soboty fermentuje pilsner Coopers na drożdżach saflager W 34/70. temperatura otoczenia 10 °C . 20 litrów brzeczki o gęstości 10,5°Blg .

Tutaj moje pytanie: do ilu °Blg może odfermentować piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

do 1-2 °Blg

Edited by Lukas

Share this post


Link to post
Share on other sites

do 1-2°Blg może nie zejść. Będę jutro w fermentowni i sprawdzę w zapiskach do ilu schodziły dolniaki Coopersa.

W każdym razie 2 tyg burzliwej i 2 tyg cichej powinny załatwić sprawę fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzałem.

Na zapiskach mam niestety głównie temperatury.

°Blg końcowe mam tylko dla jednego piwa i nie jestem pewien dokładności odczytu.

Było około 2,5 / 3 °Blg .

jak pisałem wcześniej 2 tyg burzliwej i 2 tyg cichej załatwią sprawę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warzyłem Pilsnera Muntonsa z wyjściowym BLG 10 - w piątym dniu stanęło na 3 i tak zostało ... pominąłem cichą (aczkolwiek trochę żałuję) i piwko doklarowało się w butelkach.

 

... natomiast w smaku ... poezja ... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W piątek, 30 grudnia będzie 3 tygodnie, jak piwo siedzi w fermentorze i zlewam do butelek.

Będzie to również test kapslownicy stołowej własnej konstrukcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.