suenio 0 Posted December 5, 2011 Witam, tak jak w temacie. Tydzień burzliwej + przelanie i 2 tygodnie na cichej. Dzisiaj otwieram fermentator, a tam biały nalot, taka jakby mgiełka z pleśni, kożuch na stygnącym mleku. Półprzezroczyste ale jednak mgiełka. Mam zakażenie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted December 5, 2011 masz zakażenie, ale spróbuj piwa, może jest pijalne. Jeśli tak szybko rozlej z dodatkowymi drożdżami i unikaj napowietrzania brzeczki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
suenio 0 Posted December 5, 2011 Nie rozumiem o co chodzi z dodatkowymi drożdżami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wiktor 257 1 Items Posted December 5, 2011 że przed butelkowaniem dodać trochę świeżych drożdży żeby szybciej tlen zużyły w butelkach i szybciej nagazowały. Quote Share this post Link to post Share on other sites
krys123 0 Posted December 5, 2011 Witam, tak jak w temacie. Tydzień burzliwej + przelanie i 2 tygodnie na cichej. Dzisiaj otwieram fermentator, a tam biały nalot, taka jakby mgiełka z pleśni, kożuch na stygnącym mleku. Półprzezroczyste ale jednak mgiełka. Mam zakażenie? Czy to nie jest tlenowiec?! Quote Share this post Link to post Share on other sites
vettis 123 1 Items Posted December 5, 2011 Po opisie można stwierdzić, że tlenowiec. Więc jak rozleje do butelek i odetnie dopływ tlenu, powinno być wtedy pijalne. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pawel1024 2 1 Items Posted December 5, 2011 możesz też postarać się nalać taką ilość piwa jaka jest w "komercyjnych" to chyba górna granica wytrzymałości bez granatów, nalejesz mniej -> więcej powietrza -> więcej tlenu Quote Share this post Link to post Share on other sites
wena 170 Posted December 5, 2011 Zabutelkuj jak piszą koledzy i w miarę szybko wypij. Quote Share this post Link to post Share on other sites
suenio 0 Posted December 5, 2011 Dziękuję wszystkim za szybką pomoc. Poczytałem o tym tlenowcu trochę na forum i się uspokoiłem. Na burzliwej mam jeszcze 2 warki więc obawy pozostają. Zlałem kranikiem z pod osadu - zalewając ok 1 cm od max. Zobaczymy co będzie. Piwko wyszło smaczne choć mocno goryczkowe, nic kwaśnego nie wyczułem. Pozdrawiam. Napiszę jak wyszło Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 725 1 Items Posted December 5, 2011 Dziękuję wszystkim za szybką pomoc. Poczytałem o tym tlenowcu trochę na forum i się uspokoiłem. Na burzliwej mam jeszcze 2 warki więc obawy pozostają. Zlałem kranikiem z pod osadu - zalewając ok 1 cm od max. Zobaczymy co będzie. Piwko wyszło smaczne choć mocno goryczkowe, nic kwaśnego nie wyczułem. Pozdrawiam. Napiszę jak wyszło Goryczka może też być efektem zakażenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Merv 4 Posted December 5, 2011 Spróbuj tego piwa za jakiś czas - jeśli gorycz się nie zwiększy a piwo nie będzie gazowane jak szampan, to prawdopodobnie nic złego się nie stało. Ale i tak wysterylizuj i wymyj porządnie sprzęt. Quote Share this post Link to post Share on other sites
suenio 0 Posted December 6, 2011 (edited) Przypomniało mi się tak po wszystkim już. W zeszłym roku przy jednym pilsie miałem takie objawy, jednak na dużo mniejszą skalę - tzn nalot był minimalny. Piwo wypite po ok pół roku - potwornie goryczkowe było, ale jakoś dało radę Ostatnie wypiłem 2 dni temu i było bardzo dobre, goryczka się ustabilizowała, na końcu zamiast goryczki fajny "posmak". To butelkowane wczoraj zostawiam w cieple na 4-5 dni coby się szybciej nagazowało, drożdży extra nie dodawałem - szkoda mi było kolejnej saszetki otwierać. Pozdrawiam P.s. Co do szampana - dałem 130g glukozy na ok 25l, lubię nagazowane. Edited December 6, 2011 by suenio Quote Share this post Link to post Share on other sites
paweln0101 0 Posted February 6, 2014 (edited) trochę odgrzeje temat. w planach jutro lub po jutrze jest butelkowanie piwka. zaglądając dzisiaj zauważyłem biały nalot. bąbelki/pianka jakby od wstrząsania. fermentator oczywiście był nie ruszany, stał cały czas w 1 miejscu. http://speedy.sh/T9gYR/piwoz.jpg jak myślicie, infekcja czy norma? Edited February 6, 2014 by paweln0101 Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 6, 2014 jak byś to zamieścił na forum to może bym Ci odpowiedział, a tak nie chce mi się pobierać Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1197 1 Items Posted February 6, 2014 Nie trzeba pobierać Ale zdjęcia następnym razem na forum załącz... Co do twojego problemu wszystko jest w porządku to pozostałości po pianie drożdżowej, możesz spokojnie zlewać jak już odfermentowało. Bąble o których mówisz to CO2 uwalniający się z piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 6, 2014 (edited) a jak to zrobić, żeby nie pobierać? już znalazłem Edited February 6, 2014 by leszcz007 Quote Share this post Link to post Share on other sites