Jump to content
Sign in to follow this  
sebpa

Browar Kryza - #13 Weizen

Recommended Posts

moja pierwsza ocena po otrzymaniu certyfikatu, trzeba zatem zmienić formę i robić zgodnie z formularzem pspd ;)

to jest to piwo

 

Aromat 7/12

drożdże na wysokim poziomie, goździki na średnio wysokim, banany na dużo niższym, zdominowane przez drożdże i goździki.

Wyczuwalny lekki octan etylu (rozpuszczalnik), a także alkoholowy aromat. Retronosowo delikatnie waniliowe.

 

Barwa 2/3

słomkowe, lekko brudne, nieklarowne

 

Piana 4/6

 

biała, obfita, złożona z drobnych pęcherzyków, jak dla mnie zbyt mało kremowa, aczkolwiek powierzchnia jej nie jest równa, opada praktycznie do zera, pozostawia drobny, niepełny kożuch na powierzchni.

 

Smak 6/17

kwaśne, brakuje słodyczy pochodzącej od słodu pilzneńskiego, cytrusowe, cierpkie. Banany na niskim poziomie, szybko zanikają na rzecz goryczki. Finisz wytrawny, przyprawowy.

 

goryczka 3/6

goryczka umiarkowana, zbyt intensywna jak na styl, szorstka, pozostąjaca

 

odczucie w ustach 4/6

smukłe, nagazowanie duże, pozostawia po sobie uczucie szorstkości

 

Ogolne wrazenie

przyprawowo-drożdżowe, brak odpowiedniego balansu między fenolami i estrami. Banany praktycznie niewyczuwalne, prawdopodobnie przez wysoką kwasowość i przyprawowy charakter. Brakuje delikatnej słodyczy, dla zbalansowania kwasowości i podkreślenia bananowego charakteru. Jeśli miałbym coś doradzić to przyjrzeć się należy zacieraniu. Widziałem ze stosowałeś dekokcję z małymi problemami (maly i rzadki dekokt) co mogło sprawić, że cała skrobia została przerobiona na cukier jeszcze przed dodaniem dekoktu, a dekokt jako że był zbyt ubogi nie wplynął na poprawienie pełności piwa. Jesli nie masz warunków do porządnej dekokcji to polecam zacieranie infuzyjne.

Piwo łącznie uzyskało w mojej ocenie 26pkt czyli generalnie jest poprawne, ale tylko poprawne i jest nad czym pracować.

 

W każdym razie dzięki butelkę. ;) ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sebpa, dzięki! Myślę, że i tak obszedłeś się z tym trochę za łagodnie :smilies:, ale to są dla mnie ważne merytorycznie informacje.

 

A tak swoją droga to 50% zasypu pszenicznego to może jednak za mało? To był zestaw z bodajże piwodzieja. W następnym weizenie będzie trochę inaczej.

Na początku pijąc pierwsze butelki, bardzo mi się nie podobała ta kwaśność i zastanawiałem się nawet czy nie było infekcji. W końcu doszedłem do wniosku, że kwaśność nie jest aż taka wielka, ale brak balansu. 2 kolejne warki są na tej samej gęstwie, więc zobaczysz sam.

Z termometrem - tym z plastikowej oprawie w BA, też się chcę szybko rozstać, bo podaje zawyżone wartości o kilka stopni. To też może mieć przykry wpływ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.