Jump to content
Sign in to follow this  
MSB_XIII

Brak CO2 w Kolsch

Recommended Posts

Szanowni Koledzy Piwowarzy. Mam zagwostkę , Kolesza uwarzyłem , zabutelkowałem go jakos 4-5 tyg temu. Jest wlany w butelki po piwie Staropolskim ( zapięcie patentowe , butelki "pet" ) . Najpierw tydzien w cieplym by drożdże wzieły się za cukier , potem w ciut chłodniejsze. "Macając " butelki czuję, że nie ma gazu. Co mam zrobic ? Otworzyc i dosypac cukru ? Infekcji nie widac zadnej w butelkach , a cukier NA PEWNO był dodany , nawet jesli zapomnialem do jakiejs butelki dodac to nie mogłem zapomniec dodac do połowy warki ! bo reszta zabutelkowana w szkle - więc nie do sprawdzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma na co czekać, uwodnij drożdże suche lub jak masz użyj gęstwy i wstrzyknij trochę do każdej z butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cuche jakies mam... od Brew-kita Coopersa , gdy jeszcze "puszkowałem". Zatem nie dodawac cukru tylko drożdży ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Na przyszłość nie rozlewaj do petów po Staropolskim są nieszczelne i tu też może być przyczyna .Otwórz jedną butelkę na próbę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówisz i masz - otwieram szklaną po Grolszu - niestety 0 gazu, zatem cała warka nie ma gazu , jak domniemuje. Kolor - sołmkowy, bukiet ? za małe mam doswiadczenie ale opisałym jako winny. Moja Anka ( ona piwa nie pija więc ocena zapachu może byc bardziej obiektywna ) ocenia "jak jabol jabłkowy za 5złoty" - no to poraszka ... aż wstyd mi się przyznac. Smak - lekko kwaskowe , ale z nuta słodką - jabłkową faktycznie.

Edited by MSB_XIII

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc chyba zleje warke z butelek do balona , zadam drożdże piekarnicze , trochę cukru i bedzie też napój ... po przedestylowaniu ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób eksperyment: do jednej butelki dodaj nieco cukru, do drugiej nieco drożdzy, do trzeciej i to i to, zobacz po tygodniu co da najlepszy efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Smak - lekko kwaskowe , ale z nuta słodką - jabłkową faktycznie.

Ta nuta słodka to pewnie nie przerobiony cukier z refermentacji. Dodaj drożdży strzykawką, poczekaj aż się nagazuje i wtedy zdecydujesz czy robić calvadosa :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niczym nigdy nie klarowałem.

MSB_XIII a żelatyna ma jakiś negatywny wpływ na nagazowanie? bo właśnie planowałem do marcowego troszke "dosypać".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niczym nigdy nie klarowałem.

MSB_XIII a żelatyna ma jakiś negatywny wpływ na nagazowanie? bo właśnie planowałem do marcowego troszke "dosypać".

Wyszukiwarka nie działa?' date=' zerknij tu http://www.piwo.org/forum/t2681-Klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej.html[/quote']

działa ale gryzie :(.

 

Sorka - jakoś mnie to tak zaciekawiło że faktycznie walnąłem posta bez sprawdzenia... Dzięki :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.