Jump to content
Sign in to follow this  
PiwoszNiepasteryzowany

Prośba o wsparcie

Recommended Posts

Witam i proszę o kilka rad.

 

Niedawno zaopatrzyłem się w dwa brew-kity BREWMAKER, Lager, 1,5 kg i BREWMAKER, Mild 1,5 kg, sztuk: 1 cena: 49 zł. Jako zamiennik cukru mam zamiar użyć BA Brew-kit PLUS. Przeczytałem, że jest to najlepszy wybór jeżeli chodzi o jakość do ceny.

W każdym razie mam zamiar puszkę przelać do 3 litrów gorącej wody a następnie uzupełnić w fermentorze do poj. 20l. (oczywiście nie mam zamiaru mieszać 2 puszek - każdą z osobna wykorzystam).

Następnie mam zamiar dosypać suchy ekstrakt słodowy (1kg), wymieszać i jak będzie miało wszystko 20°C dodać drożdży.

Odstawiam na ok 10dni aż spadnie do 3°Blg i butelkuję.

 

A teraz pytania:

1. czy przedstawiony wyzej pomysł na piwo z puszki jest dobry czy też wymaga poprawy?

2. kiedy należy mierzyć °Blg początkowe a kiedy końcowe?

3. czy do przygotowywanej brzeczki mam dodać 1kg zamiennika cukru czy może troszkę mniej?

4. czy podczas butelkowania dodaję jeszcze cukier lub jego zamiennik a jeżeli tak to ile na butelkę 0,5l.

 

z góry dziękuję za odpowiedzi. Zdaję sobie sprawę z banalności pytań ale wychodzę z założenia, że forum jest od tego aby pytania zadawać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Plan OK. Tylko nie zakładaj, że zalejesz 20l. Dolewaj wody aż uzyskasz gęstość jaką chcesz osiągnąć.

2. Blg początkowe mierzymy na początku ;) czyli zaraz przed zadaniem drożdży (gdy jest chłodna brzeczka), końcowe to takie które już nie spada czyli drożdże już nic nie zjadają.

3. Syp 1kg a nie wiem czy nie będzie trochę mało dlatego radzę dolewać wody powoli.

4. Tak dodajesz do butelek cukier/glukozę/jakikolwiek cukier fermentowalny przez drożdże. Ok 3-5g na butelkę w zależności od stylu piwa. Dokładniej możesz wyliczyć kalkulatorami.

http://www.piwo.org/download/refermv2.zip

http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?11847779#tag

Edited by grzechu_k

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuje. ;)

 

grzechu_k jeszcze jedno. Odnośnie odpowiedzi nr 1 czy chodziło Ci o to, ze dolewam wody aż osiągnę poziom np. 12°Blg ?

Edited by PiwoszNiepasteryzowany

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie jestem grzechu_k ale tak, z tym że nie zakładałbym w takim zestawie 12°Blg - ten kilogram Brew-kit PLUS to za mało, sam brewkit też należy do tych mniejszych - 1,5 kg. Bardziej celowałbym w 10°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W układzie 1,5 kg pucha i kg zamiennika cukru z BA, wyszła brzeczka 22 litrowa 9,5 °Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Swego czasu robiłem podobny zestaw, tylko puszka innej firmy i wyszło mi 18 litrów i 12°Blg - przy 20 litrach powinno wyjść 10,5 - 11°Blg .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Właśnie otrzymałem przesyłkę. Zgodnie z zamówieniem otrzymałem dwie puszki. Jedna to Lager a druga to Mild obie po 1,5kg. Mam pewne wątpliwości co do załączonych do puszek drożdży. Opakowania pozbawione jakichkolwiek etykiet z nazwą czy gramaturą. Te dołączone do lagera mają jedynie nadrukowane "LEB" a te w Mild "HTB". Co oznaczają te znaki?

 

Rozważam zamówienie innych drożdży, bo te nie wzbudziły mojego zaufania.

Dlatego też proszę o radę jakie drożdże będą najlepsze do tych piw. Chodzi mi o drożdże górnej fermentacji. Przy poprzednich warkach stosowałem górnej fermentacji "Brewferm TOP 10g".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ładuj się w dodatkowe koszty. Szalał bedziesz jak zaczniesz zacierać :beer: Te drozdże z zestawu daja radę. 3 puchy które upichciłem na poczatku swej kariery miały takie same saszetki, no name, a zadziałały bez problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.