Jump to content
Sign in to follow this  
H.M.

część z puszki, część ze słodu.

Recommended Posts

Sprawa wygląda tak:

 

Znalazłem w domu jeszcze dwie puszki Coopersa - European Lager i Heritage Lager.

Jako, że Lagery póki co po mnie nie chodzą, kolejne w planach jest Brown Ale, ale czekam na gęstwe z Nottinghamów - wpadłem na taki pomysł...

Zatrę 5 kg słodu pszenicznego i ew. do kilograma pilzneńskiego i nastawię dwa wiadra, z których każde będzie wyglądało tak:

- Coopers Lager - 1,7 kg

- słod pszeniczny - 2,5 kg

- słód pilzneński - 0,5 kg

oczekiwane Blg około 12°Blg - 2x po 20-25L

- drożdże górnej fermentacji, jakieś raczej neutralne - np. S-33

 

Oczekuję jasnego, lekkiego, ożywczego piwa - do picia po kilku tygodniach.

 

Myślicie, że to zagra?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zasyp 50% pszenicznego - 50% pilzneńskiego przejdzie?

 

Zastanawiam się jeszcze nad drożdżami - W miarę neutralne, czy jakieś Koelshowe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

50/50 da radę się przefiltrować. Drożdże... powiem tak koelshowe przypadły mi do gustu. Jeżeli masz takowe to śmiało używaj. Szału pewnie nie będzie ale piwo na pewno z tego wyjdzie :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Możesz tak zrobić' date=' ale przy zasypie 80% pszenicznego masz marne szansa na przefiltrowanie ...[/quote']

A może nie?

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Grodziskie,_Jan_Sza%C5%82a

Jak znam życie aby to przefiltrować dodawana była łuska gryczana ryżowa lub coś innego. A w tym konkretnym przypadku wątpię aby autor wątku miał zamiar aż tak się napinać, więc chyba łatwiej i taniej zrobić zasyp 50/50

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie... chmielił już nie będę :lol:

 

Brzeczkę planuję pogotować około 45 minut. Zawartość puchy dodam pod koniec.

 

Nie mam niestety drożdży typowych dla Koelsha. Pod ręką mam tylko suche S-33 i S-o4.

 

edit:

Oczywiście, że nie mam specjalnie chęci się napinać....

Chcę wykorzystać puszki, zrobić jakieś smaczne piwo, no i zaliczyć jakiś esperyment przy okazji... a pszeniczny mi leży 5kg, nie mam ochoty na typowe pszeniczniaki.

Edited by H.M.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.