Jump to content
Sign in to follow this  
Lukas

Bitter-piana i klarowność

Recommended Posts

Otworzyłem dzis buteleczkę bittera, 10 dni po zabutelkowaniu. Zestaw BA. Smak ok, dobrze nachmielony, tylko zaskakuje brak piany. Na początku nalewania jakas rachityczna, potem znika. Czy to normalne? Wiem, że to piwo ma być słabo nasycone, ale wolę Was zapytać. Piwo lekko mętne. Refermentowałem z dodatkiem 90g cukru. Czy ma jeszcze szanse sie wyklarować. Dałem irish moss na koniec chmielenia.

Edited by Lukas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na samym początku powinieneś trzymać w wyższych temperaturach, aby ładnie i sprawnie refermentacja przeszła, a później do niższych żeby piwko się wysyciło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do teraz stało w 18stu. Ale przeniosłem do 12stu. Może faktycznie jeszcze w18stu z tydzień, dwa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój bitter przy takiej samej ilości cukru do referm. dopiero mniej więcej po miesiącu ma piankę. Także spokojnie , daj mu czas. W butelkach już nic mu nie grozi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.