Jump to content
suenio

Biały nalot po cichej - wylewać, czy rozlewać?

Recommended Posts

Witam, tak jak w temacie. Tydzień burzliwej + przelanie i 2 tygodnie na cichej. Dzisiaj otwieram fermentator, a tam biały nalot, taka jakby mgiełka z pleśni, kożuch na stygnącym mleku. Półprzezroczyste ale jednak mgiełka.

 

Mam zakażenie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

masz zakażenie, ale spróbuj piwa, może jest pijalne. Jeśli tak szybko rozlej z dodatkowymi drożdżami i unikaj napowietrzania brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam, tak jak w temacie. Tydzień burzliwej + przelanie i 2 tygodnie na cichej. Dzisiaj otwieram fermentator, a tam biały nalot, taka jakby mgiełka z pleśni, kożuch na stygnącym mleku. Półprzezroczyste ale jednak mgiełka.

 

Mam zakażenie?

Czy to nie jest tlenowiec?!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po opisie można stwierdzić, że tlenowiec. Więc jak rozleje do butelek i odetnie dopływ tlenu, powinno być wtedy pijalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

możesz też postarać się nalać taką ilość piwa jaka jest w "komercyjnych" to chyba górna granica wytrzymałości bez granatów, nalejesz mniej -> więcej powietrza -> więcej tlenu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję wszystkim za szybką pomoc.

 

Poczytałem o tym tlenowcu trochę na forum i się uspokoiłem. Na burzliwej mam jeszcze 2 warki więc obawy pozostają.

Zlałem kranikiem z pod osadu - zalewając ok 1 cm od max. Zobaczymy co będzie. Piwko wyszło smaczne choć mocno goryczkowe, nic kwaśnego nie wyczułem.

 

Pozdrawiam.

 

Napiszę jak wyszło

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dziękuję wszystkim za szybką pomoc.

 

Poczytałem o tym tlenowcu trochę na forum i się uspokoiłem. Na burzliwej mam jeszcze 2 warki więc obawy pozostają.

Zlałem kranikiem z pod osadu - zalewając ok 1 cm od max. Zobaczymy co będzie. Piwko wyszło smaczne choć mocno goryczkowe, nic kwaśnego nie wyczułem.

 

Pozdrawiam.

 

Napiszę jak wyszło

Goryczka może też być efektem zakażenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj tego piwa za jakiś czas - jeśli gorycz się nie zwiększy a piwo nie będzie gazowane jak szampan, to prawdopodobnie nic złego się nie stało. Ale i tak wysterylizuj i wymyj porządnie sprzęt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przypomniało mi się tak po wszystkim już. W zeszłym roku przy jednym pilsie miałem takie objawy, jednak na dużo mniejszą skalę - tzn nalot był minimalny. Piwo wypite po ok pół roku - potwornie goryczkowe było, ale jakoś dało radę:( Ostatnie wypiłem 2 dni temu i było bardzo dobre, goryczka się ustabilizowała, na końcu zamiast goryczki fajny "posmak".

 

To butelkowane wczoraj zostawiam w cieple na 4-5 dni coby się szybciej nagazowało, drożdży extra nie dodawałem - szkoda mi było kolejnej saszetki otwierać.

 

Pozdrawiam

 

P.s. Co do szampana - dałem 130g glukozy na ok 25l, lubię nagazowane.

Edited by suenio

Share this post


Link to post
Share on other sites

trochę odgrzeje temat.

 

w planach jutro lub po jutrze jest butelkowanie piwka. zaglądając dzisiaj zauważyłem biały nalot. bąbelki/pianka jakby od wstrząsania. fermentator oczywiście był nie ruszany, stał cały czas w 1 miejscu.

http://speedy.sh/T9gYR/piwoz.jpg

jak myślicie, infekcja czy norma?

Edited by paweln0101

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie trzeba pobierać :) Ale zdjęcia następnym razem na forum załącz... Co do twojego problemu wszystko jest w porządku to pozostałości po pianie drożdżowej, możesz spokojnie zlewać jak już odfermentowało. Bąble o których mówisz to CO2 uwalniający się z piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.