Skocz do zawartości

część z puszki, część ze słodu.


H.M.

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawa wygląda tak:

 

Znalazłem w domu jeszcze dwie puszki Coopersa - European Lager i Heritage Lager.

Jako, że Lagery póki co po mnie nie chodzą, kolejne w planach jest Brown Ale, ale czekam na gęstwe z Nottinghamów - wpadłem na taki pomysł...

Zatrę 5 kg słodu pszenicznego i ew. do kilograma pilzneńskiego i nastawię dwa wiadra, z których każde będzie wyglądało tak:

- Coopers Lager - 1,7 kg

- słod pszeniczny - 2,5 kg

- słód pilzneński - 0,5 kg

oczekiwane Blg około 12°Blg - 2x po 20-25L

- drożdże górnej fermentacji, jakieś raczej neutralne - np. S-33

 

Oczekuję jasnego, lekkiego, ożywczego piwa - do picia po kilku tygodniach.

 

Myślicie, że to zagra?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz tak zrobić' date=' ale przy zasypie 80% pszenicznego masz marne szansa na przefiltrowanie ...[/quote']

A może nie?

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Grodziskie,_Jan_Sza%C5%82a

Jak znam życie aby to przefiltrować dodawana była łuska gryczana ryżowa lub coś innego. A w tym konkretnym przypadku wątpię aby autor wątku miał zamiar aż tak się napinać, więc chyba łatwiej i taniej zrobić zasyp 50/50

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie... chmielił już nie będę :lol:

 

Brzeczkę planuję pogotować około 45 minut. Zawartość puchy dodam pod koniec.

 

Nie mam niestety drożdży typowych dla Koelsha. Pod ręką mam tylko suche S-33 i S-o4.

 

edit:

Oczywiście, że nie mam specjalnie chęci się napinać....

Chcę wykorzystać puszki, zrobić jakieś smaczne piwo, no i zaliczyć jakiś esperyment przy okazji... a pszeniczny mi leży 5kg, nie mam ochoty na typowe pszeniczniaki.

Edytowane przez H.M.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.