Jump to content
Sign in to follow this  
seler

Skrócona burzliwa

Recommended Posts

Fermentuję dopplebocka według przepisu kol Weny z tym ze na drożdżach saflager w-34.

Według przepisu powinno fermentować 28dni na burzliwej w 9st i 14 na cichej w 5st.

 

Jakoś mi przyszło do głowy że s-34 szybko feremntują bo już nie było znaku fermentacji tzn piany a drożdży była cała masa w całej objętości tanku.

Wytargałem fermentator z lodówki i okazało się że odfermentowało dopiero do 12BLG (z 20).

Ponieważ obawiałem się zakażenia przelałem piwo do drugiego fermentatora starając się zaciągnąć możliwie dużo drożdży i wstawiłem ponownie do lodówy na 9st.

Czy jest nadzieja że po takim zabiegu dofermentuje do końca czy dokupić saszetkę drożdży i zadać?

 

Próbka z pomiaru pyyyszna :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma sensu dodawać nowych drożdży, bo i tak nie podejmą pracy. Po ilu dniach zmierzyłes Blg? Lagery powinny fermentować w tempie ok. 1Blg na dzień.

 

Najepiej pokołysz fermentorem i podnieś temperaturę o 1-2 stopnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma sensu dodawać nowych drożdży, bo i tak nie podejmą pracy. Po ilu dniach zmierzyłes Blg? Lagery powinny fermentować w tempie ok. 1Blg na dzień.

 

Najepiej pokołysz fermentorem i podnieś temperaturę o 1-2 stopnie.

 

Dokładnie, napowietrz brzeczke a znowu się zacznie. Mój Kozioł po tygodniu w temp 11 C przestał bulgotać. Po dodatkowym napowietrzeniu drożdże podjęły pracę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie, napowietrz brzeczke a znowu się zacznie. Mój Kozioł po tygodniu w temp 11 C przestał bulgotać. Po dodatkowym napowietrzeniu drożdże podjęły pracę.

Niespecjalnie polecane jest napowietrzanie zielonego piwa, nawet jeżeli nie jest w pełni odfermentowane. Co innego zamieszanie fermentorem (bez ingerencji w zawartość :P) w celu 'ruszenia' drożdży z dna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.