Jump to content
Sign in to follow this  
Blooode

Browar lotniczy odleciał

Recommended Posts

Pierwsza warka z zacierania za mną, już zabutelkowana, zebrane doświadczenie zaowocuje przy kolejnych warkach.

 

 

Wnioski:

Z braku możliwości zacierania( brak pozwolenia na proceder rodziców oraz babci) cofam się do "warzenia" puszek,

przy następnym śrutowaniu skorzystam ze śrutownika- maszynka do robienia bułki tartej średnio nadaje się do śrutowania słodu,

trzeba wprowadzić większą dyscyplinę przy utrzymaniu temperatury( liczę na pomoc doświadczonych piwowarów),

ważny zakup to kupno wskaźnika skrobi.

 

To chyba na tyle.

 

Warzenie rozpoczęło się 11 listopada o godz. 12.

 

Zasyp:

 

 

słód pilzneński 0,6kg

słód pszeniczny 1,4kg

 

Chmiele

Chmiel Lubelski 25g granulat

 

 

Drożdże

SAFBREW WB-06

 

Zacieranie

- 45°C - 15 min

- 55°C - 15 min

- 62°C - 40 min

- 72°C - 40 min

 

Chmielenie na następny dzień zostało przeprowadzone dosyć chaotycznie dlatego też go nie opiszę.

 

Do re-fermentacji użyłem syropu miodowego przyrządzonego z 40g miodu spadziowego oraz 0,5l wody.

Wyszło 18 butelek, ok 10l piwa.

 

Smak:

Przed re-fermentacja wypiłem jedną szklaneczkę tego trunku i muszę przyznać, że jak na pierwszy raz wyszło całkiem niezłe, troszkę przesadziłem z chmielem. Wyraźnie czuć posmak weizena, jedyne co odpycha to zapach zgerowanego soku jabłkowego.

 

Teraz parę pytań do doświadczonych kolegów:

 

Czy powodem uzyskania tylko 8 Blg może być złe ześrutowanie słodu, ale czy tylko, czy mogą być jeszcze jakieś powody?

Drugie pytanie po otwarciu fermentatora poczułem niezwykle mocny aromat zepsutego soku jabłkowego, czy to normalne?

Czy zapach ten zniknie po re-fermentacji?

 

 

Może już w ta niedzielę uwarzę kolejna warkę tym razem z puszki:

http://www.sklep.piwowin.pl/MEXICAN_CERVEZA_17_kg_Coopers_INTERNATIONAL-120.html

 

 

 

W każdym bądź razie warzenie piwa strasznie mnie wciągnęło:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy powodem uzyskania tylko 8 Blg może być złe ześrutowanie słodu, ale czy tylko, czy mogą być jeszcze jakieś powody?

Drugie pytanie po otwarciu fermentatora poczułem niezwykle mocny aromat zepsutego soku jabłkowego, czy to normalne?

Czy zapach ten zniknie po re-fermentacji?

Nie pisałeś jak wysładzałeś. Moje pierwsze warki miały mniejszą wydajność właśnie przez złe wysładzanie.

Zapachy podczas fermentacji bywają czasami nieprzyjemne , w gotowym piwie znikają.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.