Jump to content

Jaki gar...


raffe
 Share

Recommended Posts

Od dluzszego czasu zastanawiam sie nad garem nad ktorym mam spedzic "kawal" zycia.

Jak myslicie czy jednk aluminiowy z pokrywka,czy nierdzewnyz pokrywka -czytam w ksiazce z lat 70 ze aluminowy,ale nie wiem dzisiaj minelo juz prawie 40 lat wiec jak myslicie ?????

Link to comment
Share on other sites

Gdybym to ja kupował, to z nierdzewki.

 

Co do aluminium można wyczytać co następuje (z FAQ na stronie browamator.pl)

 

Czy duży aluminiowy kocioł (jakie się kiedyś używało do gotowania bielizny) może być stosowany do zacierania i warzenia? Czy aluminium nie zaszkodzi smak owi piwa? Czy trzeba go jakoś specjalnie przygotować? Czy potrzebna jest przykrywk a?

Odpowiedź

Aluminium (polska nazwa GLIN) pod względem przewodnictwa cieplnego jest dużo lepszym materiałem niż stal (zwłaszcza nierdzewna) ! Nadaje się na kocioł warzelny / zacierny. Kilka lat temu podejrzewano aluminium o indukowanie choroby Alzheimera ale dalsze badania tych podejrzeń nie potwierdziły więc można je stosować bez obaw. Jedyna poważna wada aluminium to brak odpornosci na alkaliczne/zasadowe srodki myjące. Garnka nie należy zatem szorować proszkami, bo aktywnosć czyszcąca tychże oparta jest zwykle na węglanach. Odpornosć mechaniczna wyrobów z glinu jest względnie niewielka ale to nie ma znaczenia w piwowarstwie domowym (małe naczynia). Owszem, przykrywka jest niezbędna. Gotowanie prowadzimy zwykle w kotle w 3/4 przykrytym, a zacier podczas tzw. postojów (przerw) też powinien być przykryty

 

 

Czy w naczyniach wykonanych z miedzi lub aluminium (stare beczki do piwa) można przeprowadzać proces fermentacji???

Odpowiedź

 

W aluminium zdecydowanie można ( w niektórych browarch stosowano kadzie fermentacyjne właśnie z Al). Są one jednak trudne do utrzymywania w czystosci, bo aluminium reaguje z alkalicznymi srodkami czyszczącymi) Z miedzią (Cu) trzeba być ostrożniejszym, bo podwyzszone stężenie jonów miedzi w brzeczce działa toksycznie na drożdże.

Link to comment
Share on other sites

Nie dalej jak 4 dni temu zakupiłem gar do warzenia.

Stal kwasoodporna, bardzo mocne,dobre wykonanie,solidny, 50 l.,przeznczony do wszelkiego rodzaju źródeł ciepła,nawet do indukcji,producent Kapp,miejsce zakupu Makro (przepraszam za kryptoreklamę,ale nie wiem jak inaczen to ująć :D )

Powiem tak,warzyłem koźlaka na ceramicznej płycie :) i musze powiedzieć,że nawet pomimo tego , doskonale przewodził ciepło, doskonale trzymał temperaturę, utrzymanie czystości o niebo lepsze niż przy emaliowanym, no i nie trzeba się martwic o odbicie emalii od wewnątrz.

Konkludując-same plusy,ale (no tak,zawsze musi byc jakieś "ale" ) problemem jest cena 500 zł z pokrywką...

Zdaję sobie sprawę,że cena może powalać,ale myślę,że jest to inwestycja na lata.

Jutro postaram się zamieścić zdjęcia.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.